“waterwipes
Zwangerschap

Chlamydia tijdens de zwangerschap!

In Nederland is chlamydia de meest voorkomende SOA. Jaarlijks komt het bij ongeveer 100.000 mensen voor. Tijdens een groot screeningsonderzoek is gebleken dat ongeveer 2,5% van de vrouwen chlamydia had! Chlamydia tijdens de zwangerschap komt regelmatig voor en het kan nare gevolgen hebben voor de zwangerschap en de pasgeboren baby. Lees hier meer over chlamydia als je zwanger bent, wat het gevaar is voor de baby en jouw zwangerschap.

startersbox zwitsal banner

Testen op Chlamydia tijdens de zwangerschap

Chlamydia wordt veroorzaakt door een bacterie, deze heet chlamydia trachomatis. De bacterie zit in het slijmvlies van de vagina, anus of penis. Tijdens de seks kan de bacterie overgedragen worden op iemand anders.

Met name vrouwen die chlamydia hebben, ervaren er geen klachten van. Om die reden wordt het heel zachtjes aan verspreid zonder dat mensen het door hebben. Ik vermoed dat het daarom zo vaak voorkomt. Dat er nauwelijks klachten zijn, is natuurlijk ergens wel vervelend, want je wilt absoluut geen chlamydia hebben tijdens de zwangerschap.

Uit een onderzoek in Rotterdam bleek dat van de 4055 zwangere vrouwen, 3,9% geïnfecteerd was met de SOA!




Klachten die je mogelijk kunt hebben van de chlamydia zijn:

  • Pijn of branderig gevoel tijdens het plassen;
  • Andere afscheiding dan normaal;
  • Bloedverlies, bijvoorbeeld tussen menstruaties door;
  • Pijn tijdens het vrijen.

Als je zwanger bent, word je (vooralsnog) niet altijd getest op chlamydia, al zijn er veel artsen die hier graag verandering in willen zien. Dus misschien dat na verloop van tijd er wel getest gaat worden op chlamydia tijdens de zwangerschap. Zwangere vrouwen krijgen nu ook al een bloedonderzoek aangeboden tijdens de eerste afspraak bij de verloskundige. Het bloed wordt getest op syfilis, hepatitis B en hiv.

prenatal extra korting banner

Wanneer behoor je tot de risicogroep?

Wanneer er een verhoogde kans is op een soa, kan je jezelf op meer soa’s laten testen, waaronder dus chlamydia.
Je behoort tot de risicogroep als:

  1. Jij of je partner onveilige seks heeft gehad met meerdere mannen of vrouwen. Dit geldt niet alleen op dat moment zelf, maar ook in het verleden. Chlamydia kan je goed al jaren bij je dragen, zonder dat je het door hebt.
  2. Jonger bent dan 25 jaar;
  3. Je in de prostitutie werkt;
  4. Afkomstig bent uit een land waar veel soa’s voorkomen. Ook als je ouders uit één van de volgende landen komt, heb je een hogere kans op een soa: Suriname, Nederlandse Antillen, Turkije, Marokko, Afrika, Zuid-Amerika, Oost-Europa en Azië.

Wil je jezelf voor de zekerheid laten testen op chlamydia?

Je kunt jezelf laten testen op chlamydia tijdens de zwangerschap bij de huisarts. Er wordt dan slijm uit de vagina verzameld en onderzocht in een laboratorium. Mocht je tot de risicogroep horen, dan is het altijd verstandig om ook je partner te laten testen aangezien jullie elkaar besmetten.

Liever niet naar de huisarts? Je kunt ook zelf online een chlamydia test bestellen bij testalize.me en ontvang de uitslag binnen 48 uur geheel anoniem, met indien positief een eventuele behandeling erbij.

Wat is het gevaar van chlamydia tijdens de zwangerschap?

Chlamydia terwijl je zwanger bent, kan erg nare gevolgen hebben. Zo is er bij de moeder een verhoogd risico op een ontsteking van het baarmoederslijmvlies of de eileiders na de bevalling. Er zijn aanwijzingen dat chlamydia in het eerste trimester aanleiding kan geven tot een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of tot een spontane abortus of miskraam.

In een Rotterdamse studie kwam naar voren dat vrouwen met chlamydia tijdens de zwangerschap 3 keer meer kans hebben op een vroeggeboorte voor de 35 weken zwangerschap. En 4 keer meer kans op een vroeggeboorte voor de 32 weken zwangerschap.

In het tweede en derde trimester kan chlamydia namelijk een ontsteking veroorzaken aan de vliezen die om de baby zitten. Het gevolg is een vroeggeboorte omdat de vliezen eerder breken. Dit kan gepaard gaan met complicaties voor de baby, zoals organen die nog onrijp zijn en een laag geboortegewicht.

Als de chlamydia infectie in de baarmoeder terecht komt, kan dit leiden tot vruchtdood. Na de bevalling is er een kans dat de infectie ‘opstijgt’ (het verspreid zich dus vanaf de vagina omhoog naar andere delen van het lichaam) naar andere organen in de buikholte.

Wat is het gevaar van chlamydia voor de pasgeboren baby?

Een baby kan tijdens de geboorte geïnfecteerd raken met de chlamydia-infectie van de moeder. De kans dat dit gebeurt is 50-75% en is eerder het geval bij een vaginale bevalling dan bij een keizersnede. In ongeveer 20 tot 25% van de gevallen krijgt de baby door de chlamydia een oogontsteking.

De symptomen van een oogontsteking bij de baby zijn zichtbaar tussen het einde van de eerste week na de geboorte tot 3 maanden. De symptomen zijn tranende, rode en/of opgezwollen oogjes en pus uit de oogjes. Vaak verdwijnt het vanzelf, maar soms kan het aanhouden waardoor er een behandeling nodig is.

davitamon mamavitaal banner

Bij ongeveer 70% van de baby’s waarvan de moeder chlamydia tijdens de zwangerschap had, gaat de infectie in de neus- of mondholte zitten, zonder dat hier symptomen van te zien zijn. Het kan ook een neusontsteking of oorontsteking veroorzaken. De baby zal dan veel loopneuzen hebben, niezen, bloedneuzen krijgen en vaak een verstopte neus hebben.

In de meeste gevallen genezen de infecties veroorzaakt door chlamydia vanzelf. Maar in 5 tot 20% van de gevallen kan het ernstige gevolgen hebben en is de neusontsteking een voorstadium voor een longontsteking. De meest herkenbare symptomen van een beginnende longontsteking zijn een kenmerkende droge hoest en een iets versnelde ademhaling. De baby hoeft geen koorts te hebben.

Het kan zijn dat ook de longontsteking uit zichzelf geneest zonder grote problemen. Maar wanneer de baby minder gaat drinken en een duidelijk versnelde ademhaling heeft, is een ziekenhuisopname noodzakelijk.

Behandeling van chlamydia

Heb je chlamydia tijdens de zwangerschap, dan kan dit gelukkig goed behandeld worden middels een antibioticakuur. Deze kuur is veilig voor zwangere vrouwen. Je zal waarschijnlijk een 7-daagse kuur krijgen met het middel amoxicilline of je krijgt azitromycine.
Na ongeveer 3 weken wordt er een controletest uitgevoerd om te bepalen of de infectie weg is. Houd er rekening mee dat je partner ook altijd behandeld moet worden!

Lees ook: Een infectie tijdens de bevalling en de gevolgen voor de baby!

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019