header luiers van pampers met 50% korting
Mamma

Tips die je relatie goed houden in het eerste jaar met baby!

Je leven verandert vanaf het moment dat je voor het eerst een baby krijgt. Dat is gewoon een feit. En omdat je leven verandert, verandert je relatie ook. Je bent niet meer alleen de geliefde van je partner, je bent ook moeder. Daarnaast is er minder rust in huis en heb je heel veel te doen. Dit kan spanningen veroorzaken in je relatie. Daarom hier wat tips om je relatie goed te houden in het eerste jaar met een baby.

beste babyfoon bol.com

Veel scheidingen na geboorte eerste kind

Het is een verschrikkelijk verschijnsel, maar het blijkt dat ongeveer 30% van de ouders die besluiten te gaan scheiden, dit doen voordat hun eerste kind 3 jaar oud is! De reden hiervoor is dat een kind de relatie en het leven behoorlijk kan beïnvloeden. Ik zeg niet dat ouders scheiden door een kind, maar eerder door alles wat er bij kinderen krijgen komt kijken.

Denk aan minder tijd voor elkaar en je persoonlijke hobby’s en vrienden. Meer vermoeidheid, gebroken nachten en de rol die je moet innemen als vader of als moeder.

Lees ook: Scheiden met kleine kinderen, dit moet je weten!




Ouders mogen zich er best bewust van zijn dat een baby veranderingen met zich meebrengt, ook in de relatie. Als hier niet bij stilgestaan wordt, zullen er sneller problemen ontstaan. Want elke ouder zal op sommige momenten het oneens zijn over de opvoeding of zich ergeren aan de ander omdat die dingen anders doet.

Ook verschillen van mening over het kinderdagverblijf of de tijdsindeling in het weekend kan leiden tot kleine ruzies die misschien kunnen ophopen en uitbarsten tot iets veel groters. En dan is het te laat en is het moeilijk om er samen nog goed uit te komen. Om ervoor te zorgen dat jullie relatie niet strand onder de druk van kinderen, hier wat tips die je relatie goed houden.
scheidingen na geboorte eerste kind

Tips die je relatie goed houden in het eerste jaar met een baby

Onderstaand wat tips om je relatie goed te houden die ik heb verzameld uit mijn eigen ervaring, die van anderen en van professionals.

  1. Spreek ergernissen meteen uit

    Mijn man en ik spreken ergernissen meteen uit. Ik ergerde mezelf er bijvoorbeeld aan dat hij ’s avonds te lang op zijn telefoon zat te kijken en niet met onze dochter aan het spelen was.

    Mijn man vond het heel vervelend dat ik, als het om de verzorging van onze dochter ging, er altijd met mijn neus bovenop stond en hem altijd zei wat hij verkeerd deed. Heel vervelend voor hem. Dit soort zaken meteen uitspreken helpt echt. Jullie kunnen er samen meteen aan werken.

  2. Lees ook: De 10 grootste ergernissen als moeder over je partner!

    kleertjes sale 70
  3. Voel je niet meteen aangevallen

    Deze tip hoort bij de eerste tip: als je partner zijn moed bij elkaar heeft geraapt om een ergernis uit te spreken, voel jezelf dan niet meteen aangevallen. Ga dus ook niet in de verdediging, want hiermee haal je de ergernis niet weg.
    Die ergernis is er, of je het nu leuk vindt of niet en het is jullie taak om hier samen iets aan te doen.

    Merk je dat je in de verdediging schiet, neem dan even afstand van de situatie. Zeg dat je er even over na moet denken en ga wat anders doen. Vaak helpt het om het even te laten bezinken, erover na te denken en te proberen jezelf in te leven in de kant van je partner. Kom er later op terug en stel een oplossing voor.

  4. Geef de teugels uit handen

    Een veelvoorkomende ergernis bij ouders is dat de één meer met het kind bezig is dan de ander. In de meeste gevallen zijn moeders meer met hun baby bezig dan vaders. Al snel krijg je een situatie waarbij de moeder alles doet en taken maar slecht uit handen kan geven, omdat ze denkt dat de partner het verkeerd doet.

    Zo was ik ook. Maar ondertussen ergerde ik mezelf er wel aan dat ik weer alles aan het doen was. Dat klopt niet. Wil je jouw relatie goed houden, vertrouw je partner dan een keer en laat hem eens een dag voor jullie kind zorgen. Mijn partner kreeg in het begin de zondag als dag dat hij alles bepaalde voor onze dochter en ik mocht er geen kritiek op hebben.

    Later ben ik ook bewust in het weekend een paar keer een hele dag en avond weggegaan waarbij hij het maar moest redden met onze dochter.
    Het resultaat: ik was lekker ontspannen en mijn partner gaf aan dat hij het eigenlijk wel leuk vond zo’n dagje met onze dochter. Ik merkte ook meteen dat hun band hechter was geworden en mijn partner meer verantwoording nam.

  5. Praat met elkaar

    Twijfel je over iets qua opvoeding? Loop je ergens tegenaan of vind je iets heel moeilijk? Praat met elkaar! Spreek je twijfels en angsten uit, op deze manier deel je jouw gevoelens en blijven jullie verbonden met elkaar.

  6. Verdeel de taken

    Maak een duidelijke taakverdeling en bekijk hier goed wat het meest eerlijk is. Als jij bijvoorbeeld doordeweeks alle nachtvoedingen doet, mag je partner dat best in het weekend een keer doen.

    Ook huishoudelijke taken kun je beter verdelen. Laat je partner je helpen door bijvoorbeeld de was te doen. Mijn man helpt mij in het huishouden door alle vloeren voor zijn rekening te nemen. Dit scheelt mij veel huishoudelijk werk.

  7. Maak ruimte voor romantiek

    Je relatie goed houden is zorgen dat je nog verbonden bent met elkaar. Een avondje uit met zijn tweeën kan al heel veel doen. Praat dan niet alleen over jullie baby, maar vraag eens hoe het echt met de ander gaat. Wat gaat goed, wat gaat er minder goed. Wat missen jullie nog in de relatie en hoe kunnen jullie bepaalde zaken aanpakken.

    Vergeet de avond zeker niet af te sluiten met een avontuurtje tussen de lakens. Seks moet vaak wijken als er een baby is, terwijl dat juist nodig in om jullie relatie goed te houden.




  8. Ben lief voor elkaar

    Waarschijnlijk ontvangt je baby dagelijks honderden kusjes en fluister je 10 keer per dag dat je zoveel van dat kleine wondertje houdt. Hoe zit dat met je partner? Het is niet heel vreemd dat je partner van plaats 1 is gezakt naar plaats 2.

    Maar dat hoeft niet te betekenen dat je partner geen liefde meer nodig heeft. Geef elkaar dus ook eens een kusje, verras elkaar met bloemen of een lievelingsgerecht en vergeet niet om ook af en toe tegen elkaar te zeggen dat je nog van hem of haar houdt.

  9. Zorg goed voor elkaar

    Een baby kan een behoorlijke aanslag op je gezondheid zijn. Door slaap- en tijdgebrek zit je al snel 5 dagen in de week aan de afhaalmaaltijden en eet je teveel suiker en chips. Slecht eten heeft het gevolg dat je jezelf nog slechter gaat voelen, zowel fysiek als mentaal.

    Blijf dus goed voor elkaar zorgen door gezond te eten en te bewegen. Stimuleer elkaar hierin en help elkaar. Als de ene te moe is om te koken, dan kan de ander het ook altijd nog doen! Geloof me: als je gezonder gaat eten voel je jezelf echt beter.

  10. banner erotiek
  11. Tijd voor jezelf

    Iedereen heeft soms behoefte om even wat tijd voor zichzelf te nemen. Met een baby is dat heel moeilijk en nu moet je ook nog meer tijd voor je partner maken. Wanneer kun je iets voor jezelf doen? Tja, dat kan alleen als je daar samen tijd voor vrij maakt. Ga zelf eens een avondje op pad met je vriendinnen terwijl je partner oppast en gun hem datzelfde ook. Even wat tijd voor jezelf helpt heel goed om de relatie goed te houden. Je komt dan even tot rust.

  12. Lees ook: Toe aan wat tijd voor jezelf? Ga een weekend weg alleen!

  13. Geef elkaar complimenten!

    Deze tip helpt heel erg om de relatie goed te houden: geef elkaar complimentjes. Soms zeggen we alleen maar wat er niet goed gaat en vergeten we de zaken te waarderen die wel goed zijn gegaan. Hoe klein het compliment ook is, het is altijd veel waard. Heeft je partner lekker gekookt, de luier goed verschoond, eraan gedacht om billendoekjes mee te nemen of leuk met de baby gespeeld? Geef een compliment!

Hoe heb jij jullie relatie goed weten te houden in het eerste jaar met baby?



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019