“babydeals
Bevalling

Wat zijn de kosten van een bevalling?

Helaas is een bevalling bijna nooit helemaal gratis. Hoe hoog jouw kosten van een bevalling zijn, is een beetje afhankelijk van jouw situatie. Ga je bijvoorbeeld thuis bevallen of in het ziekenhuis? Heb je een medische indicatie (je wordt dus doorverwezen naar het ziekenhuis) of heb je totaal geen complicaties? Wil je weten waar je aan toe bent, lees dan hier meer informatie over de kosten van een bevalling.

beste babyfoon bol.com

Een bevalling moet je daar zelf aan mee betalen?

Het overgrote deel van de kosten van een bevalling wordt vergoed door je zorgverzekering, zelfs als je geen aanvullende verzekering hebt. Een bevalling zou voor jou zonder kosten zijn als je:

 1. Geen complicaties tijdens de zwangerschap hebt.
 2. Thuis bevalt.
 3. Geen NIPT laat afnemen of alleen een NIPT laten afnemen als hier een medische noodzaak bij de bevalling voor is (het wordt dan vergoed).
 4. In het ziekenhuis bevalt met medische indicatie.
 5. Je niet met de ambulance alsnog naar het ziekenhuis moet worden gebracht.
 6. Je geen zwangerschapscursus doet.kosten bevalling zonder medische indicatie

Wat zijn de kosten van een bevalling?

Zoals je kunt zien: je basis zorgverzekering dekt al een heleboel kosten. Maar niet alles. Hieronder staan de kosten van een bevalling die NIET worden gedekt door je basisverzekering:

 • NIPT

  Een NIPT afnemen zonder medische indicatie. Dit kost ongeveer €175,-.

 • Kraamzorg

  De kraamzorg wordt gedeeltelijk vergoed. Zelf betaal je aanvullend nog een bedrag van ongeveer €4,30 per uur. Hoeveel uur kraamzorg je krijgt is afhankelijk van jouw situatie. Gemiddeld krijgen vrouwen rond de 45 tot 49 uur aan kraamzorg.

 • Bevallen in een geboortecentrum zonder medische indicatie

  Je betaalt in dit geval het eigen risico van €385,- behalve als je het eigen risico hebt verhoogd. Dit laatste zou ik niet aanraden als je weet dat je zwanger gaat worden of zwanger bent.

 • Bevallen in het ziekenhuis zonder medische indicatie

  Vanuit je basisverzekering krijg je €215,- vergoed, de rest moet je zelf bijleggen. Hoe hoog deze kosten zijn is afhankelijk van het ziekenhuis maar je moet al snel rekenen op een bedrag van €375,- of meer. Je kunt hierover meer informatie opvragen bij je zorgverzekeraar.

 • Aanschaffen kraampakket

  Een kraampakket heb je echt nodig na de bevalling. Als je geen aanvullende verzekering afsluit moet je zelf het beste kraampakket aanschaffen. De kosten zijn ongeveer €30,-

cheezzbaby banner

Nog meer kosten van een bevalling die van het eigen risico afgaan

Meestal gaat het dan om vergoedingen uit de basisverzekering. Het eigen risico is een bedrag dat al een paar jaar is vastgesteld op €385,-. Sommige zaken worden betaald met het eigen risico, maar als dit bedrag op is, dan wordt het vergoed door je zorgverzekeraar.

Kosten die onder het eigen risico vallen zijn onder andere hulp van een gynaecoloog, bloedonderzoek, NIPT, medische nazorg en een ritje met de ambulance.

De kosten die niet door de basisverzekering worden vergoed, worden vaak vergoed door de aanvullende verzekering. Veel vrouwen die bij een zorgverzekeraar een aanvullende verzekering afsluiten voor de bevalling, doen dat omdat ze willen bevallen in het ziekenhuis zonder medische noodzaak. Door de zorgverzekering vergelijken kom je erachter welke zorgverzekeraars dit vergoeden.

Lees ook: Welke zorgverzekering kies je tijdens de zwangerschap?

kosten bevallen ziekenhuis

Kosten bevalling ziekenhuis

In sommige gevallen moet je bevallen in het ziekenhuis omdat er bepaalde complicaties zijn. De verloskundige zal je dan doorverwijzen. Als je moet bevallen in het ziekenhuis heb je een medische indicatie. De kosten worden dan vergoed door je basisverzekering.

Je krijgt een medische indicatie omdat:

 • Je bevalt van een meerling.
 • Jouw baby in de stuit ligt.
 • Bij een eerdere zwangerschap heb je complicaties gehad.
 • Je hebt bepaalde aandoeningen waardoor de zwangerschap voor jou risicovoller is zoals bijvoorbeeld flink overgewicht of diabetes.
 • Je krijgt een geplande keizersnede.

Mocht je geen medische indicatie hebben, maar toch heel graag in het ziekenhuis willen bevallen, dan kun je jezelf dus aanvullend verzekeren. De ziekenhuiskosten worden dan gedekt.
kosten van een bevalling thuis

Wat zijn de kosten van een bevalling thuis?

De basis zorgverzekering dekt in principe de kosten van een bevalling thuis. Het kost je dus bijna nooit extra geld. Mochten complicaties optreden en moet je met de ambulance naar het ziekenhuis, dan gaan deze kosten van je eigen risico af. Je zal dan rond de €385,- moeten betalen. Dit lijkt veel, maar bedenk je dat een ritje met de ambulance al snel rond de €600,- kost!

Kosten van de kraamzorg, altijd een eigen bijdrage?

Een basisverzekering vergoedt de kosten van de kraamzorg maar gedeeltelijk. Je moet zelf €4,30 per uur bijbetalen. Over het algemeen krijg je ongeveer 49 uur kraamzorg. Je eigen bijdrage is dan ongeveer €210,-. Heb je hier geen zin in, dan kun je jezelf aanvullend verzekeren. De kosten van de kraamzorg worden in dat geval vergoed.

Bereken wel even of dit voor jou zinvol is, want met een aanvullende zorgverzekering ben je maandelijks meer geld kwijt. Misschien dat je de kosten er niet eens uithaalt. Je haalt de kosten er wel uit als je er zelf voor kiest om in het ziekenhuis te bevallen. Die kosten worden namelijk ook vergoed als je jezelf aanvullend verzekerd.

Lees ook: De beste zorgverzekering voor zwangere vrouwen!Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder about you
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!