header banner hema
Zwangerschap

Vliegen tijdens de zwangerschap

Als je net zwanger bent en je hebt een vliegreis geboekt, dan hoef je deze niet te annuleren. Op zich is het prima om te vliegen tijdens de zwangerschap, mits je niet de hele tijd boven de wc hangt. Veel vrouwen kiezen er juist voor om nog even lekker op vakantie te gaan als babymoon. Want als de baby er is, zijn die lange vluchten of romantische vakanties even verleden tijd. Lees onze tips over vliegen tijdens de zwangerschap of het gevaarlijk is, de “fit to fly” verklaring en tot wanneer je mag vliegen.

beste babyfoon bol.com

Is vliegen tijdens de zwangerschap gevaarlijk?

Als je geen lichamelijke problemen hebt, kan je prima vliegen tijdens de zwangerschap. Er is geen medisch bewijs dat aantoont dat vliegen de kans op een miskraam, vroeggeboorte of geboorteafwijkingen verhoogd.

Tijdens het vliegen heb je te maken met een lichte kosmische straling. Sommige beweren dat dit schadelijk is voor de foetus, maar als je maar weinig vliegt is dit verwaarloosbaar. Moet je veel vliegen voor je werk omdat je bijvoorbeeld stewardess bent dan zijn hier speciale voorschriften voor.

Je hoeft je ook geen zorgen te maken over de luchtdruk. Deze is met name vervelend voor je oren, maar heeft geen effect op jouw vruchtvliezen.
Waar je mogelijk wel op kunt letten is het feit dat je een iets verhoogd risico hebt op trombose. Dit heb je sowieso als je zwanger bent en vliegen verhoogt dit nog meer.




Het is niet zo dat je in levensgevaar bent, anders zouden ze zwangere vrouwen nooit laten vliegen. Toch kan je een aantal voorzorgsmaatregelen nemen:

  • Strek geregeld je benen even of loop wat rond (om de 20 minuten).
  • Slaap telkens een half uurtje per keer.
  • Zorg dat je na je dutje even gaat bewegen.
  • Drink veel water.
  • Laat de alcohol en koffie of cola even staan.
cheezzbaby banner

Antwoorden op veel gestelde vragen over vliegen tijdens de zwangerschap!

  1. Tot wanneer mag je vliegen als je zwanger bent?

    In het algemeen kan je prima nog een vliegreis maken met het vliegtuig als je nog geen 28 weken zwanger bent. Dit houdt in dat je zeker nog kunt vliegen tijdens je eerste trimester. Uiteraard is het wel van belang dat je geen lichamelijke problemen hebt tijdens je zwangerschap.
    Bij het boeken moet je wel even aangeven dat je in blijde verwachting bent.

    Ben je al 36 weken zwanger en wil je graag nog een laatste reis met je partner alleen maken? Grote kans dat vliegmaatschappijen je weigeren. Zij hebben er namelijk niet zo heel veel zin in om aan boord een bevalling mee te maken.

    Krijg je een meerling? Dan kan je al geweigerd worden op het moment dat je 34 weken zwanger bent.

    Zwangerschapsverklaring en fit to fly verklaring

    Tussen de 28 weken en 36 weken zwangerschap zou je in principe nog een vliegreis kunnen maken, maar het is handig als je voor de zekerheid een zwangerschapsverklaring bij je verloskundige aanvraagt. Vaak wordt ook de term fit to fly verklaring hiervoor gebruikt, maar uiteindelijk bepaalt de luchtvaartmaatschappij of ze je mee willen nemen.

    Neem daarom voor het boeken van de vlucht contact op met de luchtvaartmaatschappij, want de regels kunnen verschillen. Met de zwangerschapsverklaring in de hand kan je in ieder geval aantonen hoeveel weken zwanger je bent!

  2. Wanneer kan je het beste vliegen tijdens je zwangerschap?

    Je zou misschien denken dat je het beste kunt vliegen tijdens het eerste trimester, maar dat is niet het geval. Het meest ideale moment is in jouw tweede trimester.

    Tijdens de eerste 3 maanden van je zwangerschap kan je namelijk nog flink last hebben van zwangerschapskwaaltjes. Deze nemen in het tweede trimester af. Tevens ben je in dit trimester nog goed mobiel en is de kans dat je moet bevallen nog redelijk klein.

  3. Welke nationaliteit krijgt je baby als je aan boord moet bevallen?

    Het antwoord hierop is een beetje complex en afhankelijk van het feit of het vliegtuig in Nederland is geregistreerd, of buitenlands is. Als het vliegtuig buitenlands is, dan gelden de regels van dat land en dat kan nogal verschillen.

    Ben je bevallen in het vliegtuig en is deze in Nederland geregistreerd dan geldt het volgende: Kinderen die worden geboren op of boven Nederlands grondgebied, krijgen de geboorteplaats toegewezen van de plaats waar de baby het vliegtuig verlaat!

    Vliegt het Nederlandse vliegtuig internationaal? Dan stelt de gezagvoerder van het vliegtuig een geboorteakte op met hierin de coördinaten van de plaats waar het vliegtuig was op het moment dat de baby werd geboren. In het paspoort staat dan als geboorteplaats de coördinaten en het registratienummer van het vliegtuig.

    Maar, ga je bevallen in het vliegtuig en zit je boven Amerika, dan is je kind Amerikaan. In Amerika krijgt iedereen die geboren wordt in het Amerikaanse luchtruim de Amerikaanse nationaliteit! Mogelijk besluit onze regering dat je kind naast Amerikaan ook Nederlander is.

Lees ook: Tips voor het vliegen met een baby!



banner autogordel zwangere vrouwen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019