sale kleertjes header
Bevalling

Wat is een Moeder Kind Centrum?

Bevallen doe je thuis of in het ziekenhuis. Soms kan je die keuze zelf maken, maar soms ook niet. Als je in het ziekenhuis gaat bevallen zijn hier speciale afdelingen voor. Er zijn ziekenhuizen die nog een stapje verder gaan en een moeder kind centrum hebben. Een speciale vleugel in het ziekenhuis. Benieuwd naar wat dat precies is? Lees dan verder.

beste babyfoon bol.com

Wat is een moeder kind centrum?

In een Moeder Kind Centrum komt alles rondom het krijgen van een baby samen. De afdelingen verloskunde, de kraamafdeling en neonatologie die je normaliter in een ziekenhuis vindt zijn samengevoegd in zo’n centrum.

Er wordt samengewerkt met verloskundigenpraktijken uit de regio, zodat je onder begeleiding van je eigen verloskundige kunt bevallen in een verlossuite van het moeder kind centrum. Omdat er altijd een medisch team paraat staan ben je altijd verzekerd van de nodige zorg. Er zijn bevalbaden aanwezig, zodat een bevalling in water ook mogelijk is.

In sommige centra zijn ook de afdelingen kindergeneeskunde hier te vinden. Daar is het moeder kind centrum dus voor alle moeders en kinderen, niet alleen voor pasgeboren baby’s. In het centrum staat het welzijn van moeder en kind voorop. Alles is hier voor handen om je samen met je baby een zo goed mogelijke start te geven.
informatie over suites bij Moeder Kind Centrum

Wat vind je in de verschillende suites bij een Moeder Kind Centrum?

 1. Verlos- of bevalsuite

  Als je gaat bevallen in een Moeder Kind Centrum kom je terecht in een luxe verlossuite. Deze suites zijn gezellig ingericht, met warme kleuren. Zo heb je het gevoel dat je thuis bent, of in een mooi hotel, in plaats van in een kille klinische ruimte. Hierdoor voel je je vaak relaxter waardoor de bevalling gemakkelijker kan verlopen.

  De suite is voorzien van alles wat je nodig hebt. Je vindt er uiteraard een bed en een wiegje voor de baby. En mocht je baby in de couveuse moeten dan is die ook vaak aanwezig op de kamer. Deze couveuse kan omhoog worden gezet, zodat jij vanuit je bed alles kunt volgen. Je hebt je eigen toilet en badkamer, zo hoef je niet vol in de weeën een gang door te strompelen.

 2. Kraamsuite

  Als je bent bevallen en bijgekomen verhuizen jullie naar een kraamsuite. Ook deze suites zijn mooi ingericht en voelen gezellig aan. In de kamer vind je een televisie en is er Wifi. Je hebt de beschikking over een magnetron en minibar, een eigen toilet en badkamer. Ook is er een logeerbed aanwezig, zodat je partner ten allen tijde kan blijven slapen. Op deze manier kunnen jullie echt al een gezin samen zijn.

 3. Couveuse suite

  Moet je baby om welke reden dan ook de couveuse in? Dan worden jullie niet gescheiden. Een Moeder Kind Centrum heeft namelijk ook couveuse suites, zo verblijf je samen met je kindje in jullie eigen kamer. Met dezelfde faciliteiten als een ‘gewone’ kraamsuite.

banner winkelpromo

Wat is het verschil met een verlosafdeling?

Als je met je baby op een verlosafdeling ligt heb je minder luxe dan in een Moeder Kind Centrum. Vaak heb je wel een eenpersoonskamer, maar als het druk is kan het best zijn dat je je kamer moet delen. Moet je baby de couveuse in? Dan is de kans groot dat je kindje niet bij jou op de kamer kan blijven, wat in een Moeder-Kind-Centrum wel het geval is. Ook heb je kans dat je met de kraamverband de gang over moet om naar het toilet te kunnen als je op een gewone verlosafdeling ligt met een gedeeld toilet.

In een Moeder Kind Centrum kan je eigenlijk doen alsof je thuis bent. Bezoek is de hele dag welkom en zit niet vast aan bepaalde tijden. Ook kan je er voor kiezen om langer te blijven dan eigenlijk ‘nodig’ is. Uiteraard komen hier wel kosten bij kijken. Sowieso is bevallen in een Moeder-Kind-Centrum vaak duurder dan op een gewone verlosafdeling. Het is verstandig om hier van tevoren je verzekeringspolis op na te slaan om te bellen wat het (extra) kost.

Weet jij nog niet waar je wilt bevallen? Kijk dan eens of er bij jou in de buurt een Moeder Kind Centrum is. Vaak zijn er mogelijkheden om een rondleiding te krijgen, zo kan je voelen of de plek bij je past. Het is belangrijk dat je je op je gemak voelt tijdens de bevalling. Dat geldt ook voor de kraamperiode. Daar kan een Moeder Kind Huis goed bij aansluiten.

aambeien zwangerschap zalf

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019