blije doos banner
Bevalling

Een infectie tijdens de bevalling! Wat zijn de gevolgen voor de baby?

Als je baby geboren is wil je er helemaal niet over nadenken. Een infectie. Toch is er een kans dat je pasgeboren baby een infectie oploopt. Als dit binnen drie dagen na de geboorte gebeurt spreken we van een ‘easy-onset neonatale infectie’. Een infectie die mild kan verlopen, maar ook zo heftig kan zijn dat soms zelfs beademing nodig is. Hoe komt het dat je pasgeboren baby een infectie tijdens de bevalling oploopt? En welke soorten infecties zijn er? Lees er hier meer over hoe je dat als moeder kunt overbrengen op je kind.

beste babyfoon bol.com

Hoe ontstaat een infectie tijdens de bevalling?

Het is mogelijk dat je als zwangere vrouw een infectie bij je draagt. De infecties waarbij dit voor kan komen zijn GBS (groep B streptokokken) en E. Coli (Escherichia Coli). Een op de vijf zwangere vrouwen is draagster van GBS. Dit kan je bij je dragen zonder er zelf last van te hebben.

De bacterie zit dan in je vagina. Als je niets merkt weet je dus ook niet dat je deze bacterie door kunt geven aan je kind. Maar in een aantal gevallen is er een verhoogd risico op zo’n infectie, en zal men dus extra goed opletten.

Er is een verhoogd risico bij:

  • Een vroeggeboorte (voor de 37 weken);
  • Temperatuurverhoging van de moeder tijdens de bevalling, van 38 graden of hoger;
  • Langdurig (tussen de 18 tot 24 uur) gebroken vliezen;
  • Een (verdenking op) infectie van een ander kind, in geval van een meerlingenzwangerschap;
  • Een eerder gebaard kind dat een GBS-ziekte heeft gehad;
  • Tekenen van een infectie bij de moeder rondom de bevalling;
  • Als de moeder tijdens de zwangerschap drager is van GBS. Dit kan men ontdekken door het kweekje van bijvoorbeeld een urineweginfectie;

Een enkele keer is bekend dat de aanstaande moeder draagster is van GBS. Toch heeft dit geen invloed op het verloop van de bevalling. Er kan pas na de geboorte aan de baby ‘gezien’ worden of hij of zij ook een infectie heeft.

Wel zal een geïnfecteerde baby die ziek wordt van deze infectie meteen ziek worden, op dezelfde dag nog. Zo’n 10% van de baby’s wordt hoe dan ook besmet met GBS, maar wordt er helemaal niet ziek van. Net als de moeders die niet weten dat ze de infectie bij zich dragen. Een infectie tijdens de bevalling kan dus verschillend verlopen. Je merkt er niets van, het ontwikkelt zich langzaam of het gaat snel en kan dan best gevaarlijk uitpakken.
gevolgen voor de baby bij infectie tijdens bevalling

Wat kunnen de gevolgen zijn van een infectie voor de baby?

Als de infectie zich snel ontwikkelt kan dit in het ergste geval zelfs leiden tot ernstige complicaties. Zo kan je kindje bloedvergiftiging (sepsis), hersenvlies ontsteking (meningitis), of longontsteking (pneumonie) ontwikkelen. Bij het te laat constateren van dergelijke ziektes kan dit zelfs dodelijke gevolgen hebben.

Maar dat is ook wel het grootste doemscenario en dit is ‘maar’ bij 5 op de 100 kinderen het geval. Een infectie kan zich ook langzamer ontwikkelen met minder ernstige gevolgen.

cheezzbaby banner

Hoe wordt een infectie daarna behandeld?

Als bekend is dat er een verhoogd risico is op een infectie tijdens de bevalling wordt je kindje, zeker de eerste uren, extra goed in de gaten gehouden.

Er zijn een aantal speerpunten waar men extra op let: grauwe kleur, slecht drinken, een te lage of te hoge lichaamstemperatuur, snel of kreunend ademhalen, en ontroostbaar huilen of lusteloosheid.
Dit kunnen alarmsignalen zijn om contact op te nemen met een zorgverlener. Als de arts vermoed dat er een infectie in het spel is volgt er altijd een opname, onderzoek en behandeling met antibiotica.

Deze behandeling duurt minstens 36 tot 48 uur. Daarna kijkt men of er echt sprake is van een infectie. Als dit niet het geval is zal men stoppen met de behandeling met antibiotica.
Als er in de kweek van het hersenvocht, of in de bloedkweek wel een bacterie is gevonden, zal men de behandeling voortzetten. Bij bloedvergiftiging zal deze zo’n 7 tot 14 dagen duren, en bij hersenvliesontsteking zo’n 2 tot 3 weken.

Kan dit niet voorkomen worden? Hoor ik je denken. Daar wordt aan gewerkt. Op dit moment is er nog geen vaccin. Het enige wat nu preventief gedaan kan worden is antibiotica geven aan zwangere vrouwen.
Nadelen hiervan zijn dat het de allergische reacties op antibiotica verhoogd. Ook verhoogt het de ongevoeligheid (resistentie) van bacteriën voor antibiotica.

Tot nu toe wegen de voordelen dus nog niet op tegen de nadelen en de risico’s en lopen we allemaal het risico op het overbrengen van een infectie tijdens de bevalling.

prenatal extra korting banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019