“waterwipes
Zwangerschapskalender

36 Weken zwanger

Gaat er nog veel veranderen nu je 36 weken zwanger bent? Het antwoord is ja! Vanaf deze week gaat jouw baby, die nu zo groot is als een krop Romeinse sla, namelijk indalen! En hopelijk doet hij of zij dit in de juiste houding. Dit is dus met het hoofdje naar beneden, ook wel de achterhoofdsligging genoemd. Dat de baby nu gaat indalen brengt een aantal voordelen en nadelen met zich mee.

baby kleertjes banner

Meer lucht in jouw longen

Nu de baby gaat indalen krijgen jouw longen weer meer ruimte en kan je weer beter ademhalen. Een ander positief gevolg van de indaling is dat als je last hebt van brandend maagzuur, dit vanaf nu flink zal verminderen of zelfs helemaal verdwijnt.

In de meeste gevallen neemt de baby de goede houding aan. Over het algemeen wordt je baby voorzichtig in deze positie geleid door jouw lichaam. Het hoofdje past namelijk mooi tussen jouw bekkenbotten. Voor de baby is het daarom het meest comfortabel om met het hoofdje naar beneden te liggen.

Toch kan het voorkomen dat jouw baby een andere houding kiest, dit wordt een stuitligging genoemd. Een goede verloskundige kan in dat geval proberen jouw baby goed te draaien zoals in deze video. Is dit niet mogelijk dan kan het noodzakelijk zijn om een keizersnede in te plannen.

keizersnede plannen stuitligging

36 Weken zwanger: nog vaker plassen

Een paar kleine gevolgen van de indaling zijn dat je waarschijnlijk nog vaker moet plassen aan het einde van de zwangerschap dan voorheen en dat je een druk op je vagina voelt. Dit kan soms onprettig aanvoelen. Wat misschien een voordeel is, is dat je niet meer hoeft te werken. Sterker nog: je mag niet meer werken. Je hebt dus de mogelijkheid om zo vaak naar de wc te gaan als noodzakelijk is en je kunt goed je rust pakken.

aerosleep babymatras veilig slapen

36 Weken zwanger: De laatste loodjes voor de bevalling!

Voorbereiding bevalling

Nu je 36 weken zwanger bent, komt de bevalling steeds dichterbij. Dit is dus ook een goed moment om alvast een koffertje klaar te zetten, het zogenaamde vluchtkoffer. Ook al heb je gekozen voor een thuisbevalling, dan is een koffertje altijd handig. Het kan namelijk gebeuren dat je alsnog snel naar het ziekenhuis moet. Bij het inpakken is het verstandig om er rekening mee te houden dat je minimaal 1 nacht in het ziekenhuis overnacht.
Wat je sowieso mee kunt nemen:

  • Nachtjapon of slaapshirt;
  • Extra shirt voor tijdens de bevalling;
  • Genoeg ondergoed (ongeveer 4 stuks);
  • Sokken;
  • Toiletspullen;
  • Badjas en slipper/sloffen;
  • Makkelijk zittende kleding voor wanneer je naar huis kunt gaan;
  • 2 rompertjes;
  • Mutsje, sokjes, vestje voor je baby;
startersbox zwitsal banner

Vergeet ook de Maxi-Cosi niet en oefen hoe het autostoeltje in de auto moet! Het is ook handig om alvast de belangrijkste documenten in je tas te doen zoals je paspoort en pasje van de zorgverzekeraar.

Voor alle aanstaande vaders: Wat je als vader moet regelen vóór de bevalling!

35 Weken zwanger 37 Weken zwanger

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019