“waterwipes
Bevalling

Litteken na een keizersnede verzorgen? Onze tips!

Je hebt er misschien niet zelf voor gekozen, de keizersnede. Maar ook dit is een prachtige manier om je kindje ter wereld te brengen. Een ding is zeker en dat is dat je er een litteken aan over gaat houden. Gelukkig is dat een litteken met een mooie, blijvende herinnering. In deze blog geef ik tips hoe je dat mooie litteken na een keizersnede kunt verzorgen om het zo mooi mogelijk te laten genezen.

Zalando 1 75p korting banner

Hoe lang is het litteken van een keizersnede?

Het litteken dat je aan een keizersnede overhoudt is ongeveer 15 tot 20 centimeter lang. Horizontaal loopt het over je buik, ongeveer ter hoogte van je schaambeen. Dit houdt dus in dat het litteken ‘in’ jouw bikinibroekje verstopt zit.

Een keizersnede is een pittige bevalling. Al denken veel vrouwen er vaak te gemakkelijk over. Nee, je hoeft niet op eigen kracht een baby uit je geboortekanaal te persen. Maar je krijgt wel een heftige buikoperatie en alle naweeën die bij een vaginale bevalling komen kijken.

Maar hoe heftig het ook is en hoe pijnlijk het kan zijn, dit litteken van de keizersnede is wel een blijvende herinnering aan iets prachtigs.
Nadelen van een keizersnede litteken!

Een keizersnede is dus een ingrijpende operatie, waarbij de buikspieren en je zenuwen worden doorgesneden. Dit vergt herstel en dit herstel moet je serieus nemen. De eerste 5 tot 6 weken is de wond nog niet dicht en moet je dus ook erg rustig aan doen.

Maar ook het eerste half jaar kan je litteken nog dik, rood en fel zijn. Het kan ook zijn dat je litteken gevoelloos is, dit kan komen door de doorgesneden zenuwen en dit gaat na verloop van tijd weer over. Toch zijn er ook vrouwen waarbij het litteken na jaren nog steeds pijnlijk kan zijn.

Lees ook: Zelf de baby uit de buik halen bij een keizersnede!

tips litteken keizersnede

Zeven tips om het litteken na een keizersnede te verzorgen!

 1. RRR

  En dan geen Rust, Reinheid en Regelmaat maar Rust, Rust en Rust. Dit is in de eerste weken het aller belangrijkst voor de verzorging en herstel van het litteken!

 2. Loszittende kleding

  Het is heel begrijpelijk dat je het liefst weer in je strakke spijkerbroek wilt. Maar dat is nog even niet zo’n goed idee als je figuur het überhaupt toe laat. Jouw litteken heeft nog geen behoefte aan strakke kleding. Draag daarom soepel vallende, loszittende kleding, zodat het litteken kan luchten.

 3. Hygiëne

  Maak het litteken dagelijks schoon met lauw water (zonder zeep). Droog het daarna af met een gaasje.

 4. cheezzbaby banner
 5. Verzorg je litteken na twee weken!

  Niet eerder, omdat het dan in de wond kan komen en kan gaan ontsteken. Gebruik als verzorging speciale littekenzalf of crème. Maar je mag ook neutrale huidolie of crème gebruiken. Hierdoor kan je het littekenweefsel soepel houden, waardoor het litteken minder trekkerig aanvoelt en de genezing sneller gaat.

 6. Verzorging door masseren

  Masseer het litteken na 6 weken regelmatig in, dit verkleint de kans op verklevingen.

 7. Gebruik siliconenpads of gels

  Zo kan het litteken gladder worden en dus mooier genezen. Op deze manier het litteken verzorgen, zorgt ervoor dat je na een tijdje een litteken hebt wat je nog amper ziet.

 8. Geen nieuwe zwangerschap

  Er wordt geadviseerd om niet binnen een jaar weer zwanger te worden.

Purelan zalf banner

Wat moet je niet doen als je een keizersnede litteken hebt?

 1. De wond afdekken. Want daarmee creëer je een broeinest voor bacteriën en wordt de kans op ontsteking groter.
 2. Niet uitgebreid zonnen de eerste twee jaar, daardoor wordt het litteken roder.
 3. Leef gezond, want een gezonde leefstijl zorgt ervoor dat een litteken sneller heelt.

Het litteken van je keizersnede verzorgen is erg belangrijk. Maar wat nog veel belangrijker is, is dat je goed voor jezelf zorgt. Neem rust, laat je vertroetelen en geniet van je baby zoveel je kan. Voel je niet schuldig dat je nog even niet zelf je kindje in bad kunt doen. Jullie tijd komt nog wel!

Lees ook: Close-up video van een keizersnede bevalling!prenatal extra korting banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019