header banner hema
Prenatale controle

Wat is een vruchtwaterpunctie?

Bij een vruchtwaterpunctie zal er wat vruchtwater onttrokken worden uit je baarmoeder om dit te onderzoeken op chromosoomafwijkingen. Zo kan men onderzoeken of je kindje aangeboren afwijkingen heeft of misschien het syndroom van Down. Een vruchtwaterpunctie is een zeer betrouwbare test, maar helaas niet geheel zonder risico’s. Meer weten?

hema rompers

Wat is een vruchtwaterpunctie?

Een vruchtwaterpunctie zal dus worden uitgevoerd om te onderzoeken of je kindje aangeboren afwijkingen heeft (denk aan een open ruggetje) of chromosoomafwijkingen. Een chromosoomafwijking kan bijvoorbeeld betekenen dat je kindje het downsyndroom of Edwardssyndroom heeft.
Tijdens dit onderzoek zal men ongeveer 15 tot 20 milliliter vruchtwater verzamelen. Dit vruchtwater bevat lichaamscellen en eiwitten van je baby. Aan de hand van deze lichaamscellen en eiwitten bepaalt men of er sprake is van bepaalde afwijkingen.

Voor de punctie zal men een holle naald gebruiken. Deze naald brengt men via de buikwand in en met een echo kijkt men wat de juiste plek is zodat je kindje ongedeerd blijft. Het prikken kan eventjes pijnlijk zijn maar gelukkig is het opzuigen van het vruchtwater pijnloos.
De gynaecoloog in het ziekenhuis doet de behandeling en deze duurt doorgaans 20 minuten. Je kan na de behandeling 1 tot 2 dagen last hebben van een trekkerig gevoel of menstruatieachtige pijn.

beste zwangerschapstest direct bestellen banner

Wanneer wordt vruchtwaterpunctie uitgevoerd?

Er zijn diverse redenen waarom de gynaecoloog besluit om een vruchtwater punctie uit te voeren:

  • Wanneer de combinatietest of de NIPT een afwijkende uitslag heeft.
  • Als er sprake is van een open ruggetje.
  • Omdat er te veel vruchtwater in de baarmoeder zit.
  • Als er later in de zwangerschap vermoedens zijn van een mogelijke afwijking.

vruchtwaterpunctie risico

Vruchtwaterpunctie risico

Een vruchtwaterpunctie is niet helemaal zonder risico. De kans is erg klein, maar het kan leiden tot:

  • Verlies van bloed of vruchtwater. In bijna alle gevallen zal het lichaam het vruchtwater vanzelf weer aanvullen.
  • Er kan een infectie ontstaan.
  • Of je weeën kunnen opgewekt worden.

Vruchtwaterpunctie en miskraam

De kans op een miskraam door een vruchtwater punctie is 0,3%. Dit houdt in dat van de 300 vrouwen die een punctie laten doen, er 1 een miskraam doorkrijgt. In vergelijking met een vlokkentest ligt de kans op een miskraam wel lager.

jizerbanner banner

Vruchtwaterpunctie uitslag

Het vruchtwater dat bij je is weg genomen zal men op kweek zetten. Vervolgens moet er een bepaalde kweekperiode overheen gaan. Na ongeveer 3 weken is de uitslag bekend. De uitslag van een vruchtwaterpunctie is erg betrouwbaar, het is zelfs de meest betrouwbare test om een diagnose te stellen.

In sommige gevallen kan het zijn dat er te weinig vruchtwater is afgenomen om het goed te kunnen testen. In dat geval kan je opnieuw een vruchtwaterpunctie ondergaan.

Vruchtwaterpunctie of vlokkentest?

Een vruchtwaterpunctie is de meest betrouwbare manier om te onderzoeken of en welke afwijkingen je baby heeft. Toch zitten er een paar nadelen aan deze test. Zo kan een vruchtwaterpunctie pas uitgevoerd worden vanaf de 15 of 16de week van de zwangerschap. Een vlokkentest kan uitgevoerd worden vanaf 11 weken, een NIPT vanaf 10 weken. Daarnaast duurt het bij een punctie ongeveer 2 tot 3 weken voordat de uitslag bekend is.
nipt nip test zwanger down symdroom
Een vlokkentest kan men al eerder uitvoeren waardoor je als moeder minder lang in spanning zit. Het nadeel van een vlokkentest is echter dat de kans op een miskraam iets hoger is dan bij een vruchtwaterpunctie. De kans op een miskraam bij een vlokkentest is 0,5%. Mocht de uitslag van de vlokkentest afwijkend zijn, dan is het mogelijk dat men alsnog een vruchtwaterpunctie uitvoert om meer zekerheid te krijgen.

Tegenwoordig kan je in plaats van een vlokkentest een NIPT uitvoeren. Dit is een bloedonderzoek waarbij de kans op een miskraam 0% is. Als de test geen afwijkingen aantoont dan kan men met 99% zekerheid zeggen dat er geen afwijkingen zijn. Is er wel een afwijking gevonden bij de NIPT, dan is er een kans dat je alsnog een punctie moet ondergaan om meer zekerheid te krijgen. Lees hier meer over prenatale controles.

Vergoeding vruchtwaterpunctie

In de meeste gevallen wordt de vruchtwaterpunctie pas vergoed als er tijdens de uitslag naar boven is gekomen dat er iets afwijkends is gesignaleerd bij je baby. Hebben de testen niets kunnen ontdekken, dan zal het niet vergoed worden of gaat het van je eigen bijdrage af. Dit kan per zorgverzekeraar verschillen, dus controleer altijd wat jouw verzekeraar vergoedt.de beste drogisterij aanbiedingen banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019