luieraanbiedingen header
Beste babyproducten Zwangerschap

Het beste kraampakket!

Een kraampakket bevat alle hulpmiddelen die je nodig hebt tijdens en na je bevalling. Het is dus iets anders dan de bekende ‘pretpakketten’ of gratis babydozen met leuke artikelen. Het is verstandig om het kraampakket ruim 6 weken voor je uitgerekende datum in huis te hebben. In deze blog lees je waarom je zo’n pakket nodig hebt, wat er in het beste kraampakket zit, of het vergoed wordt door de zorgverzekering én waar je het kan bestellen?

kraampakket aanvragen

Waarom moet je een kraampakket aanvragen?

In het pakket zitten spullen die je echt nodig hebt tijdens een thuisbevalling en na de bevalling. Je kunt hierbij denken aan spullen die je nodig hebt voor een goede hygiëne. Per pakket kan de inhoud onderling wat verschillen.

Je kunt er ook voor kiezen om zelf een pakket samen te stellen om zo het beste kraampakket te krijgen. Ook als je in het ziekenhuis bevallen wilt is het verstandig om een kraampakket te bestellen. Het kan immers voorkomen dat je toch onverwachts thuis zult bevallen. Dan wil je wel graag dat je alle noodzakelijke hulpmiddelen bij de hand hebt.

tips baby fotoboek maken eerste jaar albelli

Wat zit er in het beste kraampakket?

De inhoud kan per pakket en verzekeraar verschillen, maar het is in ieder geval het beste en verstandig om de onderstaande producten in huis te hebben.

 • Matrasbeschermer: Dit is een bedzeil dat je een paar weken voor je bevalling in bed legt en wat voorkomt dat je matras nat wordt als je vliezen breken.
 • Kraammatras: Dit matras ligt tijdens de bevalling op je eigen matras en de matrasbeschermer. Het zorgt ervoor dat er geen vocht op je eigen matras komt.
 • Onderleggers: Dit zijn hygiënische matjes die vocht opnemen en die als extra bescherming van het matras dienen.
 • Flesje alcohol: Voor het ontsmetten van de thermometer of voor het schoonmaken van de huid wanneer je bijvoorbeeld een hechting nodig hebt.
 • Watten: Om dingen mee schoon te maken, wel of niet samen met alcohol.
 • Verbandgaas: Als jij of je baby een wondje oploopt wordt dit verzorgd met gaasjes.
 • Steriele navelklem of cordring: Om de navelstreng af te klemmen.
 • Kraamverband: Een grotere en dikkere versie van maandverband. Na je bevalling verlies je nog een paar dagen bloed en vocht. Kraamverband vangt dit op. Eventueel te gebruiken in combinatie met een netbroekje.
 • Koortsthermometer: Om de temperatuur van je kindje op te nemen.
 • Desinfecterende handgel: Voor iedereen die bij je baby in de buurt komt.
 • Luiertape: Handig om luiertruitjes mee vast te maken.
de online drogist alles voor moeder en baby banner

Wordt het kraampakket vergoed door de zorgverzekering?

Het kraampakket wordt niet vergoed door de basisverzekering. Als je aanvullend verzekerd bent, dan krijg je het meestal wel helemaal vergoed en is het kraampakket gratis. Je moet je zwangerschap wel hebben gemeld bij de zorgverzekeraar.

Waar kan je het beste een kraampakket bestellen?

Als je geen pakket vergoed krijgt vanuit de aanvullende verzekering, dan zal je het tegen betaling moeten aanvragen bij je zorgverzekeraar of er zelf een moeten kopen.
Afhankelijk van de inhoud van het kraampakket kost het ergens tussen de €20 en €45. Het is te koop bij de apotheek of drogist, maar je kunt het ook heel gemakkelijk een compleet pakket online bestellen bij bijvoorbeeld Bol.com. Het pakket wordt dan gratis thuisgestuurd.
beste kraampakket bestellen

Lees ook: Moet je een kraampakket aanvragen of kopen?

kleertjes sale 70

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019