luieraanbiedingen header
Prenatale controle

Een hartfilmpje van de baby maken! Hoe werkt dat?

Een video van de vlogkundige die weer ontzettend interessant is om te bekijken. Dit keer gaat het over het maken van een hartfilmpje van de baby. Verloskundige Lisa legt samen met een verpleegkundige uit hoe dit nou precies werkt.
Wat is een hartfilmpje of CTG?

Met een hartfilmpje of CTG (cardiotocogram) worden twee dingen in de gaten gehouden tijdens de zwangerschap en de bevalling. Wat precies kan je eigenlijk al uit de naam van het filmpje halen. Namelijk de C staat voor Cardio (het hartje van de baby) en de T staat voor Toco (de weeën van de zwangere).

hema rompers

Tijdens het maken van een CTG (cardiotocogram) worden dus continue de hartslag van de baby, het aantal weeën en de kracht van de weeën van de zwangere in de gaten gehouden. Het hartfilmpje dat bij de CTG gemaakt wordt is een uitwendige registratie van het hartritme en de weeën.

Een hartfilmpje van de baby maken, waarom wordt het gedaan?

Wanneer je in het ziekenhuis op medische indicatie bevalt word je standaard aan een CTG apparaat gekoppeld. Jouw gegevens worden weergegeven op het CTG apparaat op de kamer en worden ook naar een aantal andere monitoren op de afdeling gestuurd. Wanneer je poliklinisch gaat bevallen, krijg je alleen een CTG wanneer daar een medische indicatie voor is. Bijvoorbeeld als er sprake is van een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap.

banner autogordel zwangere vrouwen

De medewerkers van het ziekenhuis letten erop dat het CTG een mooie constante lijn heeft, zonder dat de baby gaat “dippen”. Met dippen wordt bedoeld dat de baby niet ineens een lagere hartslag krijgt. Alleen als de lagere hartslag samenvalt met een krachtige samentrekking van baarmoeder (wee) is dit normaal. Maar anders zal er worden onderzocht wat er aan de hand is.

Een CTG is een uitwendige registratie om een hartfilmpje van de baby te maken en daardoor minder nauwkeurig dan een inwendige registratie. Wanneer dit nodig is kan er besloten worden om over te gaan op een inwendig onderzoek.
Maar goed, je kan beter bovenstaande interessante video van de vlogkundige bekijken!prenatal extra korting banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019