banner header biostime 2
Menstruatiecyclus

Menstruatiecyclus uitleg: Week 1

Om zwanger te worden moeten jij en je partner vrijen, dat weet iedereen. Omdat je maar enkele dagen in de maand vruchtbaar bent is het handig om te weten wanneer dat is zodat je niet nodeloos lang moet wachten op resultaat. In deze vier artikelen over de menstruatiecyclus uitleg kan je per week lezen wat er in je lichaam gebeurt tijdens je maandelijkse periode. Dit geeft je meer inzicht in hoe alles werkt en wat jouw vruchtbare dagen zijn. In een andere blog kan je dan weer lezen hoe je daar gebruik van kunt maken om je vruchtbare periode te bepalen om zo snel mogelijk zwanger te worden.

beste zwangerschapstest direct bestellen banner

Belangrijk om in je achterhoofd te houden is dat wij in ons voorbeeld uitgaan van een menstruatiecyclus van vier weken. De menstruatiecyclus duurt dus 28 dagen en dat de eisprong precies in het midden valt. Uit onderzoek is echter gebleken dat lang niet iedere vrouw een cyclus van 28 dagen heeft en dat ook zeker niet elke vrouw haar eisprong op dag 15 heeft. Lees hier hoe het zit bij een afwijkende cyclus.
menstruatiecyclus uitleg week 1 zozwanger

Menstruatiecyclus uitleg: Week 1

Deze week staat in het teken van het klaarmaken van je lichaam voor een nieuwe zwangerschap. Je lichaam houdt een grote schoonmaak en dat merk je; je bent ongesteld. De menstruatiecyclus begint met het doorbreken van een bloeding. Soms wordt deze bloeding voorafgegaan door één tot enkele dagen bruine afscheiding, maar de menstruatiecyclus begint pas bij het eerste helderrode bloed! Weten wanneer de eerste dag van de menstruatie is, is belangrijk bij het uitrekenen van jouw vruchtbare periode.

De lengte van het vloeien verschilt van vrouw tot vrouw en duurt gemiddeld 5 tot 7 dagen. Tijdens het vloeien wordt het buitenste deel van het baarmoederslijmvlies afgestoten en naar buiten gewerkt. De krampen die je kan voelen zijn hier een gevolg van. Na 2 dagen vloeien begint het baarmoederslijmvlies zich te herstellen en rond dag 5 is het alweer ongeveer 5mm dik. Het vloeien is niet het enige dat in je lichaam aan de hand is deze week.

de beste ovulatietest direct bestellen banner

LSH hormoon of luteïniserend hormoon

Minstens even belangrijk, zo niet belangrijker, is de afgifte van het LSH hormoon door de hypofyse tijdens deze eerste week van de menstruatiecyclus. Dit LSH hormoon zorgt er namelijk voor dat de follikels gaan groeien. In de follikels kunnen dan eicellen ontwikkelen en rijpen tot er eentje zo groot is gegroeid dat hij vrij komt!

Lees verder over de menstruatiecyclus uitleg in week 2 van de cyclus: De eisprong.

Week 2 van de menstruatiecyclus

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder about you
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!