sale kleertjes header
Zwangerschap

Wat je moet weten over zorgverzekering en zwangerschap!

Zwanger zijn en bevallen brengt veel kosten met zich mee. Gelukkig worden veel bijkomende kosten zoals de eerste echo’s en bezoekjes aan de verloskundige of huisarts vergoed door de basisverzekering. Andere dingen zoals zwangerschapscursus en kraamzorg worden niet of niet geheel vergoed. Lees hier tips over zorgverzekering en zwangerschap, zodat je straks weet waar je op moet letten. Krijg antwoord op de vraag: Is het verstandig om voor een aanvullende verzekering te kiezen of niet?

startersbox zwitsal banner

Zwanger zorgverzekering aanpassen

Als je zwanger bent of je verwacht zwanger te worden in het volgende jaar dan kan het verstandig zijn om je zorgverzekering aan te passen. Doe dit altijd voor 1 januari! Bekijk goed welke zorgverzekeraar het beste bij je nieuwe situatie past (zwanger zijn). Hier kan namelijk per zorgverzekeraar verschil in zitten.

Wil je direct de zorgverzekering vergelijken? Kijk dan hier naar een van de betere zorgverzekering vergelijkers Waarom? Omdat je precies kunt aangeven wat je wel en niet wilt verzekeren. Wel zo makkelijk!

Want de basisverzekering vergoedt wel een aantal kosten, maar niet alles. Denk aan de zwangerschapscursus, een gedeelte van de kraamzorg en je bevalling in het ziekenhuis zonder medische indicatie. Als je er dus voor kiest om in het ziekenhuis te bevallen zonder dat dit noodzakelijk is, dan betaal je een groot gedeelte zelf. Wil je thuis bevallen, dan krijg je dat wel vergoed. Lees hier meer over wat kost een bevalling?

Lees ook: Pil verzekeren of beter zelf betalen?
zwanger zorgverzekering aanpassen vergelijken

Tips voor zorgverzekering en zwangerschap!

Hieronder nog een paar handige tips die betrekking hebben op het kiezen van de zorgverzekering en zwangerschap:

 1. Voordat je meteen een aanvullende verzekering afsluit is het goed om eerst te bekijken of dit wel echt voordeliger is. Sommige kosten vallen best mee.

  Een aanvullende zorgverzekering kost tussen de €15,- en €50,- per maand. Dat kan behoorlijk oplopen en misschien heb je het uiteindelijk helemaal niet nodig gehad.

 2. Geen aanvullende verzekering? Houd dan zelf geld achter de hand!
 3. Wissel op tijd van zorgverzekeraar als je zwanger bent of zwanger hoopt te worden.
 4. Kies je er voor om je aanvullend te verzekeren? Let dan op met de maximale dekkingen, deze kunnen namelijk lager zijn dan de uiteindelijke kosten.
 5. Let erop dat sommige zorgverzekeraars alleen de kosten vergoeden van zorgverleners die bij hen zijn aangesloten zoals bepaalde ziekenhuizen. Ga je naar een andere zorgverlener dan betaal je volle bak.
 6. Heb je een budgetpolis of een naturapolis? Dan worden alleen de zorgkosten vergoed van het ziekenhuis dat verbonden is met je zorgverzekeraar. Bekijk daarom goed wat de voorwaarden van je verzekeraar zijn.
 7. Vergelijk altijd eerst alle zorgverzekeraars voordat je er één kiest. Dit kan heel makkelijk op de bekende vergelijkingswebsites zoals PriceWise.
 8. overstappen zorgverzekering tijdens zwangerschap vergelijken

 9. Is je baby geboren? Vergeet hem of haar niet binnen 4 maanden aan te melden bij je zorgverzekering!
 10. Je moet zelf het kraampakket aanvragen! Niet vergeten!
 11. cheezzbaby banner
 12. Wil je graag thuis bevallen? Let er dan op dat als je met de ambulance naar het ziekenhuis moet, dit onder het eigen risico valt. Iets om over na te denken als je het eigen risico gaat bepalen.
 13. Een aanvullende zorgverzekering hoeft alleen door de vrouw aangevraagd te worden. Jouw partner kan voor een ander minder uitgebreid aanvullend pakket kiezen.
 14. Denk je dat je misschien zwanger bent in het nieuwe jaar, maar wil je niet meteen een aanvullende zorgverzekering? Dan is het goed om te kiezen voor een zorgverzekeraar waarbij je later nog wijzigingen kunt doorgeven.
 15. Elk jaar kan je volledig overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Dit kan wel alleen in de maanden november en december. In de andere maanden is het dus niet mogelijk. Zorg dus op tijd dat je bij de juiste zorgverzekeraar zit!


zorgverzekering en zwangerschap

Zorgverzekering en zwangerschap: Wat valt onder het eigen risico?

Tot slot, het verplicht eigen risico is nog steeds een bedrag van €385,-. Dit moet eerst op voordat bepaalde kosten worden vergoed. Onder het eigen risico vallen ook dit jaar de volgende kosten:

 • NIPT-test, combinatietest, vlokkentest en vruchtwaterpunctie.
 • Vervoer naar ziekenhuis bijvoorbeeld door ambulance.
 • Medische nazorg na de bevalling.
 • Vruchtbaarheidsbehandelingen.
 • Medicatie en pijnbestrijding.

Een zorgverzekering en zwangerschap is maar een complexe combinatie. De grote vraag is daarom ook: moet je voor een aanvullende verzekering gaan of niet? Het antwoord is: dat ligt aan je wensen en (lichamelijke) behoeften.

zorgenzeker banner2

Lees ook: Mag je tijdens de zwangerschap overstappen van zorgverzekering?banner autogordel zwangere vrouwen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019