header banner hema
Menstruatiecyclus

Kan je zwanger worden als je ongesteld bent?

In de regel wordt er altijd gezegd dat je niet zwanger kunt worden als je ongesteld bent. In ieder geval, niet als je een regelmatige cyclus hebt. Maar als het om het menselijk lichaam gaat is bijna niets uitgesloten, het is dus niet onmogelijk om zwanger te worden als je ongesteld bent!

banner winkelpromo

Kan je zwanger worden als je ongesteld bent?

In principe kan je niet zwanger worden als je ongesteld bent. Dit heeft alles te maken met jouw menstruatiecyclus. De menstruatiecyclus houdt in het kort in: er gaat een eitje rijpen in jouw eierstokken. Dit eitje komt vrij (dit heet de eisprong) en kan dan eventueel bevrucht worden.

Ondertussen maakt de baarmoeder zich klaar door baarmoederslijmvlies aan te maken. Mocht het eitje bevrucht worden, dan kan het zich gaan innestelen in de baarmoeder. Wanneer het eitje niet bevrucht is, stoot je lichaam het af samen met het baarmoederslijmvlies dat je lichaam heeft opgebouwd voor een innesteling. Het gevolg is dat je ongesteld wordt. Hierna begint er weer een nieuwe cyclus waarbij er een nieuw eitje zich gereed maakt voor een eventuele bevruchting.
Je kunt in de regel niet zwanger worden als je ongesteld bent omdat je lichaam op dat moment het onbevruchte eitje dat twee weken voor je menstruatie was gerijpt, afstoot. Dit geldt met name voor vrouwen die een regelmatige cyclus hebben van ongeveer 28 dagen en die niet heel lang ongesteld zijn (dus niet meer dan 5 tot 7 dagen).

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Gevallen waarbij je wel zwanger kunt worden als je ongesteld bent!

Er zijn situaties bekend waarbij zwanger worden als je ongesteld bent toch is gebeurd.

 1. Je bent heel lang ongesteld

  Gemiddeld zijn vrouwen ongeveer tussen de 3 en 7 dagen ongesteld. Maar er zijn vrouwen die langer menstrueren, soms wel 2 weken. Rond de 14de dag van je cyclus (kan iets eerder of later zijn) komt er weer een eisprong, ongeacht of je dan nog ongesteld bent of niet. Het is dus mogelijk dat jouw menstruatiedagen de ovulatie overlappen, waardoor je dus zwanger kunt worden terwijl je nog ongesteld bent.

  Want ook al is de eisprong misschien toch na je ongesteldheid, na de seks blijven zaadcellen nog ongeveer 2 tot 5 dagen in leven (hele sterke zaadcellen zelfs 7 dagen). Deze zaadcellen kunnen dus ook een paar dagen na de seks alsnog de eicel bevruchten. Ben jij altijd heel lang ongesteld, dan moet je dus opletten, omdat het mogelijk is om zwanger te worden als je ongesteld bent.

 2. de beste ovulatietest direct bestellen banner
 3. Je hebt een korte cyclus

  Als je een korte cyclus hebt, zit alles wat dichter op elkaar. Een korte cyclus is een menstruatiecyclus van ongeveer 21 dagen. Het is bij een korte cyclus soms lastig te bepalen wanneer de eisprong is. Dit kan dus mogelijk samenvallen met jouw menstruatie, zeker als de menstruatie langer is dan 5 dagen.

  Tevens blijven zaadcellen enige dagen leven in het lichaam van de vrouw, waardoor ze het eitje alsnog kunnen bevruchten als de eisprong bijvoorbeeld 2 dagen na de seks is. En dan is het mogelijk om zwanger te worden.

 4. Je hebt een onregelmatige cyclus

  Sommige vrouwen hebben een onregelmatige cyclus. Het is dan heel lastig om te bepalen wanneer de eisprong precies is. De ene keer kan de cyclus kort zijn, de andere keer langer. Het is dan ook mogelijk dat het volgende eitje al begint met rijpen terwijl je nog ongesteld bent. Je kunt dan dus ook zwanger worden als je ongesteld bent.

 5. Je hebt een tussentijdse bloeding

  Een tussentijdse bloeding zijn bloedingen die optreden tussen de menstruaties door. Sommige vrouwen verwarren deze bloedingen met een menstruatie, terwijl dat dus niet het geval is. Het is mogelijk dat de tussentijdse bloeding rondom je ovulatie is. Tussentijdse bloedingen worden meestal veroorzaakt door schommelingen in de hoeveelheid hormonen in je bloed.

Kun je zwanger worden als je ongesteld bent en pil slikt

Kan je zwanger worden als je ongesteld bent en de pil slikt?

De pil is een goed voorbehoedsmiddel dat je beschermt tegen een zwangerschap (maar niet tegen SOA’s). Je kunt niet zwanger worden als je ongesteld bent en de pil slikt. Wat wel kan, is dat je een onttrekkingsbloeding hebt. Onthoud alsjeblieft wel dat dit vrij uitzonderlijk is.

Een onttrekkingsbloeding kan verward worden met een menstruatie, maar het is een soort van kunstmatige menstruatie. Bij een onttrekkingsbloeding wordt er geen eitje afgestoten, toch is er een soort van bloeding. Meestal vindt die plaats in de stopweek.

Als de pil niet goed wordt geslikt, bijvoorbeeld je hebt de pil niet tweemaal in 36 uur ingenomen of je hebt diarree of je moet veel braken, dan werkt de pil niet goed en is het mogelijk dat er toch een eisprong plaatsvindt.

Lees ook: Wat moet je doen als je de pil vergeten bent? Overslaan of 2 pillen innemen?

de beste ovulatietest direct bestellen banner

Kan je zwanger worden als je net ongesteld bent geweest?

In de meeste gevallen vindt de eisprong plaats 14 dagen voor de volgende menstruatie. Wanneer je menstruatiecyclus kort is en/of je lang menstrueert, kan het zijn dat je eisprong plaatsvindt tijdens of net na de menstruatie. Bijvoorbeeld: als je 14 dagen menstrueert, dan is je eisprong (bij een gemiddelde cyclus van 28 dagen) al ongeveer 2 of 3 dagen nadat je ongesteld bent geweest. Het is dus wel mogelijk.

Kan je zwanger worden als je nog nooit ongesteld bent geweest?

Zwanger worden als je ongesteld bent is dus in zeldzame gevallen mogelijk. Maar hoe zit dat met zwanger worden als je nog nooit ongesteld bent geweest? Dat gaat niet!
Ongesteld worden geeft aan dat je vruchtbaar bent en jouw menstruatiecyclus op gang is gekomen. En als je menstruatiecyclus op gang is gekomen, heb je een eisprong. Een eisprong is noodzakelijk om zwanger te worden!

Toch is er ook hier een uitzondering. Jouw eisprong vindt (ongeveer) 14 dagen vóór de eerste dag van je menstruatie plaats. Je bent dus eerder vruchtbaar dan dat je voor het eerst ongesteld wordt. Het kan zijn dat je nét op de dag dat je allereerste eisprong is, seks hebt en dus meteen zwanger raakt. Het komt natuurlijk niet vaak voor, maar het is mogelijk.

Lees ook: Een eisprong tijdens de zwangerschap, kan dat?Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!