“babydeals
Fases Bevalling

De latente fase van de bevalling

De latente fase is de eerste fase van de bevalling. Sommige scharen deze fase onder de ontsluitingsfase, omdat het een soort van voorbode is dat de bevalling gaat beginnen en je dus ontsluiting krijgt. Maar in dit artikel hebben we de latente fase losgekoppeld.

Prenatal 1 Samen Spelen banner

De latente fase

De latente fase is de fase dat je bevalling echt gaat beginnen. Wanneer dit is, is lastig te voorspellen. Ondanks dat je altijd bent uitgerekend op een bepaalde datum, komt het niet heel vaak voor dat je precies op die dag gaat bevallen. Sommige vrouwen bevallen al na 37 weken zwangerschap en andere moeten eerst 42 weken uitzitten voordat het kindje er klaar voor is om op onze wereld gezet te worden.

Kortom: het is simpelweg niet goed te voorspellen wanneer je precies gaat bevallen. Het enige wat je kunt doen is goed naar je lichaam luisteren en opletten of je voortekenen hebt. Wat die voortekenen van de bevalling zijn? Dat gaan we je allemaal vertellen!
latente fase bevalling zwanger

Voortekenen van de bevalling in de latente fase

De voortekenen dat je bevalling gaat beginnen zijn weeën en het breken van je vliezen. Sommige vrouwen denken dat de bevalling begint bij het breken van de vliezen maar dat is maar bij 10 tot 15% van de vrouwen het geval. Bij de andere 85 tot 90% begint het met de weeën.

Hoe voelen echte weeën?

Als je nog nooit bent bevallen kan het lastig zijn om te bepalen wanneer je nu echte weeën hebt. Tijdens de zwangerschap kan het namelijk voorkomen dat je al vaker een harde buik (Braxton Hick-weeën) of krampen hebt gehad. Deze krampen worden ook wel ‘oefenweeën’ genoemd. Maar dat is dus nog niet het ‘echte werk’. Hoe weet je nu dat de bevalling van start is gegaan?

welke borstkolf past bij jou banner

Een wee herken je aan het feit dat het een aanloop heeft, een hoogtepunt en dat het vervolgens weer wegebt. Wat je op dat moment voelt is een kramp of een pijn in je buik. De pijn die je voelt wordt veroorzaakt door de ontsluiting die op gang komt.
In de eerste fase komt de wee zo ongeveer om de 10 minuten weer terug. Als je deze regelmaat ontdekt, dan kun je er zeker van zijn dat de bevallig is gestart. Het kan voorkomen dat je tijdens deze beginnende weeën wat bloederig slijm verliest. Maak je dus geen zorgen: dat hoort erbij.

Wat gebeurt er tijdens de latente fase?

De weeën die ontstaan tijdens de latente fase (dus de eerste ‘echte weeën’) zorgen ervoor dat de ontsluiting intreedt. In deze fase krijg je ongeveer 3 tot 4 centimeter ontsluiting. Hoewel de latente fase het begin van de bevalling betekent, hoef je nog niet meteen naar het ziekenhuis te gaan.

De latente fase duurt gemiddeld ongeveer 12 tot 14 uur, maar bij je eerste bevalling kan het 24 tot zelfs 48 uur duren. Het beste is om rustig proberen te blijven en door te gaan met je dagelijkse bezigheden. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is toch het advies dat we je mee willen geven. Blijf natuurlijk wel naar je lichaam luisteren.

Wil je weten wat alle symptomen zijn die het begin van de bevalling aankondigen?

Wanneer de weeën elkaar sneller op gaan volgen en dermate heftig zijn dat je niet meer jezelf kunt bezig houden met andere dingen, betekent dit dat je naar de volgende fase van de bevalling gaat: de ontsluitingsfase.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder about you
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!