“waterwipes
Bevalling

14 Dingen die je eerder had willen weten over de bevalling!

Voor de vrouwen die erg bang zijn voor de bevalling, is het misschien beter om deze blog niet te lezen. Voor de dames die echt de waarheid willen horen, zonder doekjes erom te winden, lees dan verder. Want hier ga ik je een paar dingen vertellen die ik en vele andere vrouwen eerder had willen weten over de bevalling. De keiharde waarheid. Misschien niet leuk om te horen als de bevalling nog voor de deur staat, maar je bent dan wel echt goed voorbereid!

philips banner babyfoon

14 Dingen die je eerder had willen weten over de bevalling!

Die bevalling… Het is één van de meest zware dingen die een vrouw in haar leven gaat doen. Soms word je overstelpt door horror bevallingsverhalen van een bevalling die 57 uur duurt en op andere momenten komt het over alsof die bevalling best wel meevalt.

Hoe kan je jezelf nu voorbereiden? En naast de bevalling zelf, zijn er nog andere zaken omtrent de bevalling die je vaak van te voren helemaal niet wist, maar eigenlijk wel had willen weten. Ik zal je vertellen zoals het is. Het zijn dingen die ik wel eerder had willen weten over de bevalling. Sommige weetjes heb ik zelf ervaren, andere weetjes heb ik verzameld uit mijn omgeving. Ik heb zelf namelijk een keizersnede gehad en heb dus (nog) geen vaginale bevalling mogen meemaken.




  1. Gemiddeld duurt een bevalling 12 tot 16 uur!

    Eén van die dingen die je eerder had willen weten is: die bevalling is geen kwestie van een paar uurtjes. Een bevalling duurt gemiddeld 12 tot 16 uur. De bevalling van een eerste kind kan zelfs 24 uur duren. Denk dus niet dat dit klusje binnen 4 uur is gepiept.

    In al die uren dat de bevalling duurt ben je natuurlijk niet non-stop aan het persen. Een bevalling kent namelijk diverse fases, waarbij de aanloop naar de daadwerkelijk bevalling meestal het langste duurt. Dat brengt mij bij het volgende punt.

  2. De aanloop van de bevalling kan best lang duren

    Eindelijk, na 40 weken (of meer) voel je wat beweging en lijkt het erop dat je weeën zijn begonnen. Yes! Maar als je denkt dat je nu 5 uur later een baby hebt, dan kan je nog wel eens van de koude kermis thuiskomen.

    Want de aanloop naar de bevalling duurt vaak het langst en kan wel iets van 12 uur duren. Deze aanloop bestaat uit lichte weeën (pas na je bevalling besef je dat deze weeën heel licht waren in vergelijking met de persweeën) die komen en gaan. De weeën zijn onregelmatig en kunnen soms heftiger zijn en soms zwakker.

    Het kan ook voorkomen dat je ze even een poos niet meer voelt en dan weer wel. Je hoeft dus zeker niet meteen in paniek te raken als je wat krampjes voelt, zeker niet bij het eerste kindje. In de meeste gevallen duurt het nog wel even voordat je echt gaat bevallen.

  3. banner winkelpromo
  4. Niet elke bevalling begint met gebroken vliezen!

    Sommige vrouwen denken dat de bevalling pas begint als de vliezen breken. Je verliest een plens met water (net zoals in de film) en dan begint het. Feit is dat slechts 90% van de bevallingen beginnen met gebroken vliezen.

    Meestal voelen vrouwen eerst weeën. En als de vliezen breken, dan voelen veel vrouwen geen plens met water. Dat is alleen het geval als de vliezen bij de baarmoedermond scheuren. Het kan ook zijn dat ze bovenin scheuren. In dat geval verlies je telkens een klein beetje vruchtwater.

  5. Weeën doen echt pijn, heel erg pijn

    Ik dacht altijd van mezelf dat ik een hoge pijngrens had en daarom dacht ik ook dat ik die weeën wel aan zou kunnen. Als me iets is tegengevallen tijdens de bevalling, dan zijn het wel die weeën. En dan had ik alleen nog maar wat ontsluitingsweeën, want voordat het allemaal echt begon moest ik al onder het mes voor een keizersnede.

    Bij mij kwamen de weeën vanuit mijn rug (ook wel rugweeën genoemd) en jeetje wat deden die pijn. Ik wil je zeker niet onnodig bang maken en je kunt de weeën echt aan in de zin van: je gaat er niet dood aan, maar pijn doen ze wel.

  6. Heb jij aanvullingen van dingen die je eerder had willen weten over de bevalling? Vertel het ons!

  7. Na de bevalling van je kindje ben je nog niet klaar

    Nog zo’n ding dat je misschien wel eerder had willen weten over de bevalling: na de geboorte van je kind ben je nog niet klaar. Je krijgt namelijk nog een nageboorte en dat betekent: weer persen. Gelukkig is je placenta eruit persen een peulenschil in vergelijking met een hele baby, maar toch: je moet wel weer even aan de bak.

  8. Je hoeft niet liggend op je rug te bevallen

    Een belangrijk ding dat veel vrouwen eerder hadden willen weten over de bevalling, is dat er meerdere posities zijn om in te bevallen. Sterker nog: je hoeft niet eens op bed te liggen! Bedenk ook eens of je het misschien fijn vindt om op een baarkruk te bevallen of misschien wil je een bevalling in bad? Het zijn allemaal hele goede opties die veel vrouwen hadden gekozen als ze er vanaf wisten.

  9. Laat je horen tijdens de bevalling!

    Laat de bevalling niet over je heen komen, maar laat je horen. Lig je niet lekker? Geef dit aan. Heb je dorst, laat iemand water halen. Vind je de verpleegster irritant, zeg dat dan. Jij moet ervoor zorgen dat jij je het meest prettig voelt (naar omstandigheden) en dan mag je best egoïstisch zijn. Er zijn zat vrouwen die aangeven dat ze zich irriteerde aan iets of niet lekker lagen en niets zeiden. Laat je horen!

  10. prenatal banner weekaanbiedingen
  11. Maak een geboorteplan

    Heel veel vrouwen geven aan dat ze achteraf spijt hadden dat ze geen geboorteplan hadden gemaakt. Het klinkt misschien ook een beetje suf en eerlijk is eerlijk: in veel gevallen kan het niet worden opgevolgd, maar toch kan het helpen.

    Je kunt jezelf namelijk beter voorbereiden op de bevalling en je kunt meteen aangeven wat jij prettig vindt. Niet onbelangrijk: de verloskundige en gynaecoloog weten ook hoe er met je gecommuniceerd moet worden.

  12. Dat vage netbroekje in het kraampakket is heerlijk na de bevalling

    Heb je het kraampakket al binnen en schrik je een beetje van de inhoud? Het is misschien onwerkelijk, maar je gaat het meeste nodig hebben. Zo ook die vage ‘netbroekjes’. Gooi ze dus niet weg, na de bevalling zijn ze toch je beste vriend!

  13. Je ligt echt alleen mega pijn te lijden

    Natuurlijk probeert iedereen met je mee te leven als je ligt te creperen van de pijn maar ja, zo’n bevalling duurt dus best lang. De mensen die aanwezig zijn kunnen niet de hele tijd je handje vasthouden. Dus ook al lig je te kermen, kijk niet verrast op als je partner even koffie gaat halen of een broodje eet. Heel frustrerend, maar waar.

    Tijdens mijn weeën kwamen allemaal mensen zich voorstellen en een babbeltje maken. En als ik dan echt een wee had, dan stonden ze allemaal met de armen over elkaar te wachten totdat ik uitgepuft was. Heel irritant.

  14. Het is zeker geen tijd om preuts te zijn

    Ben je eigenlijk een beetje preuts? Zet dat dan alsjeblieft aan de kant, want dat gaat je toch in de weg zitten. Tijdens de bevalling kijkt iedereen al de hele tijd tegen je vagina aan, maar na de bevalling zal je nog een aantal keren met je benen wijd moeten liggen. En als je pech hebt zal de kraamverzorgster in de eerste week meerdere keren een thermometer in je reet steken. Het is nu eenmaal zo.

  15. baby kleertjes banner
  16. Na de bevalling kan je stolsels verliezen van formaatje tennisbal

    Een belangrijk weetje dat je misschien wel eerder had willen weten over de bevalling, is dat je na het baren stolsels kunt verliezen die even groot zijn als een tennisbal. En dat is heel normaal. Schrik hier dus niet van! Lees hier meer over in de blog: Hoelang na de bevalling stolsels verliezen en vloeien

  17. Na de bevalling heb je nog steeds een dikke buik

    Denk niet dat je buik na de bevalling een heel stuk gaat slinken, want dat is totaal niet het geval. Sterker nog: na je bevalling lijkt het net of je nog steeds zwanger bent! Het duurt wel een paar weken voordat je hangende buik na de bevalling goed gaat slinken en dat gaat dikwijls gepaard met naweeën.

  18. Borstvoeding geven gaat niet altijd makkelijk

    Ik wilde heel graag borstvoeding geven, maar een ding dat ik wel eerder had willen weten over de bevalling en over borstvoeding was dat het niet heel makkelijk is. Bij sommige vrouwen gaat de borstvoeding meteen goed, bij heel veel vrouwen is het toch even aanpoten.

    Ik heb er 3 weken over gedaan voordat mijn dochter goed uit de borst dronk. Het is dus niet een gegeven dat het zomaar even lukt, verwacht dit dus ook niet als je borstvoeding gaat geven. Maar weet ook dat als je doorzet, het zeker gaat lukken en het een hele mooi ervaring is.



prenatal extra korting banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019