luieraanbiedingen header
Baby

Duurzaam speelgoed als bewuste keuze voor jouw kind!

In veel speelgoed zitten kunstmatige en soms zelfs schadelijke stoffen, deze zijn niet afbreekbaar en het speelgoed is niet op een eerlijke manier geproduceerd. Omdat veel mensen momenteel bezig zijn met hoe we zelf de wereld een handje kunnen helpen wil jij het dit jaar misschien ook wel anders doen? Ga dan eens op zoek naar duurzaam speelgoed, want baby’s en kleine kinderen stoppen alles in hun mond!

baby kleertjes banner

Wat is duurzaam speelgoed precies?

In het kort komt het erop neer dat het meeste duurzame speelgoed gemaakt is van hout, al moet het hout dan wel aan verschillende regels voldoen. Als er een FSC logo aanwezig is op het hout zegt dit genoeg. Hout met dit logo is afkomstig uit PEF/FSC gecertificeerde bossen.

Speelgoed van textiel is vaak ook duurzaam, mits de stoffen veilig geverfd en biologisch zijn. Duurzaam speelgoed gaat lang mee, omdat het minder snel kapot gaat. Ook is het ‘fair’. Dit houdt in dat geen enkele partij uitgebuit wordt.
Dat geldt voor zowel de ontwikkelaars en producenten als het milieu. Duurzaam speelgoed komt voort uit eerlijke handel. Vaak is het gemaakt van hout dat ze toch al wilden kappen. Bijvoorbeeld van de rubberboom. Na 15 jaar produceert deze boom geen rubber meer en wordt hij gekapt. Vroeger werden de gekapte bomen verbrand en nu maken ze er speelgoed van. Milieuvriendelijke oplossing toch?
wat is duurzaam speelgoed

Waarom zou je kiezen voor duurzaam speelgoed?

Het milieu en de eerlijke handel zijn natuurlijk al goede redenen om voor duurzaam speelgoed te kiezen, maar er zijn meer redenen waarom je voor duurzaam speelgoed moet kiezen.

Ook de gezondheid van je kind is een reden! Baby’s stoppen vaak alles in hun mond.

En dat kunnen ze beter met ecologisch hout doen dan met kunstmatig ontwikkeld plastic dat vol rare stoffen zit. Door de productie van PVC komt er jaarlijks 100.000 kilo kwik en 20.000 kilo lood vrij in onze leefomgeving. Dat is niet echt een geruststellend idee. Tel daarbij op dat het niet biologisch afbreekbaar is.

prenatal banner weekaanbiedingen

PVC is wel te recyclen, maar je komt er nooit meer helemaal van af. Bovendien gaat houten speelgoed bijna niet stuk. Het is onverslijtbaar en gaat vaak generaties mee.
Houten speelgoed bevat geen batterijen en maakt dus ook geen herrie, fijn voor jou als ouder. Maar ook goed voor de fantasie van je kind. Hij gaat weer zelf de sirene geluiden van de brandweerwagen maken in plaats van dat het voor hem gedaan wordt.

Met houten speelgoed stimuleer je dus de fantasie en ontwikkeling van je kind!

Welk verantwoord speelgoed is er allemaal te koop?

De vraag is misschien beter: wat niet? Ga maar eens na, vroeger hadden we zelf een houten hobbelpaard, een houten treinset, stokpaardje of houten loopfiets. Dit is er allemaal nog steeds. En nog veel meer!

Van groot speelgoed, zoals keukentjes, winkeltjes, autogarages, hobbelbeesten, schommels en poppenwagens. Tot kleiner speelgoed zoals blokken, treinset, auto’s, puzzels, muziekinstrumenten. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het is te vinden van hout.
Nog een leuke bijkomstigheid, dit duurzaam speelgoed staat veel mooier in jouw interieur dan al dat knal gekleurde plastic spul.

Lees ook: De voordelen van duurzame babykleding en kinderkleding merken!Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019