luieraanbiedingen header
Menstruatiecyclus

Last van heftige menstruatiepijn? Wanneer bel je de huisarts?

G.J.C.M. van Lieshout

Arts

Deze tekst is geschreven door G.J.C.M. van Lieshout, arts voorheen huisarts.

Menstruatiepijn hoort er een beetje bij, hoe vervelend het ook is. Maar soms is de pijn zo heftig dat het niet meer normaal is. Maar wat is normaal en wat is abnormaal? Wanneer moet je de huisarts bellen omdat jouw heftige menstruatiepijn een andere betekenis kan hebben? Lees hier de antwoorden van onze huisarts.

clearblue testen of je zwanger bent banner

Heftige buikpijn tijdens de menstruatie

Heel veel vrouwen hebben last van (heftige) menstruatiepijn of menstruatiekrampen vlak voordat ze ongesteld worden en de eerste dagen van de menstruatie.
Menstruatiepijn is de pijn die je voelt in je onderbuik die wordt veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoeder.

De baarmoeder trekt samen om het slijmvlies wat het heeft opgebouwd om een eitje in te laten nestelen, af te stoten. Er is dan namelijk geen bevrucht eitje. De samentrekkingen veroorzaken de krampen en steken in je buik. Menstruatiepijn kan uitstralen naar de liezen, onderrug en bovenbenen.

Soms is er sprake van heftige menstruatiepijn. Wanneer de pijn in de onderbuik dusdanig hevig is dat je niet goed door kunt gaan met je dagelijkse bezigheden, spreekt men van heftige menstruatiepijn. Heftige menstruatiepijn hoeft niet altijd een betekenis te hebben. Maar soms is dat wel het geval en dan is het uiteraard verstandig om snel actie te ondernemen. In dat geval kun je het beste naar de huisarts gaan.




Wanneer naar de huisarts met menstruatieklachten?

We kunnen de vraag splitsen in twee delen. Wanneer moet je naar de huisarts bij hevige menstruatiepijn omdat er iets aan de hand kan zijn waarvoor een behandeling nodig is. En wanneer kan de huisarts iets betekenen voor de klachten die je van de menstruatie kunt hebben, zoals heftige menstruatiepijn.

davitamon mamavitaal banner

Wanneer naar de huisarts bij heftige menstruatie of menstruatiepijn?

Merk je één van de onderstaande symptomen, neem dan contact op met de huisarts:

  1. Je verliest bij elke menstruatie heel veel bloed

    In zo’n geval kun je bloedarmoede krijgen en dat moet voorkomen worden. En als je er al bloedarmoede van gekregen hebt, moet die behandeld worden met ijzertabletten.

    Je verliest veel bloed als je regelmatig doorlekt, je bij het verwisselen van de tampons of maandverband veel bloed verliest, het bloed ook vaak stolsels en klonten heeft en je langer ongesteld bent dan gewend.Voordat je contact opneemt met de huisarts is het goed een kalender bij te houden zodat je precies weet hoeveel en hoe lang je menstrueert. Dit is erg behulpzaam tijdens het gesprek. Je kunt hiervoor deze kalender gebruiken.

  2. Je bent heel vaak ongesteld

    Met heel vaak bedoelen we dat er tussen de eerste dag van de ene menstruatie en de eerste dag van de volgende menstruatie minder dan 25 dagen zit. Ook dan heb je kans dat je op de lange duur bloedarmoede krijgt.

  3. De menstruatie blijft een stuk langer weg dan je gewend bent

    Doe dan een zwangerschapstest, als deze negatief is, is het goed om naar de huisarts te gaan.

  4. Je hebt nooit last gehad van (heftige) menstruatiepijn en nu in één keer wel

    Hier kan een reden voor zijn en die moet onderzocht en/of behandeld worden.

  5. Je vertrouwt je menstruatie niet

    In dit geval is er iets aan de hand met je menstruatie en je weet niet waar je aan toe bent. Je maakt je zorgen. Hier moet je nooit mee rond blijven lopen. Bespreek je bezorgdheid altijd met de huisarts.

heftige buikpijn tijdens menstruatie

Wanneer kan de huisarts iets betekenen bij menstruatieklachten?

Wanneer je veel last hebt van (heftige) menstruatiepijn, dan kan de huisarts je daarvoor adviezen geven, eventueel een geneesmiddel aanraden of er een recept voor geven.
De huisarts kan ook iets voor je betekenen als je de menstruatie wilt verschuiven in verband met vakantie, een feest, een sporttoernooi enzovoort.

Helaas is er geen verband tussen de hoeveelheid menstruatiepijn en bloedverlies. Sommige vrouwen vloeien langer en meer dan andere vrouwen zonder dat hier een reden voor is. Hetzelfde geldt voor menstruatiepijn: sommige vrouwen hebben last van heftige menstruatiepijn en anderen voelen nauwelijks iets.

Dat is overigens geen reden om maar aan te nemen dat jouw heftige menstruatiepijn geen betekenis heeft, want dat kan wel degelijk het geval zijn. Ga bij twijfel of wanneer je jezelf zorgen maakt altijd naar de huisarts en blijf er niet meer rondlopen.

Wat kan je zelf doen tegen heftige menstruatiepijn?

Het kan helpen als je zorgt voor rust en ontspanning. Dat is gemakkelijk gezegd, maar kan wel helpen als het je lukt. Een middel uit de oude doos is een warme kruik op je onderbuik leggen. Hoe dat werkt weten we niet, maar deze tip kan verlichting geven. Ook een warm bad kan helpen.

Liever niet maar het kan wel: een geneesmiddel nemen tegen heftige menstruatiepijn. Middelen die behoren tot de groep van de NSAID’s helpen vaak goed. Neem het geneesmiddel alleen in op dagen van veel pijn en neem ze dan op vaste tijden in.
Voorbeelden zijn: ibuprofen 400-600 mg 3 tot 4 maal per dag, diclofenac 25-50 mg 2 tot 3 maal per dag, naproxen 250-500 mg 2 maal per dag. Houd jezelf strikt aan de dosering die op de verpakking staat.

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Onderzoek en behandeling bij hevige menstruatieklachten

Als je je huisarts bezoekt voor deze klachten zal de huisarts eerst een heleboel vragen stellen. Het is dus goed om jezelf voor te bereiden, bijvoorbeeld door de bovenstaande kalender in te vullen of maak gebruik van een app waarin je jouw cyclus bijhoudt. Houd ook bij hoelang en hoeveel je menstrueert.

Als de huisarts het nodig of nuttig vindt zal die jou voorstellen om je te onderzoeken en naar de buik en binnen in de schede te kijken en voelen of alles normaal is. De huisarts zal je na onderzoek vertellen wat hij gevonden heeft. Hij zal dan verder niets doen, een behandeling voorstellen of misschien wel verwijzen naar een specialist. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer de huisarts vermoedt dat er sprake is van endometriose of een andere complicatie.

Als de huisarts denkt aan de mogelijkheid van bloedarmoede zal hij jouw bloed laten onderzoeken door de assistente en als er bloedarmoede is ijzertabletten voorschrijven.

Lees ook: Wanneer is nou de eerste dag van de menstruatie?



blije doos banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019