sale kleertjes header
Verzorging

Je baby op temperatuur houden bij hitte en warm weer

Vooral voor kersverse ouders kan een hittegolf best wat stress met zich meebrengen. Want hoe kan je jouw baby op temperatuur houden tijdens hitte of warm weer? Wat trek je jouw baby aan bij warm weer, wat is de ideale temperatuur van de babykamer en hoe voorkom je warmtestuwing of oververhitting bij je baby? Je leest het allemaal in deze blog zodat je jezelf de komende hittegolf niet meer druk hoeft te maken. Daar is het immers toch veel te warm voor.

baby kleertjes banner

Jouw baby en warmte

De lichaamstemperatuur van je baby wordt via het hoofdje geregeld. Het hoofdje beslaat ongeveer 20% van het hele lichaam, bij volwassenen is dit 9%. Omdat het hoofdje bijna een kwart van het lichaam is, koelt je baby sneller af. Om de baby op temperatuur te houden tijdens hitte kan je hem of haar dus beter niets op het hoofd zetten.
De baby aankleden bij warm weer

Wat trek je jouw baby aan? Nou dat is heel simpel: hetzelfde als wat jij aan hebt! Bij een pasgeboren baby of wanneer je naar buiten gaat trek je jouw kind 1 kledinglaag meer aan dan jij aan hebt. Maar is het buiten of binnen niet uit te houden en loopt je baby rood aan? Houdt het dan op een mouwloos rompertje.

Lees ook deze 10 tips over rompertjes!Zodat je het nooit meer verkeerd doet!

Wanneer heeft een baby het te warm?

Het enige duidelijke communicatiemiddel dat jouw baby kan inzetten om aan te geven dat hij last heeft van de hoge temperaturen is huilen. Maar ja, heeft je baby het dan warm, is de luier vol of heeft je baby honger?

Gelukkig is er een eenvoudige manier om te checken of je het baby het te warm heeft.

Dit kan je doen door met de rug van je hand de achterkant van het nekje te voelen. Is jouw baby aan het transpireren dan heeft de baby het te warm.

De baby op temperatuur houden tijdens hitte in de babykamer

De ideale temperatuur van de babykamer is 18 graden Celsius. Om je wat meer speling te geven is het goed als de temperatuur in ieder geval tussen de 16-20 graden Celsius is. Je kunt de temperatuur in de babykamer beter iets aan de lage kant houden dan te hoog. Je kunt je kindje namelijk altijd iets extra’s aantrekken. Is het te warm op de babykamer? Laat je baby dan elders in huis slapen. Lees deze tips over het koel houden van de babykamer!

banner billendoekjes waterwipes

Te warm in de babykamer? Pas op voor wiegendood?

De grootste angst van ouders is wiegendood. Wiegendood houdt in dat je baby plotseling komt te overlijden zonder dat hier een duidelijke verklaring voor is. Toch kan het voorkomen dat warmtestuwing (oververhitting), rebreathing of adembelemmering hier een rol in kunnen spelen.

Warmtestuwing betekent oververhitting van jouw baby. De lichaamstemperatuur stijgt en de baby kan de warmte vervolgens niet kwijt. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat jouw baby niet met het hoofdje onder de dekens komt. Stop de baby altijd stevig in zodat hij niet op de buik kan rollen en de lakens op hun plek blijven.

Baby op temperatuur houden bij warm weer? Lees onze tips!

baby warm weer tips

Hoe warm je baby aankleden in bed?

Kies liever voor meerdere laagjes kleding en lakens van een dunne stof dan voor 1 dikkere deken. Kijk hierbij ook eens naar jezelf. Waar ga jij in slapen om het behaaglijk te hebben? Dit kan je dan ook voor je baby doen. Voelt je baby koud aan, pak er dan nog een laken bij. Is de baby warm dan haal je een laken weg. Het is dus een kwestie van geregeld je baby’s temperatuur checken en je baby kleden op deze temperatuur.

Uitdrogingsverschijnselen bij je baby

Als je baby het te warm heeft, kan dit gevolgen hebben zoals uitdroging. Geef je borstvoeding? Leg je baby dan meer aan (extra water is niet nodig) en drink zelf 700 tot 1000 milliliter water extra. Geef je flesvoeding dan mag je wat water extra geven.
Ben daarnaast waakzaam op uitdrogingsverschijnselen bij jouw baby:

  • Rusteloosheid en snellere ademhaling.
  • Onregelmatig en minder plassen.
  • Droge mond en lippen.
  • Te warme huid en rood gezicht.
  • Stugge huid die, wanneer je het met twee vingers oppakt niet direct terug veert.

Met de baby op pad bij warm weer

Je baby op temperatuur houden tijdens hitte en warm weer geldt niet alleen binnenshuis, maar ook buitenshuis. Hieronder wat praktische tips:

  1. Doe geen kap op de kinderwagen, dat houdt warmte vast. Gebruik een parasol tegen de zon.
  2. Gebruik altijd katoenen stoffen, dat ademt beter. Dus katoenen kleding en een katoenen laken.
  3. Zet je kind zoveel mogelijk in de schaduw.
  4. Pas op met hete autostoeltjes!
  5. Laat never nooit niet je baby alleen in de auto zitten!


prenatal extra korting banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019