Zwanger zijn is best eng. Je hebt geen idee wat je te wachten staat en vooral: wanneer. Het is best een onzekere factor, wanneer ‘mag’ je de verloskundige bellen? Je wilt niet de overbezorgde moeder to-be zijn, die bij elk wissewasje de verloskundige belt. Er zijn ‘richtlijnen’ die je aan kunt houden als je op het punt staat te bevallen. Wat zijn die richtlijnen? Wanneer mag je bellen en wanneer moet je de verloskundige bellen? Je leest het hier.
Waarom je altijd mag bellen naar de verloskundige!
Laten we dit even voorop stellen: elke verloskundige heeft liever dat je drie keer te vaak belt dan een keer te weinig. Voelt er iets niet in orde? Twijfel je? Geef toe aan je gevoel en bel. Blijf niet zitten met ongerustheid. Een zwangerschap zit al zo vol onzekerheden, zeker bij een eerste baby weet je niet wat je kunt verwachten. Het is dan ook helemaal niet gek of stom om te bellen als je het gevoel hebt dat er iets is.
Toen ik de eerste keer zwanger was, had ik een lijstje met de ‘regels’ op de koelkast hangen en toen ik zwanger was van Myrah ook. Toch heb ik alle keren dat ik belde niet op dat lijstje gekeken. Je instinct en moedergevoel zegt vaak genoeg. Bij mijn eerste zwangerschap braken mijn vliezen een maand te vroeg, geen twijfel: bellen.
Ook toen ik bij Myrah minder leven voelde tijdens de zwangerschap belde ik op de automatische piloot. Ik heb er niet eens over nagedacht. Ik belde gewoon. Ook toen de bevalling begon wist ik op de een of andere manier wanneer het tijd was om te bellen. Echt, je moedergevoel staat al ‘aan’ voor je de baby in je armen hebt.
Wanneer móet je de verloskundige bellen bij weeën?
De bevalling van je eerste kind kan over het algemeen best even duren. Daarom hoef je niet meteen bij de eerste wee de verloskundige te bellen. Als je gedurende twee tot drie uren regelmatige weeën hebt wordt het serieus. En als die weeën dan ook nog een zo’n 60 seconden duren en om de 4 à 5 minuten komen wordt het tijd om de verloskundige op de hoogte te brengen.
Ben je zwanger van je tweede kindje (of derde, vierde, vijfde…?) Dan mag je eerder bellen.
Na een of twee uur regelmatige weeën wil de verloskundige wel weten dat er iets aan de hand is. Ook als je krachtige, onregelmatige weeën hebt is het verstandig om te bellen.
Lees ook: Vliezen gebroken! Wat wil dat zeggen?
Andere redenen om altijd de verloskundige te bellen!
Voor kleine vragen en klachten die geen spoed hebben kan je altijd overdag de assistente bellen. Maar er zijn omstandigheden waarbij je altijd moet bellen. Hoe laat het ook is. Al is het midden in de nacht. Denk hierbij aan het volgende:
-
Gebroken vliezen
Oké, dit hangt er een beetje van af. Ben je nog geen 37 weken zwanger en breken je vliezen? Bel dan direct. Ben je al wel over die 37 weken heen? Dan mag je overdag ook meteen bellen, zo weet de verloskundige dat er iets te gebeuren staat en kunnen ze je vast een beetje inplannen.
Breken je vliezen ’s nachts dan mag je gerust wachten met bellen tot de volgende morgen, of tot de weeën regelmatig komen en krachtiger worden. Deze ‘regels’ gelden alleen als het vruchtwater helder is. Heeft het vruchtwater een andere kleur zoals bijvoorbeeld groen of bruin? Bel dan direct. Dit is een teken dat de baby in het water heeft gepoept.
-
Niet ingedaald, wel gebroken vliezen
BEL. Nu! Maar nog belangrijker, ga plat liggen. Je kindje kan nu snel naar beneden zakken en daarbij de navelstreng om het nekje krijgen.
-
Helderrood bloedverlies
Al-tijd bellen. Verlies je een slijmerige bloedprop? Dit is normaal aan het eind van een zwangerschap. Hier hoef je niet voor te bellen. Maar is het bloed dat je verliest echt rood en helder? Vang dan iets van het bloed op en bel de verloskundige.
-
Minder leven voelen
Dit is een beetje afhankelijk van de situatie. Voel je je kindje minder, of helemaal niet? Bij minder leven voelen kan je eerst proberen contact te maken met de baby. Ga op je zij liggen en houd rust, leg je hand op je buik en kijk of je hier een reactie op krijgt. Voelt het niet goed? Bel dan uiteraard altijd met je verloskundige of huisarts!
Omdat elke zwangerschap anders is kunnen ook de bel-afspraken verschillen. Heb je bijvoorbeeld al een hele snelle bevalling gehad? Dan kan het best zijn dat de verloskundige meteen bij de eerste wee wil weten dat het begonnen is. Dit zal dan ook tijdens de controle met je besproken worden. Je weet het waarschijnlijk onbewust wel, wanneer je de verloskundige moet bellen.
Maar ook als je twijfelt, schroom niet. De verloskundige is er niet alleen om je gerust te stellen, maar ook om in te grijpen als dat nodig mocht zijn. Maar dan moeten ze wel weten dat er iets aan de hand is.
Lees ook: Wat kan jouw partner doen als de verloskundige te laat is?