“waterwipes
Fases Bevalling

De ontsluitingsfase van de bevalling

De ontsluitingsfase is de tweede fase van je bevalling. Je zit in deze fase als je weeën ongeveer elke 5 minuten terugkeren en een minuut lang aanhouden. In deze fase zal je merken dat de pijn van de weeën heftiger is. Dit wordt veroorzaakt doordat je baarmoederwand steeds verder wordt opgerekt. Hoewel we bij de latente fase nog het advies gaven om je dagelijkse bezigheden te blijven doen, zal dat in deze fase een stuk lastiger zijn. Dit komt omdat de weeën zo heftig zijn dat je ze moet opvangen.

nutricia actie banner

Verloop ontsluiting

In de eerste fase van je bevalling (de latente fase) is je ontsluiting opgelopen naar 3 tot 4 centimeter. In de ontsluitingsfase zal de ontsluiting verder gaan tot ongeveer 7 centimeter. Als je weeën om de 3 minuten opkomen, heb je elk uur een centimeter ontsluiting.
Let wel op de woorden ‘gemiddeld’. Iedere zwangerschap is anders, het kan bij jou dus langzamer of sneller gaan.
ontsluitingsfase bevalling

Wanneer actie ondernemen in de ontsluitingsfase?

Heb je een verloskundige? Meestal heeft hij of zij al aangegeven op welk moment je kunt bellen. Is dit je eerste bevalling en verloopt het proces in een normaal tempo? Dus je begint met weeën die om de 10 minuten opkomen en dat is nu 5 minuten geworden. Dan kan je de verloskundige bellen als de weeën al een paar uur om de 4 tot 5 minuten komen.

In deze fase van de bevalling is het belangrijk dat je goed bijhoudt hoe vaak de weeën opkomen en probeer op tijd actie te ondernemen. Mocht je thuis bevallen zorg er dan voor dat je een koffertje met spullen hebt klaarliggen en dat de ruimte waar je gaat bevallen naar wens is ingericht.

blije doos banner

Bij hoeveel ontsluiting ziekenhuis bellen?

Ga je in het ziekenhuis bevallen? Als dit de eerste keer is dat je bevalt is het gebruikelijk dat je naar het ziekenhuis vertrekt wanneer je 6 centimeter ontsluiting hebt.

Is dit niet je eerste kindje, dan ga je bij 4 tot 5 centimeter ontsluiting naar het ziekenhuis. Dit is dus eerder dan bij je eerste bevalling omdat in de regel de bevalling bij een tweede of derde kind sneller verloopt. Dit kan soms al twee keer zo snel gaan! Zorg er dus echt voor dat je op tijd bent en vergelijk deze situatie niet met je eerste bevalling!

Wanneer is de ontsluitingsfase voorbij?

Zoals de naam al zegt betekent de ontsluitingsfase dat je ontsluiting tot zo ver oploopt dat het bijna tijd is om te persen. In de ontsluitingsfase heb je nog geen directe persdrang, dit krijg je wel in de ‘overgangsfase’ die hierna komt.

Er zijn overigens veel mensen die de overgangsfase niet apart benoemen, maar het bij de ontsluitingsfase rekenen. De ontsluitingsfase is afgelopen als je ongeveer 8 centimeter ontsluiting hebt.

Medicatie tijdens de bevalling

In Nederland heb je het recht op pijnbestrijding tijdens de bevalling. Je kunt hier van te voren voor kiezen.
Heb je eerder aangegeven dat je geen medicatie wilt, maar merk je tijdens de bevalling dat het je teveel wordt? Je kunt dan altijd aangeven dat je alsnog de pijnbestrijding wenst. De medicatie wordt tijdens de ontsluitingsfase toegediend.
Lees hier meer over de ontsluiting van de baarmoeder tijdens de bevalling.Alles voor moeder en kind banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019