“waterwipes
Zwangerschap

Eisprong tijdens de zwangerschap, kan dat?

Het allerbeste voorbehoedsmiddel om niet zwanger te worden, is zwanger zijn. Want het is niet mogelijk om een eisprong tijdens de zwangerschap te hebben. En zonder eisprong kan je niet zwanger worden. Maar kan het dan nooit gebeuren dat je een eisprong krijgt tijdens de zwangerschap? Er zijn hele zeldzame gevallen waarbij een vrouw beviel van twee kinderen die geen tweeling waren. Lees hier meer over het zeldzame verschijnsel superfoetatie.

hema rompers

Hoe merk je dat je een eisprong hebt?

Voordat we het gaan hebben over een eisprong tijdens de zwangerschap, is het misschien wel handig om te weten hoe je erachter kunt komen dat je überhaupt een eisprong hebt. Als je zwanger wilt worden, dan kan je jouw eisprong berekenen. Je kunt ook door een ovulatietest te doen achterhalen wanneer je vruchtbaar bent. Een andere manier is letten op de signalen van je lichaam. De signalen die mogelijk kunnen aangeven dat je gaat ovuleren:

  1. Andere afscheiding

    Rond je ovulatie verandert de structuur van je afscheiding. Normaal is deze wat wittig of gelig van kleur. Rond je ovulatie is de afscheiding, ook wel cervixslijm, doorzichtiger van kleur en elastisch. Als je het slijm tussen twee vingers doet en deze van elkaar houdt, dan kun je draden trekken.




  2. Andere stand van de baarmoeder

    Je baarmoeder gaat hoger liggen rond je ovulatie en voelt zachter aan.

  3. Ovulatiepijn

    Ongeveer 1 op de 5 vrouwen kan de ovulatie voelen. Het voelt aan als menstruatie-achtige steken aan één kant in de onderbuik.

  4. Vocht vasthouden

    Veel vrouwen gaan rond de ovulatie meer vocht vasthouden. Je voelt jezelf dan wat opgeblazen en het kan zijn dat je op de weegschaal ook wat zwaarder bent dan normaal (terwijl je niet anders hebt gegeten dan normaal).

  5. Gevoelige borsten

    Rond de ovulatie zijn de borsten gevoeliger omdat ze zich alvast een klein beetje voorbereiden op de zwangerschap.

  6. Veel zin

    De natuur heeft het zo geregeld dat vrouwen rond de ovulatie ook meer zin hebben in seks. Wel zo handig!

nutricia actie banner

Al deze signalen van een ovulatie, zijn ook zwangerschapssymptomen. Het komt regelmatig voor dat zwangere vrouwen nog wat steken in de baarmoeder voelen of vocht vasthouden. Pijnlijke en gevoelige borsten zijn sowieso een veelvoorkomend zwangerschapssymptoom.

Lees ook: Hoeveel dagen na de eisprong kan je nog zwanger worden?

Eisprong tijdens de zwangerschap, kan dat?

In principe is het onmogelijk om een eisprong tijdens de zwangerschap te hebben. Als je zwanger bent wordt je gehele voortplantingsstelsel stilgelegd door de zwangerschapshormonen. Er is geen eisprong meer en zaadcellen kunnen zwemmen wat ze willen, ze bereiken geen eitje. Zo hoort het dus eigenlijk te gaan, maar het schijnt dat sommige vrouwen toch een eisprong tijdens hun zwangerschap hebben gehad en daardoor opnieuw zwanger werden.

Ovulatietest online bestellen banner

Superfoetatie

Er bestaat een heel zeldzaam verschijnsel dat superfoetatie heet. Dit komt eigenlijk alleen voor bij dieren. Superfoetatie houdt in dat een vrouw zwanger is en in een andere cyclus een nieuwe eisprong heeft waarbij het nieuwe eitje ook bevrucht wordt.

De tweede bevruchting vindt dus weken na de eerste plaats. De twee kinderen zijn dus geen tweeling, maar worden wel op dezelfde dag geboren. Wereldwijd zijn er tot nu toe ongeveer 10 gevallen van superfoetatie bij mensen bekend. 

Toch zijn veel wetenschappers sceptisch en geven aan dat een aantal gevallen gebaseerd waren op een ongelijke groei van tweelingen.

Zij geven aan dat er niet sprake van was superfoetatie, maar van superfecundatie. Dit houdt in dat een vrouw twee keer zwanger wordt in dezelfde cyclus. De vrouw heeft bijvoorbeeld twee eitjes die vrijkomen tijdens de eisprong in één cyclus. Als beide eitjes tegelijkertijd bevrucht worden, spreken we van een twee-eiige tweeling.
Superfoetatie zwanger worden als je zwanger bent
Bij superfecundatie worden de eitjes op afzonderlijke momenten bevrucht. De één bijvoorbeeld een dag of meerdere dagen later dan het andere eitje. Dit zou zelfs nog door een andere vader kunnen zijn.

Wat ook voorkomt is dat een vrouw tijdens een IVF behandeling ook nog natuurlijk zwanger raakt. 

Het is lastig te meten of er sprake is van superfoetatie omdat kinderen in de baarmoeder niet op dezelfde manier groeien. De ene kan sneller groeien dan de ander. Om die reden is het lastig te achterhalen welk kind er ouder is dan de andere.

De kans dat er bij jou sprake is van superfoetatie is ontzettend klein. Waarschijnlijk win je nog eerder de staatsloterij.

Waarom je geen eisprong tijdens de zwangerschap hebt

De eisprong wordt mogelijk gemaakt door een aantal hormonen. Het follikel stimulerend hormoon zorgt er bijvoorbeeld voor dat een follikel (blaasje waarin een onrijpe eicel zit) zich gaat rijpen tot een eitje. Vervolgens wordt er oestrogeen aangemaakt om de baarmoeder klaar te maken voor een eventuele innesteling van een eitje.

Als dit is gebeurd komt het luteïniserend hormoon vrij. Dit hormoon geeft je lichaam een signaal voor de eisprong. Nadat je eisprong heeft plaatsgevonden gaat je lichaam het hormoon progesteron en hormoon HCG aanmaken om ervoor te zorgen dat er geen nieuwe follikels (eicellen) gaan rijpen en er dus geen eisprong tijdens de zwangerschap plaats kan vinden.

Tevens worden alle hormonen die de eisprong tijdens de zwangerschap mogelijk kunnen maken (follikelstimulerend hormoon en luteïniserend hormoon) lam gelegd, deze worden niet meer aangemaakt. Om die reden is een eisprong tijdens de zwangerschap bijna onmogelijk.

Lees meer hierover in de blog: Zwangerschapshormonen wat doen ze met je lijf?



blije doos banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019