banner cheezzbaby 728x200
Baby

Babysitter of oppas betalen? Hoeveel kost dat?

Soms is het lekker om even met zijn tweeën op stap te gaan, maar wie past er dan op de kinderen als de opa’s, oma’s of tantes niet kunnen? Er zit dan maar één ding op: een oppas regelen. Maar waar vind je een goede oppas? En wat moet je eigenlijk een babysitter of oppas betalen?

beste babyfoon bol.com

Wanneer kies je voor een babysitter?

Misschien heb je geen opa’s of oma’s meer die op de kinderen kunnen passen. En soms is het ook niet mogelijk om je kinderen bij andere familieleden of kennissen onder te brengen. In dat geval moet je wel voor een babysitter gaan. Soms is dat ook gewoon handig, zeker als je vaste avonden hebt dat er op je kinderen gepast moet worden.

In plaats van telkens iemand zoeken, kan je een vaste oppas regelen die op die vaste avonden komt. Zo bouwt die persoon ook een band op met je kinderen en met jullie en dat zorgt weer voor rust en regelmaat.

Nog een voordeel: als je jouw kind telkens bij vrienden of ouders neer plant, kan het zijn dat je jezelf een beetje bezwaard gaat voelen. Met een oppas is dat minder omdat je een babysitter of oppas betalen moet voor de diensten. Ze krijgen er dus altijd iets voor terug.




Waar vind je een goede babysitter of oppas?

De grote vraag is nu: hoe kom je aan een goede babysitter die betrouwbaar is, die goed met je kinderen kan omgaan en die het ook nog leuk vindt? Een goede babysitter of oppas vinden kan best lastig zijn, in ieder geval: als je iemand wilt die niet van een babysitcentrale komt.

prenatal extra korting banner

Tips om een babysitter te vinden:

  1. Vraag aan de mensen in jouw omgeving

    Vraag eens aan andere moeders op het schoolplein of ze nog een goede en leuke oppas weten. Je weet maar nooit. Toch moet je hier niet zo heel veel hoop op vestigen want de babysitters die mensen in je omgeving kennen, kent waarschijnlijk iedereen. Grote kans dus dat ze niet nog een plekje vrij hebben voor jou.

  2. Check ook eens bij vrienden, buren en familieleden in de buurt

    Is hun zoon of dochter niet al oud genoeg om op jouw kind te passen? Of kennen ze iemand die dat kan?

  3. Scout een oppas!

    De kans om er een te vinden is met deze manier van zoeken niet heel groot, maar het zou zomaar kunnen. Scouten kan je doen in het park, supermarkt of schoolplein. Kijk goed of je ergens een geschikte oppas of oudere broer of zus ziet. Lijkt je die persoon wel wat, dan kan je hem of haar altijd voorzichtig benaderen met de vraag of ze ook op jouw kinderen willen passen.

  4. Lukt het je echt niet?

    Dan kan je altijd nog zoeken bij een online oppas community, zoals babysits.nl. Deze oppas community biedt in Nederland maar liefst meer dan 40.000 oppassen aan. Zo vind je in no-time een oppas in de buurt!

    Dit werkt tegenwoordig bijna hetzelfde als internetdaten: je maakt als ouder een profiel aan en bekijkt de profielen van de oppassen. Lijkt iemand jou geschikt? Dan kan je contact met deze persoon opnemen.

Met een oppascentrale als back-up kan iedereen aan een oppas komen. Het voordeel van iemand uit de buurt is dat de kosten lager zijn. Een babysitter of oppas betalen van een oppascentrale is iets duurder omdat er vaste uurtarieven zijn (die vaak al hoger zijn) en daarbij nog andere kosten zoals administratiekosten, eenmalige aanmeldkosten en eventuele toeslagen. Het voordeel van een oppascentrale is dat de babysitters al door een screening zijn gegaan en vaak dus wel goed zijn.

Babysitter of oppas betalen? Hoeveel kost dat?

Wat moet je een babysitter of oppas betalen? Dat is afhankelijk van:

  1. Tijdstip en hoe lang er opgepast moet worden!
    Is het bijvoorbeeld tot heel laat, moet de oppas overnachten of moet de oppas op tijd komen en ook koken?
  2. De werkzaamheden.
    Liggen de kinderen al op bed, dan mag de vergoeding lager zijn dan wanneer de kinderen naar bed gebracht moeten worden. Moet er nog gekookt worden en wil je dat alles opgeruimd is als je thuis komt? Ook dat moet je in de prijs verrekenen.
  3. De prijsafspraak.
    Betaal je per uur, of spreek je een vast bedrag af?
  4. Reiskosten?
    Zijn er reiskosten of andere kosten die nog vergoed moeten worden?
  5. Leeftijd
  6. Ervaring van de oppas.

Lees ook: Dit zijn de beste oppas bureaus van Nederland!

Wat kost een tiener babysitter of oppas?

Wil je gewoon een buurmeisje vragen om een avondje op te passen (of een vaste avond per maand), dan hoeven de kosten echt niet heel hoog te zijn. Betaal in ieder geval nooit minder dan het minimumloon.
Volgens het NIBUD is een goede richtlijn voor scholieren tussen de 15 en 18 jaar ongeveer €3,20 tot €4,80 per uur. Als je het mij vraagt zou ik het afronden naar minimaal 5 euro per uur.

Liggen de kinderen op bed en moet de oppas alleen maar fysiek aanwezig zijn, dan hoef je niet zo heel veel meer te betalen. Moeten de kinderen nog eten en vervolgens naar bed gebracht worden, dan kan je de vergoeding wat verhogen. Of je spreekt een vast bedrag af, zoals 20 of 30 euro voor de avond. Je kunt ook een schatting van het aantal uur dat er opgepast moet worden plus nog 5 euro extra voor het koken of zo.

Houd verder rekening met overige kosten, bijvoorbeeld de kosten van wat lekkers voor de oppas, drinken en eventuele reiskosten. Dit komt neer op iets van 3 tot 5 euro.

Eigenlijk is het bedrag dat je jouw babysitter of oppas wilt betalen heel persoonlijk. Sommige mensen vinden het minimum genoeg, andere betalen hun oppas met liefde 10 euro per uur, omdat ze dat in hun ogen verdienen. Geef gewoon waar jij je goed bij voelt, zolang je maar niet veel te weinig geeft.

Kosten van een ouder iemand

Wat moet je een oudere babysitter of oppas betalen? Tja, dat is misschien iets lastiger want je kunt niet echt aankomen met 4 of 5 euro per uur. Veel mensen geven een wat ouder iemand rond de 10 of 15 euro per uur. Ook hierbij is het goed om te kijken naar wat de persoon moet doen. Hoe meer werkzaamheden een oppas moet verrichten, hoe hoger de vergoeding. Je kunt ook een vast bedrag afspreken, bijvoorbeeld 40 of 50 euro voor de avond.

Wat zijn de kosten van een oppascentrale?

Kies je voor een oppascentrale, dan zijn de kosten vaak al vastgelegd. Hier hoef je zelf dus niet over na te denken. Meestal is er een vast uurtarief (vanaf 7 euro per uur). Hierbij komen per oppasafspraak administratiekosten (rond de 3 euro) en soms ook nog andere kosten bij.

Achter de streep ben je misschien wat meer kwijt, maar de kans dat je een oppas vindt is wel een stuk groter. Bekende oppascentrales zijn: sitly, care.com of oppasbron.

Vanaf welke leeftijd is het verantwoord om te babysitten?

Naast de vraag wat moet je een babysitter of oppas betalen, is het misschien ook handig te bedenken vanaf welke leeftijd het verantwoord is om op te passen. Dit moet je natuurlijk een beetje voor jezelf beslissen. Over het algemeen wordt een leeftijd vanaf 15 jaar aangehouden als minimum leeftijd om op te passen.

Lees ook: Tips die je relatie goed houden in het eerste jaar met baby!



beste babyfles banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019