“babydeals
Prenatale controle

Wat is een vruchtwaterpunctie?

Bij een vruchtwaterpunctie wordt er wat vruchtwater onttrokken uit je baarmoeder om dit te onderzoeken op chromosoomafwijkingen. Zo kan onderzocht worden of je kindje aangeboren afwijkingen heeft of misschien het syndroom van Down. Een vruchtwaterpunctie is een zeer betrouwbare test, maar helaas niet geheel zonder risico’s. Meer weten? Je leest het in deze blog.

Alles voor moeder en kind banner

Wat is een vruchtwaterpunctie?

Een vruchtwaterpunctie wordt uitgevoerd om te onderzoeken of je kindje aangeboren afwijkingen heeft (denk aan een open ruggetje) of chromosoomafwijkingen. Een chromosoomafwijking kan bijvoorbeeld betekenen dat je kindje het downsyndroom of Edwardssyndroom heeft.

Tijdens dit onderzoek wordt er ongeveer 15 tot 20 milliliter vruchtwater verzameld. Dit vruchtwater bevat lichaamscellen en eiwitten van je baby. Aan de hand van deze lichaamscellen en eiwitten kan bepaald worden of er sprake is van bepaalde afwijkingen.

De punctie wordt uitgevoerd moet een holle naald. Deze naald wordt via de buikwand ingebracht en met een echo wordt bekeken wat de juiste plek is zodat je kindje niet wordt beschadigd. Het prikken kan eventjes pijnlijk zijn maar gelukkig is het opzuigen van het vruchtwater pijnloos.
De behandeling wordt uitgevoerd door een gynaecoloog in het ziekenhuis en duurt doorgaans 20 minuten. Je kan na de behandeling 1 tot 2 dagen last hebben van een trekkerig gevoel of menstruatieachtige pijn.

Wanneer wordt vruchtwaterpunctie uitgevoerd?

Er zijn diverse redenen waarom de gynaecoloog besluit om een vruchtwater punctie uit te voeren:

  • Wanneer de combinatietest of de NIPT een afwijkende uitslag heeft.
  • Als er sprake is van een open ruggetje.
  • Omdat er te veel vruchtwater in de baarmoeder zit.
  • Als er later in de zwangerschap vermoedens zijn van een mogelijke afwijking.

vruchtwaterpunctie risico

Vruchtwaterpunctie risico

Een vruchtwaterpunctie is niet helemaal zonder risico. De kans is erg klein, maar het kan leiden tot:

  • Verlies van bloed of vruchtwater. In bijna alle gevallen wordt het vruchtwater vanzelf weer aangevuld.
  • Er kan een infectie ontstaan.
  • Of je weeën kunnen opgewekt worden.

Vruchtwaterpunctie en miskraam

De kans op een miskraam door een vruchtwater punctie is 0,3%. Dit houdt in dat van de 300 vrouwen die een punctie laten doen, er 1 een miskraam doorkrijgt. In vergelijking met een vlokkentest ligt de kans op een miskraam wel lager.

wehkamp zwangerschapskleding sale banner

Vruchtwaterpunctie uitslag

Het vruchtwater dat bij je is weg genomen wordt op de kweek gezet. Vervolgens moet er een bepaalde kweekperiode overheen gaan. Na ongeveer 3 weken is de uitslag bekend. De uitslag van een vruchtwaterpunctie is erg betrouwbaar, het is zelfs de meest betrouwbare test om een diagnose te stellen.

In sommige gevallen kan het zijn dat er te weinig vruchtwater is afgenomen om het goed te kunnen testen. In dat geval kan je opnieuw een vruchtwaterpunctie ondergaan.

Vruchtwaterpunctie of vlokkentest?

Een vruchtwaterpunctie is de meest betrouwbare manier om te onderzoeken of en welke afwijkingen je baby heeft. Toch zitten er een paar nadelen aan deze test. Zo kan een vruchtwaterpunctie pas uitgevoerd worden vanaf de 15 of 16de week van de zwangerschap. Een vlokkentest kan uitgevoerd worden vanaf 11 weken, een NIPT vanaf 10 weken. Daarnaast duurt het bij een punctie ongeveer 2 tot 3 weken voordat de uitslag bekend is.
nipt nip test zwanger down symdroom
Een vlokkentest kan al eerder worden uitgevoerd waardoor je als moeder minder lang in spanning zit. Het nadeel van een vlokkentest is echter dat de kans op een miskraam iets hoger is dan bij een vruchtwaterpunctie. De kans op een miskraam bij een vlokkentest is 0,5%. Mocht de uitslag van de vlokkentest afwijkend zijn, dan is het mogelijk dat er alsnog een vruchtwaterpunctie uitgevoerd moet worden om meer zekerheid te krijgen.

Tegenwoordig kan je in plaats van een vlokkentest een NIPT uitvoeren. Dit is een bloedonderzoek waarbij de kans op een miskraam 0% is. Als de test niets afwijkends aantoont dan kan er met 99% zekerheid gezegd worden dat er geen afwijkingen zijn. Is er wel een afwijking gevonden bij de NIPT, dan is er een kans dat je alsnog een punctie moet ondergaan om meer zekerheid te krijgen.

davitamon mamavitaal banner

Vergoeding vruchtwaterpunctie

In de meeste gevallen wordt de vruchtwaterpunctie pas vergoed als er tijdens de uitslag naar boven is gekomen dat er iets afwijkends is gesignaleerd bij je baby. Hebben de testen niets kunnen ontdekken, dan zal het niet vergoed worden of gaat het van je eigen bijdrage af. Dit kan per zorgverzekeraar verschillen, dus controleer altijd wat jouw verzekeraar vergoedt.

vadersschapsverlof 2019