luieraanbiedingen header
Bevalling

Wanneer is een baby levensvatbaar?

Een zwangerschap duurt ongeveer 40 weken. Deze 40 weken gaan in vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Er zijn maar weinig vrouwen die precies op de uitgerekende dag bevallen. Baby´s kunnen tot 42 weken zwangerschap nog blijven ´zitten´ of ze besluiten om vroeger te komen. Ongeveer 90% van alle zwangere vrouwen bevalt eerder van hun baby dan 40 weken. Als je baby na 37 weken geboren wordt dan is je baby nog gewoon op tijd. Komt je kindje voor de 37ste week dan spreken we van een vroeggeboorte. Als een baby na 24 weken zwangerschap geboren wordt dan is een baby levensvatbaar.

disneybanner

Een baby van 28 weken zoals bij deze vrouw die is bevallen aan boord van een Turkish Airlines vliegtuig heeft ongeveer 95% kans om te overleven. Je mag nog vliegen als je tussen de 28 en 34 weken zwanger bent, maar dan heb je wel een verklaring nodig. Na 36 weken zullen vliegmaatschappijen je weigeren.




Over de vrouw die beviel van haar baby was flink veel discussie ontstaan. De vermoedens zijn dat ze veel verder in haar zwangerschap was en ze met opzet ging vliegen tijdens haar zwangerschap. Kansarme moeders uit arme landen proberen vaker te bevallen in het vliegtuig omdat hun baby dan een andere nationaliteit krijgt.
baby levensvatbaar vroeggeboorte couveuse

Wat is vroeggeboorte?

We spreken van een vroeggeboorte of premature baby als je baby voor de 37ste week van je zwangerschap geboren wordt. In Nederland wordt ongeveer 8% van alle baby´s te vroeg geboren. Een vroeggeboorte wordt ook wel prematuur genoemd. Beval je voor de 20ste week van je zwangerschap dan spreken we van een miskraam en is je baby niet levensvatbaar.

Tot de 24ste week van je zwangerschap zal er in Nederland niet veel werk worden gemaakt om je kindje te redden. Wordt je kindje geboren nadat je 24 weken zwanger bent dan zullen de artsen er alles aan doen om het leventje te redden. Je baby zal dan in een couveuse moeten.

Ervaringsverhaal: Na 23 weken zwangerschap werd mijn kind geboren!

Overlevingskans als je baby levensvatbaar is

Als je kindje geboren wordt in de periode tussen de 20 en 32 weken zwanger dan wordt dat extreme prematuriteit genoemd. Tot de 24 weken is je baby niet levensvatbaar hoewel er wel gevallen bekend zijn van baby’s die het wel hebben gered. Echter, dit is zeer uitzonderlijk.

Onderstaand een klein overzicht van de overlevingskans als je baby levensvatbaar is maar te vroeg geboren wordt:

  • Geboorte na 25 weken: 56% overlevingskans;
  • Geboren na 26 weken: 71,5% overlevingskans;
  • Geboorte na 27 weken: 80 tot 90% overlevingskans;
  • Geboorte na 28 weken: 95% overlevingskans.

Complicaties bij vroeggeboorte

Dat je baby levensvatbaar is bij een vroeggeboorte zegt overigens nog niet dat de kwaliteit van leven ook optimaal is. bekende complicaties zijn:

  • Longetjes die nog niet genoeg ontwikkeld zijn;
  • Minder goede bloedsomloop;
  • Hersenbloedingen;
  • Slechtere weerstand tegen infecties.
banner winkelpromo

Mogelijke oorzaken van een vroeggeboorte?

Er zijn een aantal oorzaken die een vroeggeboorte mogelijk in de hand kunnen werken. Dit zijn:

  1. Hogere leeftijd van de moeder

    Vrouwen tussen de 35 en 40 jaar zwanger hebben 1,5 keer zoveel kans op een vroeggeboorte dan vrouwen tussen de 20 en 24 jaar. Vrouwen die ouder zijn dan 40 hebben 2 maal zoveel kans. Vroeggeboorte houdt in dit geval in dat het kindje voor de 33e week komt.

  2. Vruchtbaarheidsbehandelingen

    Wanneer vrouwen onvruchtbaar zijn en middels vruchtbaarheidsbehandelingen toch zwanger worden, is er ook een vergrote kans dat de baby eerder wordt geboren. Dit ligt vaak aan het feit dat de moeder onvruchtbaar is en niet aan de behandelingen zelf.

  3. Ontstekingen en infecties

    De meest uiteenlopende ontstekingen in het lichaam van de moeder kan de kans op een vroeggeboorte vergroten. Denk bijvoorbeeld aan ontstoken tandvlees tijdens de zwangerschap of een ontstoken slijmvlies in de vagina.

  4. Roken

    Roken is om heel veel redenen slecht voor je baby. Eén van deze redenen is dat door te roken de kans op een vroeggeboorte toeneemt. Hoe meer je rookt, hoe groter deze kans is.

  5. Snel twee zwangerschappen achter elkaar

    Ben je ontzettend vruchtbaar en ben je in een mum van tijd weer zwanger na je bevalling? Aan de ene kant natuurlijk fijn, maar aan de andere kant is hierdoor de kans dat je baby te vroeg wordt geboren wel groter.

    Dat komt omdat je lichaam onvoldoende tijd heeft gehad om goed te herstellen. Het gevolg is dat je te weinig voedingstoffen in je lichaam kunt hebben die nodig zijn voor je nieuwe baby. Dit kan een vroeggeboorte in gang zetten.



welke borstkolf past bij jou banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019