“header
Voeding

Het hoe en waarom van nachtvoedingen!

De gebroken nachten die je onherroepelijk gaat hebben na de komst van je baby worden voor een groot deel veroorzaakt door de nachtvoedingen. In de eerste maanden zijn de nachtvoedingen nodig. Je baby heeft maar een klein maagje. Hierdoor moet je baby vaker eten. De nachtvoedingen spelen dus een belangrijke rol in de groei. Gelukkig is het niet nodig om je baby een jaar lang ’s nachts te voeden. Als het goed is gaat je baby vanzelf doorslapen. In deze blog lees je meer over het hoe en waarom van nachtvoedingen.

philips banner babyfoon

Waarom nachtvoedingen nodig zijn?

In de eerste maanden is ’s nachts voeden echt nodig voor de groei en ontwikkeling van je baby. Daarnaast zijn deze voedingen ook belangrijk voor moeders en met name de mama’s die borstvoeding geven.
Lees ook: 9 Tips: Hoe overleef je nachtvoedingen?

Nachtvoedingen zijn in de eerste maanden nodig omdat baby’s een klein maagje hebben. Hierdoor drinken ze weinig en moeten ze daarom vaker drinken. Tevens blijft de bloedsuikerspiegel stabieler als je baby vaker melk binnen krijgt wat onder andere goed is voor de hersenontwikkeling.

Voor moeders die borstvoeding geven is het juist goed dat baby’s in het begin vaker aangelegd worden. Dit stimuleert de melkproductie omdat het prolactine hormoon wordt aangemaakt.

wiegje co-sleeper

Wil je je baby lekker dicht bij je houden ’s nachts? Wat dacht je van een co-sleeper of aanschuifbed?

De nachtvoedingen hebben ook nog een andere rol. Je baby wilt zich graag veilig voelen, ook ’s nachts. De liefde en geborgenheid die je geeft is belangrijk voor je baby, maar ook voor jezelf. Door met je kindje te knuffelen maakt je oxytocine aan. Dit is het knuffelhormoon.

Oxytocine zorgt ervoor dat je rustig, kalm en slaperig wordt. Dit kun je ’s nachts zeker wel gebruiken!

Wist je dat: Borstvoeding geven er sowieso voor zorgt dat je ’s nachts sneller weer in een diepe slaap valt dan wanneer je flesvoeding geeft.

Avent babyflessen en flessenwarmers

Tot wanneer geef je nachtvoeding aan de baby?

Over het algemeen hebben baby’s geen nachtvoedingen meer nodig als ze rond de 7 maanden oud zijn. Ze slapen dan ongeveer 7 uurtjes achter elkaar. Als je baby 9 maanden is dan kan je kleintje nog langer achter elkaar slapen!

Onthoud wel: dit zijn gemiddelde. Het kan zijn dat jouw baby al eerder doorslaapt of dat je helaas nog langer nachtvoedingen moet geven. Gelukkig zullen het aantal nachtvoedingen wel afnemen. Dat komt omdat je baby een groter maagje krijgt en dus meer voorraad kan opslaan.

Lees ook: Hoe lang mag een baby slapen zonder voeding?

babyvoeding laag geprijsd banner

Baby wakker maken voor nachtvoeding?

Een pasgeboren baby slaapt veel, maar groeit ook veel. Daarnaast heeft je kleintje nog maar een klein maagje. Om die reden zal je baby elke 3 tot 4 uur om voeding vragen. Dit is erg belangrijk voor je baby.

In de meeste gevallen wordt je baby vanzelf wakker, maar het kan voorkomen dat je pasgeboren baby meteen veel slaapt. Let er dan op dat je baby nooit langer dan 10 uur achter elkaar doorslaapt!

Langer dan 10 uur slapen zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel te ver zakt en er bewusteloosheid optreedt. Dit geldt met name voor baby’s tot 1 maand oud.

Let er daarom altijd op dat je baby genoeg voedingen binnenkrijgt. Een baby die jonger is dan 1 maand kun je wellicht wel wekken voor een nachtvoeding om ervoor te zorgen dat er niet 10 uur tussen de voedingen zit.
baby wakker maken voor nachtvoedingen

Baby nachtvoeding overslaan

Pasgeboren baby’s en baby’s jonger dan 1 maand hebben echt nachtvoeding nodig. Maar het is niet erg als ze in plaats van 2 of 3 keer, maar 1 keer nachtvoeding krijgen. Ga hier in ieder geval niet zelf de controle in nemen en voedt op verzoek.

Baby’s tussen de 2 en 3 maanden oud hebben ook nog nachtvoedingen nodig, maar al een stuk minder dan voorheen. Je kunt de nacht wat rekken door het laatste flesje pas om 0.00 uur te geven en de volgende pas rond 6.00 uur. Als ze tussendoor wakker worden kun je proberen om even 10 minuten te wachten voordat je naar je kleintje toe gaat. Er bestaat een kans dat je baby gewoon verder slaapt zonder de voeding.

Nachtvoeding baby afbouwen

Meestal gaat het afbouwen van de nachtvoeding vanzelf en hoef je hier niets aan te doen. Over het algemeen slapen baby’s rond de 6 of 7 maanden al door, maar zoals ik al eerder zei: het kan ook gebeuren dat jouw baby ’s nachts nog wel roept om een flesje.

Als je baby rond de 8 maanden nog steeds nachtvoeding krijgt is het eerder gewenning dan dat je baby echt honger heeft. De nachtvoeding afbouwen kun je gaan doen vanaf de 6 maanden. Over het algemeen zouden baby’s al 8 uur kunnen slapen zonder nachtvoeding.

Vraagt je baby ’s nachts toch nog om voeding, bekijk dan eerst of je baby wel echt honger heeft, of dat er iets anders aan de hand is. Het kan ook zijn dat je baby wakker wordt uit gewenning of omdat hij of zij aandacht nodig heeft. De reden van wakker worden kun je achterhalen door te bekijken hoeveel je baby drinkt. Lees hier meer over waarom baby’s ’s nachts wakker worden.

Is het maar heel weinig en heeft je baby er moeite mee, dan is de nachtvoeding niet nodig maar wil je baby aandacht. Geef je kind dan dus geen voeding. Soms kan het helpen om even 10 minuten te wachten voordat je in actie komt. Soms vallen baby’s dan vanzelf weer in slaap.

Merk je dat je baby wel nog hongerig is, dan kan het helpen om in de laatste fles voor het slapen gaan wat rijstebloem te doen of te kiezen voor Nutrilon goede nacht voeding. Je baby zit dan langer vol en zal minder snel om een nieuwe fles vragen en dus langer slapen. Geef je borstvoeding? Dan kun je voor dit laatste flesje je melk afkolven.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder about you
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!