“babydeals
Bevalling

Indalen van de baby

In het laatste trimester van je zwangerschap begint het indalen van de baby. Je baby zakt dan richting je bekken. Dit proces kan een aantal weken in beslag nemen. Het kan ook voorkomen dat je baby niet indaalt tijdens je zwangerschap. Er is dan niets aan de hand hoor, tijdens de bevalling zal je baby alsnog indalen.

philips banner babyfoon

Als je merkt of hoort van je verloskundige dat je baby is gaan indalen betekent dat niet dat je binnen een korte tijd gaat bevallen. Soms gaan hier nog een aantal weken overheen. Het betekent wel dat je baby zich zo langzamerhand opmaakt voor de bevalling. In deze blog kun je lezen wat er precies gebeurt bij het indalen van de baby en hoe je kunt merken dat de indaling is begonnen.

Wat houdt indalen in?

In het laatste trimester zo ongeveer op het moment dat je dertig weken zwanger bent, kan je baby gaan indalen. Dit betekent dat je baby gaat zakken tot diep in je bekken. Als je baby goed ligt, dan ligt hij of zij met het hoofdje naar beneden. De natuur heeft het hoofdje een goede pasvorm gegeven zodat deze prima tussen je bekken past. In de meeste gevallen ligt deze houding ook het prettigste voor je baby.

Het kan ook voorkomen dat je baby ervoor kiest om niet met het hoofdje maar met de billen (stuitje) naar beneden te gaan liggen. Dit heet ook wel een stuitligging. Als je baby nog aan het indalen is, kan hij of zij nog gedraaid worden bij stuitligging. Het is dus belangrijk dat je verloskundige op de hoogte is. Is je baby eenmaal ingedaald dan is draaien niet meer mogelijk. Hij of zij zal in deze positie geboren worden of, in het ergste geval, je moet een keizersnede.
indalen van de baby zwangerschap

Na hoeveel weken begint het indalen van de baby?

Het verschilt heel erg per moeder wanneer de baby gaat indalen. Iedere zwangerschap is namelijk weer anders. Gemiddeld start het indalen tussen de 30ste en 38ste week van je zwangerschap. Maar dit kan eerder of veel later zijn. Bij vrouwen die al kinderen hebben komt het vaak voor dat de baby niet indaalt. Dat komt omdat de baarmoeder en de buikspieren al wat opgerekt zijn waardoor de baby meer ruimte heeft. Hierdoor is het indalen niet nodig.

Bij kersverse moeders zijn de buikspieren nog sterker en deze duwen je kindje naar beneden. Het indalen gaat heel langzaam en hier kunnen wel een aantal weken overheen gaan. Maar ook voor de duur van het indalen geldt: het verschilt per moeder en zwangerschap.

Wil je weten hoe jouw baby zich verder ontwikkeld? Volg dan in onze zwangerschapskalender de groei van jouw baby week voor week.

beste babyfoon bol.com

Kan je het indalen van de baby voelen?

Het kan heel goed zijn dat je het indalen helemaal niet voelt en dan mag je jezelf best gelukkig prijzen. Vrouwen die wel wat voelen krijgen last van indalingsweeën of harde buiken. De pijn voelt aan als scherpe steken of een zeurende is pijn in je liezen of onderbuik. Deze pijn kan soms wel een aantal uur aanhouden. Soms worden indalingsweeën of een harde buik verward met echte weeën, maar er is wel degelijk een verschil.

Indalingsweeën zijn erg onregelmatig, zwakken steeds meer af en zijn minder pijnlijk. Lees hier meer over weeën en hoe je echte weeën kunt herkennen.
Heb je erg veel last van de indalingsweeën dan kan een warme kruik verlichting bieden.

banner stamcelbank 1

Positieve gevolgen voor jou als moeder na het indalen

Naast de indalingsweeën of harde buiken zijn er nog andere symptomen die erop kunnen wijzen dat de indaling van de baby is begonnen. En deze symptomen zijn gelukkig positief!
Zo zal je merken dat je weer meer lucht krijgt omdat je baby lager ligt en daardoor je baarmoeder minder op je longen drukt.

Had je last van maagzuur tijdens zwangerschap? Ook dit zal afnemen als je baby is ingedaald. Tevens zal je ook een minder opgeblazen gevoel hebben. Dit allemaal doordat de druk op je maag is verminderd.

Symptomen van indalen

Naast de positieve gevolgen zijn er ook een aantal symptomen die wat minder fijn kunnen zijn. Zoals:

  • Meer druk op je blaas;
  • Lopen wordt lastiger omdat je baby tegen je bekken drukt (je gaat waggelen);
  • Indalingspijn.

Baby niet ingedaald

Is je baby niet ingedaald dan is er niets aan de hand. Dit komt vaak voor, vooral bij vrouwen die een tweede kind krijgen. Tijdens de bevalling zal je kind alsnog indalen. Oorzaken waardoor je baby niet indaalt zijn:

  • Je hebt al eerder een baby gehad;
  • Er is te veel vruchtwater in de baarmoeder aanwezig;
  • De placenta blokkeert de toegang naar je bekken.

Wat gebeurt er na het indalen?

Is je baby helemaal ingedaald? Dan kan er nog steeds niets gebeuren! In principe zegt het indalen van de baby dus niets over het moment van je bevalling. Dit kan zelfs nog 10 weken duren. Maar het kan ook sneller gaan, helaas is dat moeilijk te voorspellen.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder about you
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!