blije doos banner
Baby

TOG-waarde bij het aankleden en slapen van de baby!

Als wij het warm hebben in bed, schoppen we de dekens van ons af. Hebben we het koud? Dan trekken we een warmere pyjama aan of zoeken we een sprei. Onze baby’s kunnen dat niet. Zij moeten het doen met wat wij ze aantrekken. En dat kan soms knap lastig zijn. Een richtlijn om je te helpen met het aankleden van de baby voor het slapen is de TOG-waarde. Hoe het werkt en waar je op moet letten, lees je in deze blog.

baby kleertjes banner

Wat is TOG-waarde?

De TOG-waarde geeft aan hoe warm een kledingstuk of deken is. TOG is een afkorting voor Thermal Overall Grade. Als je de TOG-waarde van de kleding die de baby draagt bij elkaar op telt, kan je uitrekenen of dit past bij de temperatuur en de tijd van het jaar.
Waarom is TOG waarde belangrijk bij het veilig slapen van de baby?

Het opmaken van een babybedje is iets wat je even moet ‘leren’. Er zijn bepaalde richtlijnen wat veilig is, om ervoor te zorgen dat de baby niet onder de dekens kan komen, of verstrikt kan raken.

Maar wat ook te maken heeft met veiligheid van de baby is de TOG waarde. Het is erg belangrijk dat jouw baby het niet te warm krijgt in bed. De baby kan het namelijk benauwd krijgen als een bedje te warm en te vol is (denk aan dekentjes en knuffeltjes). De lichaamstemperatuur kan ongezond hoog oplopen, met alle gevolgen van warmtestuwing bij de baby.

banner vitamine-D kind

Heeft mijn baby het niet te warm of te koud?

Het beste advies voor kindjes is om ze te laten slapen in een slaapzak. Jouw kindje kan de dekentjes niet van zich af schoppen, omdat hij lekker in zijn slaapzakje ligt. Slaapzakken zijn er in allerlei varianten, voor de zomer en voor de winter. Met- en zonder mouwen, of met afritsbare mouwen. Het meest belangrijk is dat de slaapzak van jouw baby goed past!
Hoe weet je of de baby het te koud heeft?

We zijn vaak bang dat onze baby het te koud heeft in bed. Maar meestal valt het reuze mee. Onze huizen zijn over het algemeen goed geïsoleerd.

Als je twijfelt of de baby het te koud heeft, kan je het beste even voelen in het nekje. Voelt het nekje koud aan? Dan wordt het tijd voor een extra laagje. Lees hier meer over of de baby het niet te koud heeft in bed.

De TOG-waarde en slapen

Niet alle kledingstukken, slaapzakken en dekentjes zijn voorzien van een TOG-waarde. Deze zal je dus soms zelf moeten schatten. Verderop in deze tekst vindt je een tabel met een overzicht van de TOG-waarde per kledingstuk.

Zorg er altijd voor dat je goede combinaties maakt. Heeft jouw kindje een dikke slaapzak aan? Gebruik dan alleen een lakentje of een dunne deken. Draagt je kindje een dun slaapzakje? Dan kan je kiezen voor een dikkere deken.

Hoeveel TOG in de winter?

In de winter leg je de baby niet alleen met een luier aan in bed. Dat is vrij logisch. Maar je kindje met 5 lagen aan in bed leggen is ook niet echt nodig.Tabel: Hoeveel TOG in de winter

Kamertemperatuur TOG-waarde Welke laagjes
< 16°C 4 Luier + romper + slaapzak + deken
16°C – 19°C 2,5 Luier + romper + slaapzak of deken
20°C – 22°C 2 Luier + romper of laken + slaapzak of deken


Lees ook: Hoe kan je het beste de baby aankleden in de winter?

Hoeveel TOG in de zomer?

Natuurlijk is ieder kind anders, en heeft het ene kindje het veel sneller warm dan het andere. Onze jongste is een echte ‘zweetbaby’, die als het een beetje zomer is meteen plakkerige haartjes heeft. En onze oudste heeft nergens last van, hoe warm het ook is. Maar ook voor de zomer is er een TOG-waarde richtlijn, waar je je aan vast kunt houden.Tabel: Hoeveel TOG in de zomer

Kamertemperatuur TOG-waarde Welke laagjes
23°C – 25°C 1 Luier + romper of laken
> 26°C 0,5 Luier


Lees ook: Hoe kan je het beste de baby aankleden in de zomer?

aerosleep babymatras veilig slapenOverzicht TOG-waarde en kleding van de baby

Kledingstuk TOG-waarde
Romper zonder mouwen 0,2
Romper met mouwen 0,5
Boxpakje 1
Laken 0,2
Deken 1,5 – 2,0
Dunne slaapzak 0,3 – 1,0
Dikke slaapzak 2,5 – 3,5


Natuurlijk is de TOG-waarde een richtlijn, die je kunt gebruiken als hulpmiddel en als houvast. Het is geen vastgelegde regel die je moet volgen. Ga altijd af op je verstand en je gevoel en houd de baby in de gaten. Denk jij dat je kindje het te koud heeft? Doe er dan iets aan, en als je kindje het te warm heeft natuurlijk helemaal. Maar houd een ding in je achterhoofd, beter te koud dan te warm!Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!