“header
Verzorging

7 Tips die de babykamer koel houden in de zomer!

Helaas zijn we niet allemaal gezegend met een super de luxe airco die de temperatuur in huis optimaal houdt. De meeste van ons zullen op andere manieren moeten zorgen dat het in huis een beetje te doen blijft tijdens warme dagen, vooral voor je baby. Want als jij al ligt te draaien in bed omdat je het te warm hebt, ga er dan maar vanuit dat de baby er ook last van heeft. Gelukkig kan je wel wat doen om het wat behaaglijker te maken. Lees hier mijn tips om de babykamer (enigszins) koel te houden in de zomer.

lAlles voor je baby banner

Waarom is een koele babykamer belangrijk in de zomer?

Als je een kleine baby in huis hebt dan zal je vanuit diverse hoeken te horen krijgen dat het belangrijk is ervoor te zorgen dat je baby het niet te warm heeft. Als een baby het te koud heeft is niet goed, maar te warm is misschien nog erger. Daarom is het advies om de kinderkamer rond de 18 graden Celsius te houden.

Waarom is het belangrijk om de temperatuur niet teveel op te laten lopen? Als je baby het langdurig te warm heeft, dan kan hij of zij last krijgen van warmtestuwing. Je baby gaat dan erg zweten waardoor hij zout en vocht verliest. In het ergste geval kan dit een hitteberoerte tot gevolg hebben, je baby zal dan suf zijn, oppervlakkig ademhalen en misschien in een coma geraken. Er zijn gevallen bekend van mensen die eraan overleden zijn.

Lees hier meer tips om de baby op temperatuur te houden tijdens hitte!

airco goede nachtrust banner

Een baby kan de lichaamstemperatuur nog niet goed regelen, met name het afkoelingsmechanisme is nog niet optimaal. Hierdoor zijn baby’s vatbaarder voor warmtestuwing en een hitteberoerte. Mocht het warm zijn en je baby suf lijken of wordt hij niet wakker dan moet je direct naar de huisarts. Ben trouwens niet bang dat dit meteen gebeurt als het een keertje 35 graden is. Maar zoek de warmte zeker niet op en zorg dat je er alles aan doet om zo goed mogelijk de babykamer koel te houden in de zomer.

zwitsal 50p korting banner

Tips die de babykamer koel houden in de zomer

Elke zomer passen wij hier in huis een zogenaamd ‘warmtemanagement’ toe. Althans: zo noemt mijn man het. Dankzij dit warmtemanagement en een zeer goede isolatie kunnen we hier in huis de warmte best lang weghouden.
Ons warmtemanagement en andere tips om de babykamer koel te houden in de zomer vind je hieronder:

 1. ’s Ochtends vroeg en ’s avonds laat luchten

  Heel vroeg in de ochtend is de temperatuur buiten het lekkerste op warmere dagen. Op dat moment is het tijd om alles in huis dat open kan, open te gooien. Dus alle deuren en ramen wagenwijd open. Zo kan de warmte die in huis is eruit. Het beste is hier zo vroeg mogelijk mee te beginnen. Sta desnoods 10 minuten eerder op om alles open te zetten en weer dicht te doen voordat je weggaat. Hoef je nergens naar toe, sluit dan alles weer als de temperaturen weer gaan oplopen. Meestal is dit vanaf 8.00 – 9.00 uur.

  ’s Avonds wanneer de temperaturen weer gedaald zijn (als dat gebeurt, soms blijft het ’s avonds heet) dan laat je het hele huis weer luchten. Het helpt ook als je wat raampjes open laat als de temperaturen ’s nachts kouder zijn dan de temperatuur in huis. Zorg wel dat je horren hebt om het ongedierte tegen te houden. Of koop net zoals wij een klamboe. Dat helpt ook!

 2. airco goede nachtrust banner
 3. Gordijnen, luiken, luxaflex of andere raamdecoratie dicht

  Het is misschien niet zo heel leuk als je binnen zit, maar als de temperatuur buiten oploopt en de zon op de ramen staat te branden, wordt het al snel heet in huis. Als je ervoor zorgt dat de zon niet in huis komt, scheelt dat al een heleboel. Doe dus alle gordijnen (liefst verduisterende gordijnen), luiken, luxaflex, rolgordijnen en ga maar door dicht.
  Begin daarmee vanaf 8.00 – 9.00 uur (na het luchten van je huis) en doe alles pas weer open als de zon niet meer zoveel kracht heeft. Houd overdag dus ook de ramen en deuren dicht want anders komt de warmte van buiten naar binnen.

 4. Geen elektrische apparaten

  In het kader van ‘alle kleine beetje helpen’ is het goed om alle elektrische apparaten die warmte uitstralen uit de babykamer te verwijderen om het zo koel mogelijk te houden in de zomer.

 5. Ventilator met flessen bevroren water

  Geen geld voor een airco, maar kan je wel een ventilator betalen? Dan kun je deze tip gebruiken om de babykamer koel te houden in de zomer. Normaal gesproken verplaatst een ventilator alleen maar lucht en als deze lucht warm is, dan heeft het vrij weinig zin.

  Maar hier hebben hele slimme mensen wat op gevonden. Als je twee flessen met bevroren water voor de ventilator zet (die flessen kun je dus vooraf in de vriezer gooien) dan verspreidt de ventilator wel koude lucht! Zorg er wel voor dat je baby niet in de tocht ligt.
  Of je schaft een ventilator aan die lucht koelt met water zoals deze hieronder.

 6. ventilator lucht koelen water

 7. Houd rekening met het beddengoed en pyjama

  Als het heel warm is in de babykamer hoeft je baby echt geen romper en pyjama aan en dan ook nog eens in een dunne zomerslaapzak liggen. Dat is echt veel te heet. Bij hoge temperaturen is een rompertje genoeg, je kunt je baby nog onder een dun lakentje leggen (zorg er wel voor dat je deze goed instopt). Of je legt je baby met alleen de luier aan in een zomerslaapzak. Zorg er altijd voor dat de lakens, zomerslaapzak, romper of pyjama zijn gemaakt van katoen of bamboe. Dit zijn luchtige stoffen die geen warmte vasthouden. Duur? Nee hoor, je koopt het onder andere bij de Hema.

 8. Lauw badje voor het slapen gaan

  Dit is niet direct een tip om de babykamer koel te houden in de zomer, maar het helpt wel je baby een beetje koel te houden. Als je jouw kleintje voor het slapen gaan even lekker in een lauwwarm badje doet, dan kan je baby een beetje afkoelen en hoeft hij niet plakkerig in bed te liggen. Leg je baby niet in een badje met koud water, want dan is het temperatuurverschil te groot.

 9. airco goede nachtrust banner
 10. Verhuizen naar andere locatie

  Slaapt je baby op zolder? Dan is het bijna onmogelijk om de babykamer koel te houden in de zomer, want de zon staat de gehele dag op het dak. In dat geval kan je beter je kleintje naar een koelere kamer verhuizen of overweeg een airco aan te schaffen. Slaapt je kind onder een plat dak, dan kan het helpen het dak nat te spuiten.

Heb jij nog tips om de babykamer koel te houden in de zomer?Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!