zorgkiezer banner header
Slapen

Waarom wordt een baby ’s nachts wakker?

Waarom wordt een baby ´s nachts wakker? Dat is een hele goede vraag waar meerdere antwoorden op mogelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan honger of een volle luier. Vooral in de eerste maanden na de geboorte is het vooral de honger waardoor een baby gaat huilen. Maar er zijn nog andere redenen waarom een baby ’s nachts wakker wordt!

videovansint2023 banner

Waarom wordt een baby ’s nachts wakker en slaapt hij overdag?

Een pasgeboren baby heeft geen dag- en nachtritme. Bij een baby spreken we voornamelijk over slaap- en waakritme. Een baby heeft dus geen besef van tijd, de nacht is hetzelfde als de dag, daarom worden ze ’s nachts wakker en slapen ze overdag.

Jouw baby heeft enige tijd nodig om te beseffen dat hij of zij ’s nachts het meeste moet slapen en overdag meer wakker moet zijn. Je kunt de baby hierbij helpen door het ’s nachts donker en rustig te houden tijdens het voeden, dus geen felle lampen aan of veel geluid. Overdag houd je het licht, ook als de baby een dutje doet.
Een andere reden waarom een baby tijdens de nacht wakker wordt, heb ik al genoemd. Een baby heeft nu eenmaal honger! Het kleine maagje van jouw baby kan nog niet veel voeding opnemen, daarom moet een baby vaker gevoed worden zeker de eerste dagen. Dit is ongeveer om de 2 of 3 uur, zowel overdag als ’s nachts.

Om die reden zal een baby ook ’s nachts wakker worden en slaapt hij overdag. De baby zal in het begin iets van 14 tot 18 uur slapen. Slaap heeft een baby nodig om te groeien. Hoe groter het maagje van de baby is, hoe langere tussenpozen er tussen de voedingen kunnen zitten.

videovansint2023 banner

Wat als de baby ’s nachts wakker en onrustig is

En wat als jouw baby erg onrustig is, maar net een voeding heeft gehad? Waarom wordt een baby dan ‘s nachts wakker en is onrustig? Hier kunnen diverse redenen voor zijn, zoals:

  1. Te koud of te warm. Voel dan even in het nekje of jouw baby koud aanvoelt in bed of juist klam en zweterig is. De meest optimale temperatuur in de babykamer is 16 tot 18°C.
  2. Een volle luier.
  3. Boertje dat in de weg zit.
  4. De baby heeft last van reflux.
  5. Een etiketje dat prikt, een haartje knelt of er zit een draadje om het teentje.
  6. Pijn bij doorkomende tandjes.
  7. Nachtmerrie.
  8. Sprongetje of groeispurt. Een baby die in een sprongetje zit, zit niet zo lekker in zijn vel en kan daardoor wat onrustiger zijn. Het kan ook voorkomen dat jouw baby een lichamelijke groeispurt doormaakt en daardoor even met meer voeding nodig heeft.
welke borstkolf past bij jou banner

Verkeerd dag en nachtritme bij de baby

Er zijn veel redenen te bedenken waarom een baby ’s nachts wakker wordt. Buiten de punten die al benoemd zijn, kan het ook voorkomen dat de baby een verkeerd nacht- en dag slaapritme heeft ontwikkeld. Misschien omdat je als ouders ’s nachts te actief met de baby bent geweest (veel geluid en licht) waardoor jouw baby niet snapt dat hij dan moet slapen.
waarom worden baby's 's-nachts wakker

Baby is ’s nachts klaarwakker

Wat ook voorkomt is dat een baby ’s nachts klaarwakker in zijn bedje ligt omdat hij niet zelfstandig in slaap kan vallen. Waarschijnlijk komt dat omdat de baby altijd in slaap wordt gewiegd, of voor de tv in slaap valt en dan pas in bed wordt gelegd.

Het is heel erg belangrijk dat jouw baby leert om zelf in het bedje in slaap te vallen. Op deze manier gaat jouw baby het bedje zien als een veilige plek om lekker in te slapen en niet als een plek waar hij of zij telkens in wakker schrikt.

Leg de baby daarom in bed als je de eerste vermoeidheidssignalen ziet (gapen, in de oogjes wrijven, kleine oogjes of een beetje jengelig worden). Het is prima als je baby nog even 5 tot 20 minuten ligt te jengelen. Dat is trouwens heel normaal. Zolang je baby niet echt huilt of overstuur is, is er niets aan de hand. Sommige zeggen zelfs dat baby´s jengelen om de indrukken van de dag te verwerken.

Lees ook mijn andere blog over wanneer gaat een baby doorslapen?

Oudere baby´s kunnen ook wel eens klaarwakker in bed liggen. Soms is dat omdat ze net een nieuw trucje hebben geleerd en dit ook in bed blijven oefenen. Denk aan omrollen of het maken van een nieuw geluidje.

top 5 beste babyfoons banner

Wat als je niet weet waarom de baby wakker wordt?

Soms is er geen duidelijk antwoord is op de vraag ´Waarom wordt een baby ´s nachts wakker?’ Een baby heeft een kortere slaapcyclus dan volwassen en wordt nu eenmaal vaker wakker tijdens de nacht. Soms kunnen ze gewoon even de slaap niet vatten en maken ze geluid. Jij hebt toch ook wel eens een mindere nacht? Het verschil is dat jij er zelf uit kunt en een baby heeft daar hulp bij nodig.

Lees ook Wanneer moet je de baby ’s nachts wakker maken voor de voeding!

baby 4 maanden slaapt slecht

Mijn baby van 4 maanden slaapt slecht ’s nachts

Waarom wordt een baby van 4 maanden oud ’s nachts wakker? Een baby van 4 maanden oud gaat veel ontwikkelingen door. Van een hulpeloze baby verandert je baby in een kindje dat kan grijpen, alles goed kan zien, alles goed kan volgen en zelf beter kan bewegen. Je baby wilt daarom steeds meer gaan ontdekken en dat ontdekken begint bij de 4 maanden.

Omdat je baby druk bezig is met ontdekken, kan het voorkomen dat hij vergeet om overdag genoeg te drinken en wil je baby dit tijdens de nacht gaan inhalen. Probeer er dus voor te zorgen dat de baby overdag goed drinkt door wat vaker iets aan te bieden. Bijvoorbeeld wanneer het flesje niet leeg gaat of wanneer je het idee hebt dat jouw baby weinig uit de borst drinkt.

Omdat jouw baby van 4 maanden steeds meer kan, gaat hij of zij misschien ’s nachts deze trucjes proberen of kan je baby niet slapen door alle nieuwe indrukken van de dag. Rust en regelmaat blijft dan altijd belangrijk.

prenatal banner weekaanbiedingen

Als je het antwoord weet waarom jouw baby ’s nachts wakker wordt, dan weet je ook beter wat je kunt doen. Een pasgeboren baby heeft voeding nodig, daar kan je niet omheen en een van de ouders zal ’s nachts uit bed moeten. Vanaf de 4 maanden gaan baby’s langer slapen en vanaf een half jaar kunnen de meeste baby’s doorslapen. Is dit bij jou nog niet het geval? Lees dan meer over doorslapen tips voor de baby!.Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!