blije doos banner
Zwangerschap

Verschillen tussen zwanger zijn van een baby of een meerling!

Als je zwanger bent verandert jouw lichaam enorm. Dat is niet zo gek, want er groeit een baby in jouw buik. Maar als je zwanger bent van een meerling, is dat ook weer anders dan wanneer je zwanger bent van 1 baby. Wat zijn precies de verschillen tussen zwanger zijn van een baby of een meerling?

hema rompers

Verschil in duur van de zwangerschap!

We rekenen bij een zwangerschap altijd 40 weken. Maar als je zwanger bent van 1 baby mag je uiterlijk tot en met 42 weken zwangerschap wachten op de bevalling.

Ben je zwanger van een tweeling? Dan ben je maximaal 38 weken zwanger als je gaat bevallen. Maar vaak komt een tweeling tussen de 36e en de 38e week. Zwangerschappen van een drieling of vierling duren vaak nog korter. Zo komen drielingen gemiddeld vaak in de 34e week en vierlingen al in de 31e week van de zwangerschap.
Wat is een meerling zwangerschap?

Als je zwanger bent dan komt dit omdat jouw eicel is bevrucht. Meestal is dit een eicel. Maar soms worden er meerdere eicellen bevrucht en kan je dus zwanger zijn van een twee-, drie-, of vierling.
Maar het kan ook zo zijn dat één bevruchtte eicel uitgroeit tot meer kinderen. Dan hebben we het dus over een eeneiige tweeling.

Tweelingen kunnen in de familie zitten, vaak speelt erfelijkheid in de familie van de vrouw een rol. Maar ook als je ouder bent, is de kans op een meerling groter.
Ben je 25 jaar? Dan is de kans op een meerling 1 op 90. Ben je 40 jaar? Dan is die kans ineens 1 op 60. Ook bij vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF of ICSI is de kans op een meerling groter.

kleertjes sale 70

Wat zijn de verschillen tussen zwanger zijn van een baby of een meerling?

 1. Controles

  Tijdens een zwangerschap van een meerling sta je onder controle van het ziekenhuis. Dus een gynaecoloog, arts in opleiding of een klinisch verloskundige. Je zal vaker een echo krijgen dan met een ‘gewone’ zwangerschap. Ook krijg je extra onderzoeken om te kijken naar bijvoorbeeld het functioneren van de placenta en krijg je extra ijzertabletten en foliumzuur, omdat de kans op bloedarmoede groter is.

 2. Meer kwaaltjes

  Als je zwanger bent van een meerling heb je een grotere kans op misselijkheid, braken en vermoeidheid. Je maakt immers nog meer hormonen aan. Ook is de kans groot dat je meer last hebt van harde buiken, vermoeidheid en slecht slapen. Maar ook van striae.

 3. Eerder zwangerschapsverlof

  Waar je bij een zwangerschap van 1 baby vaak doorwerkt tot minimaal 34 weken, zal je tijdens een zwangerschap van een meerling vaak al met 30 weken stoppen met werken.

 4. Grotere kans op complicaties

  Vroeggeboorte is iets wat veel voorkomt, zeker bij een drie- of vierling. Ook zijn meerlingen vaak minder zware baby’s. Soms kan een ziekenhuisopname nodig zijn om groei van de baby’s te monitoren. Groeiachterstand is iets wat best veel voorkomt, net als een hoge bloeddruk.

Bevallen van een meerling

Als je gaat bevallen van een meerling, is de kans op complicaties groter. Dat is niet zo gek, een gezonde baby op de wereld zetten is al een wonder, laat staan twee of meer.

Zijn er geen complicaties tijdens de zwangerschap en verwacht je een tweeling? Dan is vaginaal bevallen vaak wel mogelijk. Drie- of vierlingen worden eigenlijk altijd geboren via een keizersnede. Maar het kan ook zijn dat kindjes om medische redenen (bijvoorbeeld groeiachterstand) eerder gehaald worden. In dat geval krijgen ze een injectie met corticosteroïden om de longrijping te bevorderen.

Verschillen na de bevalling van een baby of een meerling

Als je meerling te vroeg is geboren, zullen ze waarschijnlijk niet meteen mee naar huis mogen. Dat is hetzelfde dan wanneer een baby’tje te vroeg geboren wordt. Maar als er geen complicaties zijn, de baby’s en mama het goed doen mogen jullie al snel weer naar huis.

Onderschat het krijgen van een meerling niet en neem alle hulp aan die je geboden wordt. Zorgen voor een pasgeboren baby is al spannend, nieuw en vermoeiend. Laat staan wanneer je er twee, drie of misschien wel vier hebt.

Er zijn dus best veel verschillen tussen een zwangerschap van een baby of van een meerling. Waarschijnlijk is jouw buikje na een paar weken al zichtbaar en zal je al snel last krijgen van je rug. Die buik moet nu eenmaal veel meer vracht met zich meedragen. Heb jij een meerling? En wat is jouw ervaring in de zwangerschap en bevalling?

Lees ook: Hoe merk je dat je zwanger bent van een tweeling?banner autogordel zwangere vrouwen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!