sale kleertjes header
Slapen

Heeft mijn baby het niet te koud in bed?

Het maakt niet uit of het dag of nacht is, zomer of winter: je wilt altijd het beste voor jouw baby. Als je net ouder bent geworden dan sta je voor een leuke uitdaging. Hoe ga je ervoor zorgen dat je baby het altijd behaaglijk heeft. Dikwijls ga jij jezelf afvragen: ‘Heeft mijn baby het niet te koud?’ Aan de andere kant wil je natuurlijk ook niet dat je baby het te warm heeft. Lees hier hoe je erachter kunt komen of de baby het niet te koud heeft.

cheezzbaby banner

Heeft mijn baby het niet te koud?

‘Heeft mijn baby het niet te koud’, is een veelgestelde vraag van kersverse ouders. Soms heb je de neiging om dit te voorkomen door je baby lekker in te pakken, maar dan krijg je weer het volgende probleem: je baby heeft het te warm. Met alle gevolgen van dien.
Er zijn diverse manieren om te achterhalen of je baby het te koud heeft. Dit kan bijvoorbeeld door de temperatuur op te meten. De temperatuur van je baby hoort tussen de 36,8 en 37,2 graden Celsius te zijn. Is de temperatuur lager dan heeft je baby het te koud.

Bij een pasgeboren baby wordt de temperatuur meerdere keren per dag gemeten. Dat komt omdat je kleintje nog niet goed in staat is om zijn of haar eigen temperatuur te regelen. Daarom moet een pasgeboren baby altijd een mutsje op.

Een andere manier om te controleren of je baby het te koud heeft is door in het nekje te voelen. Als deze koud aanvoelt, dan weet je dat het tijd is voor een extra laagje kleding of een extra dekentje.
heeft baby het niet te koud in bed

Baby voelt koud aan in bed

Ligt je baby in bed en voelt hij of zij koud aan, controleer dan altijd het nekje. Soms kunnen de handjes of het gezichtje koud aanvoelen, maar heeft je baby het gewoon lekker warm. De handjes zijn daarom geen goede graadmeter. Als je zeker wilt weten of je baby het niet te koud heeft dan kun je dus de temperatuur opmeten. Je hebt dan direct een duidelijk antwoord op je vraag.

Belangrijke punten om je baby op zo´n manier te laten slapen dat je kindje het niet snel te warm of te koud heeft zijn:

 1. Kies altijd voor kleding van natuurlijke materialen die ademen zoals zijde, katoen of zachte wol. Deze stoffen houden de eigen lichaamswarmte vast en zijn daarnaast lucht- en vochtdoorlatend.
 2. Kies nooit voor synthetische stoffen zoals polyester, lycra, elastane of fleece. Deze stoffen laten geen lucht door en zijn simpelweg niet goed voor je baby.
 3. Laat je baby niet onder een dekbed slapen, maar altijd onder dekens of in een slaapzakje.
 4. Probeer de temperatuur in de babykamer tussen de 18 en 16 graden te houden. Niet kouder en niet warmer.
 5. Werk altijd met laagjes, dat is beter dan 1 dikke deken of een hele dikke pyjama. Meer laagjes zorgt dat er meer lucht in het materiaal zit en dat zorgt voor een isolerende werking.
top 5 beste babyfoons banner

Als je baby het koud heeft in bed, kan kun je een extra laagje kleding aantrekken, of een extra dekentje erbij pakken. Kies niet meteen voor een hele dikke deken.
Als je baby wat ouder is, dan hoeft je baby geen mutsje op bij koud weer. Sterker nog: het hoofdje moet onbedekt blijven. Mocht je baby het te warm krijgen, dan kan hij of zij de warmte altijd nog kwijt via het hoofdje.

Heeft de baby het koud in de slaapzak?

Je kunt jouw baby onder een deken leggen of in een goede babyslaapzak. Je hebt tegenwoordig seizoenen slaapzakken, maar let erop dat de slaapzak niet te warm is. Over het algemeen blijft je baby warmer in een slaapzak.

Heeft je baby het te koud in de slaapzak? Leg dan een extra deken of laken over je kind en stop je kind goed in. Je kunt ook je baby 2 laagjes kleding aantrekken met mouwtjes, zo blijven de armpjes lekker warm. Dat is beter dan je kind in een slaapzak met mouwen laten slapen. De mouwen van de slaapzak belemmeren je kind om goed te bewegen en kunnen daarnaast weer te warm zijn.

Kies altijd eerst voor een extra deken of laagje kleding en zet niet de verwarming hoger. Als je een laken of deken erbij pakt, maak het bedje dan kort op en leg de deken overdwars over je kindje. Op die manier kun je de deken onder de matras stoppen. Je dekt je baby toe, tot het kinnetje. Lees hier meer over veilig slapen van je baby.
tips voor een goede slaapzak

Tips voor een goede slaapzak: De TOG waarde

Als je op zoek gaat naar een slaapzak voor je baby, zal je merken dat er telkens over de TOG waarde wordt gesproken. TOG staat voor Thermal Overall Grade, en zegt iets over de warmte van de slaapzak. Hoe hoger het TOG cijfer, hoe warmer de slaapzak. De getallen lopen van 0 tot 4.

Onderstaand een richtlijn over welke TOG waarde geschikt is voor welke temperatuur. Let op: iedere baby is anders, dus blijf altijd controleren: Heeft mijn baby het niet te koud of voelt hij zich behaaglijk?

 • Temperatuur in de kinderkamer 26+ °C: geen slaapzakje, trek je baby wel een rompertje aan.
 • Temperatuur in de kinderkamer 24-22 °C: TOG 0,5 slaapzak
 • De temperatuur in de kinderkamer 21-18 °C: TOG 1 slaapzak met bijvoorbeeld een rompertje en pyjama
 • Temperatuur in de babykamer 17 tot lager dan 16 °C : TOG 2 met rompertje met lange mouwen, pyjama en sokjes.

Baby heeft het te koud! Wat zijn de gevolgen?

De grote reden waarom we ons afvragen: ‘Heeft mijn baby het niet te koud’ is omdat we bang zijn voor de gevolgen. Maar wat zijn de gevolgen van kou eigenlijk?

Kou is minder erg dan te warm, daarom is het belangrijk om altijd de juiste balans te vinden. Kleed dus nooit je kind te warm aan omdat je bang bent dat je kind het koud krijgt. Je baby kan het echt beter eerst te koud hebben (en dan moet je hem natuurlijk wel helpen op temperatuur te komen) dan dat je baby het te warm heeft.

De gevolgen van dat je baby het te koud heeft zijn dat je baby niet goed kan slapen en gaat huilen. Daarnaast moet het lichaampje van je kind erg zijn best doen om op temperatuur te komen. Dit kost veel energie. Hierdoor gaat er minder energie naar de groei en ontwikkeling van je kindje, wat je baby natuurlijk juist nodig heeft.

Wanneer sprake van onderkoeling?

Over het algemeen raken we niet zo snel onderkoeld. Mensen zijn pas onderkoeld als de lichaamstemperatuur onder de 35 °C komt. Een baby is onderkoeld als de lichaamstemperatuur onder de 36 °C komt. Pasgeboren en jonge baby’s hebben, naast ouderen en zieke mensen, sneller kans om onderkoeld te raken omdat ze nog niet goed in staat zijn de lichaamstemperatuur te regelen. Om die reden moeten pasgeboren baby’s altijd een mutsje op.

Na 10 dagen lukt het je baby al een stuk beter en mag het mutsje af. Meet dan toch meerdere malen de temperatuur. Is de temperatuur te laag, zet je baby dan een mutsje op en leg een warme kruik in het bedje (niet van rubber, maar van aluminium bijvoorbeeld). Je kunt je baby ook met ontbloot bovenlijfje op jouw blote huid leggen onder een deken. Dit huid-op-huid contact is super fijn voor je baby en warmt je kleintje lekker op.

Is de lichaamstemperatuur van je baby 35 °C of lager, bel dan meteen de huisarts! Het kan namelijk zijn dat het hartje van je baby het niet meer aankan of dat je baby bewusteloos raakt.

Thermometers om zonder stress de temperatuur van je baby te meten!

 1. Braun koortsthermometer zonder contact

  braun zonder huidcontact thermometer De NTF3000WE van Braun is geschikt voor het hele gezin en kan zonder huidcontact de lichaamstemperatuur meten. Geen stress dus: Prijs ongeveer €59,- 2. Luvion Thermomometer set Exact 70

  luvion thermometer babyIn een keer alle thermometers in huis die u nodig heeft! Zo kunt u op een makkelijke manier met de fopspeen de temperatuur van uw baby opmeten. Prijs ongeveer €27,- 3. Luvion Exact – Non-contact Infrarood baby Thermometer

  baby thermometer luvion Met deze infrarood thermometer kunt u op afstand de lichaamstemperatuur meten van uw kind. Maar ook van het flesje melk en andere zaken. Prijs €43,-Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019