header banner hema
Bevalling

Alles over rugweeën

Heb jij bij jouw vorige bevalling last van rugweeën gehad en ben je bang dat je ze bij deze bevalling ook weer gaat krijgen? Of heb je verhalen gehoord over deze ‘terror-weeën’ en wil je weten wat je kunt doen als ook jij ze krijgt tijdens de bevalling? Lees dan hier alles over rugweeën: wat ze zijn, hoe ze voelen, waarom sommige vrouwen ze krijgen en wat je kunt doen om de pijn te verlichten of om ze te voorkomen!

disneybanner

Wat zijn rugweeën?

Rugweeën zijn weeën die je in je onderrug voelt. Meestal krijgen vrouwen last van rugweeën als ze in de ontsluitingsfase zitten. Bij veel bevallingen maken rugweeën de bevalling nog een stuk pittiger omdat ze behoorlijk intens kunnen zijn. Maar troost je: niet iedereen krijgt deze weeën en sommige vrouwen die ze wel hebben gehad, geven aan dat het best te doen was.

beste babyfoon bol.com

Rugweeën zijn overigens niet hetzelfde als rugpijn tijdens de bevalling. Deze pijn komt vaak voor omdat alle spieren hard aan het werk zijn. De pijn voelt dan meer aan als zeurende pijn en niet als krampen.




Hoe voelen rugweeën?

Rugweeën voelen aan als heftige menstruatiepijn of menstruatie krampen die vanuit je rug naar je buik gaan. Of ze beginnen in je buik en doorstralen naar je rug. Er zijn vrouwen die aangeven dat de rugweeën veel heftiger zijn dan de buikweeën. Ze zijn bijvoorbeeld minder goed weg te puffen en het is heel moeilijk om een goede houding tijdens de bevalling te vinden.

cheezzbaby banner

Oorzaken van rug weeën

Het is niet heel duidelijk wat de oorzaak van rugweeën kan zijn en waarom de ene vrouw er wel last van heeft en de andere niet. Je kunt dus niet echt voorspellen of je ze krijgt. Factoren die mogelijk een invloed kunnen spelen:

  1. Zwakke rug

    Heb je vaak last van je rug (ook toen je nog niet zwanger was) dan kan dit betekenen dat je een zwakke of gevoelige rug hebt. De weeën belasten je rug behoorlijk wat een zwakkere rug minder goed aan kan. Daardoor heb je meer kans op rugweeën.

  2. Pijnlijke banden

    Heb je tijdens de zwangerschap veel last gehad van bandenpijn? In dat geval zijn de banden (die vastzitten aan de baarmoeder en de bekken) overbelast. Tijdens de bevalling kan het zijn dat deze bandenpijn doortrekt naar je rug.

Hoe kan je een rugwee het beste opvangen?

Over het algemeen zijn rugweeën dus een stuk heftiger dan buikweeën. Door de enorme pijn weten vrouwen gewoon niet wat ze met zichzelf aan moeten en hoe ze de rugwee kunnen verdragen. Natuurlijk kan je altijd nog grijpen naar pijnbestrijding in de vorm van een ruggenprik (kan alleen als je in het ziekenhuis bevalt). Maar er zijn ook andere manieren van pijnbestrijding die verlichting kunnen geven bij het opvangen. 


pijnbestrijding om rugweeen op te vangen

Natuurlijke pijnbestrijding om rugweeën op te vangen

  1. Tellen en puffen

    Ik had zelf enorme last van rugweeën en wat bij mij werkte was me concentreren op mijn ademhaling en diep in- en uitademen terwijl ik tot 10 telde. Als ik bij de tien was, was de wee weg.

  2. Tegendruk

    Wat volgens veel vrouwen het beste werkt is flinke tegendruk toepassen op de plek die het meeste pijn doet. Dit is meestal het plekje net boven het stuitje. Met flinke tegendruk bedoel ik echt flink, dus de persoon die het doet moet echt zo hard mogelijk op die plek drukken zolang de wee duurt.

    Als de wee is weggezakt dan hoeft er even geen tegendruk gegeven te worden. Meld daarom altijd dat de wee voorbij is, anders is je partner (of iemand anders die de tegendruk geeft) na 5 minuten compleet uitgeteld.

  3. Massage

    Vraag je partner of iemand anders om je rug stevig te masseren.

  4. Warmte

    Een warm bad of warme douche kan erg goed helpen om de pijn te verlichten. Misschien is een bevalling in bad daarom wel een aanrader als je denkt dat je last gaat krijgen van rugweeën.

    Het kan goed zijn dat je het bad in eerste instantie niet fijn vindt, maar als je een paar weeën erin blijft liggen zal je merken dat de warmte van het water de pijn toch wat kan verlichten. Geen bad beschikbaar, maar wel een douche? Ga dan tijdens een wee op een krukje in de douche zitten en laat de warme straal op je gevoelige plek stromen. Een warme kruik zou ook nog kunnen helpen.

  5. Steriele waterinjecties

    Verloskundige mogen steriele waterinjecties geven bij hevige pijn. Dit mag ook bij een thuisbevalling. Deze injecties bestaan uit 0,1 ml steriel water. Ze worden net onder de huid geplaatst in het gebied dat het meeste pijn doet. Vaak neemt de pijn na een paar seconden al af. De injecties worden altijd tijdens een wee gezet, zodat ze minder pijnlijk zijn.

  6. Andere baringshouding

    Wisselen van baringshouding kan uitkomst bieden bij rugweeën. Op je rug liggen is namelijk niet de beste houding als je last hebt van je rug. Het kan helpen om op je zij te liggen, te bevallen op een baarkruk (of ga achterstevoren op een stoel zitten) of ga op je knieën zitten terwijl je tegen een bank of bed leunt. In deze houding kan je partner of iemand anders goed bij je rug om tegendruk uit te oefenen.




Hoe kan je rugweeën voorkomen?

Had je bij jouw vorige bevalling ontzettende rugweeën en wil je niet nog een keer dat drama mee maken? Dan wil je er natuurlijk alles aan doen om die vervelende weeën te voorkomen. Helaas is er niet iets dat met zekerheid kan helpen, maar je kunt natuurlijk altijd onderstaande punten proberen. Baat het niet dan schaadt het niet.

  1. Let op je rug tijdens de zwangerschap

    Als je een zwakke rug hebt, is het goed om hier al tijdens de zwangerschap op te letten. Hoe minder je jouw rug belast, hoe groter de kans is dat de rugweeën mee zullen vallen.

    Let daarom op je houding en ga altijd rechtop zitten en lopen. Zet je voeten altijd stevig op de grond als je staat en trek nooit een holle rug, maar span je buikspieren en kantel je bekken iets naar binnen.

  2. Hulp van fysio

    Waarschijnlijk is de beste manier hulp inschakelen van een fysiotherapeut. Die persoon weet precies hoe je rugproblemen kunt voorkomen en behandelen. Tevens kan een fysio je ook tips geven voor de bevalling.

  3. Zwangerschapscursus

    Je kunt ook een zwangerschapscursus volgen die bij voorkeur gegeven wordt door een fysiotherapeut. Geef meteen aan dat je rugweeën hebt gehad of hier aandacht aan wilt besteden. Tijdens de cursus kan je handvatten krijgen om de weeën te voorkomen en je rug te versterken.

  4. Houd je lichaam gezond en fit

    Blijf altijd bewegen tijdens de zwangerschap om je spieren sterk te houden of te maken.



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019