header luiers van pampers met 50% korting
Menstruatiecyclus

Zwanger worden met onregelmatige cyclus

Sommige dames weten exact wanneer ze ongesteld worden (de bofkonten) en zo weten ze ook wanneer hun eisprong is en hun vruchtbare dagen. Andere dames hebben een onregelmatige cyclus. Soms is deze 28 dagen en soms 34 dagen. Erg vervelend als je een kinderwens hebt, want zwanger worden met onregelmatige cyclus duurt meestal wat langer en is wat lastiger. Lees hier meer over zwanger worden met onregelmatige cyclus en wat je kunt doen om jouw kansen te vergroten.

beste zwangerschapstest direct bestellen banner

Verloop van de maandelijkse cyclus

Je menstruatiecyclus bestaat uit verschillende fases en wordt gestuurd door hormonen.
Je cyclus begint vanaf de eerste dag van je menstruatie. Op dat moment wordt het follikelstimulerende hormoon afgegeven. Dit hormoon stimuleert de follikels (blaasjes gevuld met vloeistof met daarin een onrijpe eicel) om te ontwikkelen. Er gaat dus een eicel rijpen.

De follikels maken vervolgens oestrogeen aan. De toename van oestrogeen in het lichaam is een teken voor de baarmoeder om zich voor te bereiden op een mogelijke innesteling. Dit doet de baarmoeder door de binnenwand te verdikken. Als het oestrogeen in het lichaam een piek bereikt, veroorzaakt dit een stijging van het luteïniserend hormoon (een LH-piek). Vanaf dat moment komt je eisprong op gang. Je zit dan in fase 2 van je menstruatiecyclus.

In fase twee ga je van de eisprong naar je menstruatie. Het begint met de eisprong. De eisprong wordt mede veroorzaakt door de LH-piek. Een eisprong heet ook wel ovulatie. Wanneer de eisprong is geweest gaat het follikel het hormoon progesteron aanmaken.

Dit hormoon stimuleert de ontwikkeling van de baarmoederwand zodat deze helemaal klaar is voor de eventuele bevruchte eicel. Het progesteron hormoon zorgt er ook voor dat nieuwe follikels weer gaan rijpen. Dit veroorzaakt een kleine verhoging van de lichaamstemperatuur van de vrouw. Zo ongeveer een halve graad.

Is de eicel bevrucht, dan gaat die zich na een aantal dagen innestelen. Is de eicel niet bevrucht dan wordt de laag slijmvlies die je baarmoeder had aangemaakt voor innesteling, weer afgebroken. Vervolgens wordt het afgevoerd via je vagina, dit is je menstruatie. Vanaf die dag begint je cyclus weer opnieuw.

de beste ovulatietest direct bestellen banner

Onregelmatige cyclus eisprong

De reden waarom zwanger worden met onregelmatige cyclus voor vrouwen moeilijker is, is omdat ze niet goed kunnen voorspellen wanneer hun eisprong is. De eisprong is meestal rond de 14 dagen vóór je volgende menstruatie. Bij een onregelmatige cyclus weet je niet precies wanneer je menstruatie komt en dus is het moeilijk je eisprong te achterhalen. Je kunt het zelf dus niet berekenen aan de hand van je menstruatiecyclus. Gelukkig zijn er wel een paar andere methodes die je in kunt zetten.

Ovulatie berekenen bij onregelmatige cyclus

Een manier om je erachter te komen wanneer je ovulatie is, is een ovulatietest gebruiken. Een ovulatietest meet hoeveel van het Luteïniserend Hormoon er in je lichaam is. Je kunt dan achterhalen wanneer je LH-piek is. Want als je jouw LH-piek weet, dan weet je dat je eisprong 36 tot 48 uur erna is. Dat betekent dat je direct samen aan de slag moet zodat er wat zaadcellen in de baarmoeder aanwezig zijn om het eitje te bevruchten na de eisprong. Lees hier meer over de gebruik van de ovulatietest.

ovulatietest bestellen banner

Onregelmatige cyclus wanneer vruchtbaar?

Bij zwanger worden met onregelmatige cyclus is het goed om je ovulatie symptomen in de gaten te houden. In het kort zijn de symptomen:

  1. Verandering van cervixslijm: het cervixslijm (je afscheiding) verandert rond je eisprong van structuur en kleur. Normaal gesproken is het wit of gelig van kleur en is de structuur wat brokkelig. Rond je eisprong wordt het cervixslijm doorzichtig en elastisch. Het lijkt op eiwit. Als je het slijm tussen je vingers doet kun je draden trekken. Zie je dit verschil, dan moet je aan de bak!
  2. Verandering stand van baarmoedermond: op de dagen dat je niet vruchtbaar bent ligt je baarmoeder meer onderin en voelt het hard aan. Je kunt dit voelen wanneer je met je vingers in je vagina gaat. Je baarmoeder voelt dan aan als een harde, ronde en gladde rand. Rond je eisprong gaat de baarmoedermond hoger liggen en wordt zachter. Je kunt het dan dus niet meer voelen.
  3. Ovulatiepijn: sommige vrouwen (ongeveer 1 op de 5) kunnen de eisprong voelen. Het voelt aan als soort van krampen onderin je buik aan één kant. De pijn kan een paar uur tot een halve dag aanhouden.
  4. Rugpijn: soms gaat de ovulatiepijn samen met pijn in de onderrug en soms zelfs in de bekken
  5. Gevoelige borsten en hoger libido: merk je dat je zin hebt in seks en ben je niet ongesteld? Dan bestaat er een kans dat de natuur je een zetje geeft om gemeenschap te hebben omdat je vruchtbaar bent. Geef dus altijd toe aan je grillen!

Zwanger worden met onregelmatige cyclus

Zwanger worden met onregelmatige cyclus is een iets grotere uitdaging maar zeker niet onmogelijk. Het duurt waarschijnlijk wel iets langer en je zal er wat meer moeite voor moeten doen. Bespreek het in ieder geval altijd met je huisarts zodat hij of zij je tips kan geven om gewoon zwanger te worden met onregelmatige cyclus.

Daarnaast is het goed om een duidelijk zicht te hebben in je menstruatiecyclus. Als het elke maand een paar dagen verschilt, maar er is wel een duidelijke korte cyclus en lange cyclus. Dan kun je jouw vruchtbare dagen berekenen aan de hand van je korte cyclus.

Je begint dus met gemeenschap 4 dagen voor je de eisprong zou hebben (14 dagen voor je volgende menstruatie volgens de kortste cyclus) en ga door tot een aantal dagen na je eisprong. Om de dag seks hebben is dan genoeg. Is er echt totaal geen pijl op te trekken en willen jullie snel zwanger worden, tja… dan zit er niet anders op dan om de dag tot om de 2 dagen te vrijen behalve op de dagen dat je ongesteld bent. Want op die dagen ben je sowieso niet vruchtbaar. Als je het op die manier doet dan is de kans groot dat je altijd hebt gevreeën rond de dag van je eisprong.

kleertjes sale 70

Meer lezen

Reageer

vadersschapsverlof 2019