header banner hema
Zwangerschapskalender

42 Weken zwanger

Als je dit stukje leest betekent het dat je het moment hebt bereikt dat je bijna 42 weken zwanger bent. Had je verwacht dat je er zo lang op moest wachten? Jouw baby heeft nu een gewicht van 3600 gram bereikt en is 52 centimeter lang. In deze, of na deze week moet het toch echt gaan gebeuren. Houd dus nog even vol. Maar 5% tot 10% van alle zwangere vrouwen bevalt pas na de 42 weken. Grote kans dus dat je hier niet bij zit!

lAlles voor je baby banner

Afspraak met de gynaecoloog

Wanneer vrouwen 42 weken zwanger zijn wordt er altijd een afspraak ingepland met de gynaecoloog. Dit is voornamelijk om grote complicaties te voorkomen. Beweegt je baby nog goed, dan is er doorgaans geen reden om ongerust te zijn. Lees hier meer over minder leven voelen aan het eind van de zwangerschap.

Tijdens de afspraak bij de gynaecoloog wordt er een cardiotocogram (CTG) gemaakt. Hierbij worden de harttonen van je baby geregistreerd. Aan de hand van de harttonen kan beoordeeld worden of het goed gaat met je baby.

Hierna volgt er vaak een echoscopisch onderzoek. Dit onderzoek meet de hoeveelheid vruchtwater in de baarmoeder. Je krijgt vervolgens te horen of je nog thuis kunt bevallen of dat het nodig is dat je in het ziekenhuis bevalt.

Volg jouw gewichtstoename en bekijk wat het gemiddelde gewicht is bij 42 weken zwangerschap

42 weken zwanger inleiden bevalling

Huidje van je baby

Nu je 42 weken zwanger bent maakt je baby nagenoeg geen vettig laagje meer aan. Dit laagje beschermde je baby tegen het vruchtwater. Nu het moment is aangebroken dat je eigenlijk zou moeten bevallen, is het laagje steeds minder nodig.

Als je nu bevalt kan het zijn dat het huidje van je kindje wat droog en schilferig is. Dit is niet heel erg. Daarnaast hebben baby’s die wat langer in de baarmoeder blijven zitten al langere haartjes, nageltjes en ze zijn alerter. Je baby heeft dus niet ‘stilgezeten’ maar is gewoon door blijven gaan met ontwikkelen.

top 5 beste babyfoons banner

Nu is het moment van de bevalling toch echt daar!

Hoe je het ook went of keert: dit is je laatste week van de zwangerschap! Het duurde misschien wel wat langer (of te lang) maar je kunt nu afscheid nemen van je dikke buik. Mocht de bevalling niet op een natuurlijke wijze beginnen, dan wordt je ingeleid. Dit betekent dat de bevalling in gang wordt gebracht. Langer wachten kan complicaties met zich meebrengen. Het inleiden van de bevalling gebeurt altijd in het ziekenhuis onder toezicht van een gynaecoloog.
42 Weken zwanger, laatste controle

Kijk nog even rond in de babykamer en controleer alle spulletjes. Heb je echt alles? Staat je vluchtkoffer al klaar met kleding voor jou en de baby? Ben je er klaar voor?

Wij van zozwanger.nl willen je in ieder geval ontzettend veel succes en geluk toewensen voor de komende periode. En als je vragen hebt na je bevalling, dan weet je onze website te vinden!

42 weken zwanger! De bevalling gaat nu toch echt beginnen. Wil je weten hoe jouw baby zich gaat ontwikkelen?
Lees dan de babykalender op Zo Zwanger!

41 Weken zwanger De bevalling

banner autogordel zwangere vrouwen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019