“babydeals
Peuter

De leukste puzzels voor een peuter of dreumes!

Puzzelen, wie is er niet mee opgegroeid? Van puzzels met 4 houten blokken naar hele keukentafels vol met 1000 stukjes. Maar dat is nog een beetje hoog gegrepen voor kleine kinderen. Daarom in deze blog de leukste puzzels voor een peuter! Welke dat zijn lees je hier!

uc banner

Waarom het maken van puzzels goed is voor een peuter

Door te puzzelen leert je kindje van alles. Puzzels zijn educatief. Terwijl de peuter het stukje draait, ernaar kijkt en eraan voelt is hij druk bezig met het trainen van de hersenen. Het ruimtelijk inzicht wordt hierbij gestimuleerd, en daar gaat je kindje later zeker wat aan hebben. Ook leert hij om logisch na te denken, wordt er gewerkt aan de hand-oogcoördinatie en gaat je kind probleem oplossend denken.

Er zitten dus een heleboel leerzame elementen in een puzzel. Je kindje wordt door te puzzelen mentaal uitgedaagd. Niet alleen op educatief vlak, maar ook op sociaal vlak. Als je kindjes samen laat puzzelen leren ze om contact te leggen met elkaar. Ze gaan overleggen en discussiëren en leren elkaar te helpen. Op deze manier leren ze samen spelen en groeit het zelfvertrouwen van deze peuters naarmate het puzzelen beter gaat.

luiers met korting banner

Hoeveel puzzelstukjes voor welke leeftijd?

Het aantal puzzelstukjes dat wordt aangeraden is altijd een indicatie. Misschien zit jouw peuter het liefst uren te puzzelen en kan hij het al snel heel goed. Maar een ander kind speelt het liefst de hele dag buiten en heeft helemaal geen geduld voor zo’n puzzel. Zo kan het ene kind dus al snel veel ‘beter’ puzzelen dan het andere. Toch leren de meeste kinderen erg snel.
Lijkt het er eerst op dat je kind er niks van bakt? Twee dagen later maakt hij zo ineens de hele puzzel als je even niet op let.
hoeveel puzzelstukjes voor welke leeftijd

Gemiddeld het volgende aantal puzzelstukjes per leeftijd

 • 1 tot 1,5 jaar

  Op deze leeftijd kan je met je kindje beginnen met puzzelen. Houten vormenpuzzels zijn hier het meest voor geschikt. Zeker de nopjespuzzel, omdat deze stukjes makkelijk te pakken zijn door het ‘nopje’ op de bovenkant. Een puzzel van 5 tot 10 stukjes is meestal al voldoende. Kindjes van deze leeftijd stoppen vaak nog alles in hun mond. Mede daarom zijn kartonnen puzzels vaak nog niet echt geschikt. Deze gaan scheuren en brokkelen en zijn niet geschikt voor kleine kindermondjes.

  Wat voor de allerkleinsten ook een mooie vorm van puzzelen is is de vormenstoof. Een ‘bak’ waarin je vormen in verschillende gaten moet zien te krijgen. Zoals een circel, vierkant en ster.

 • 2 tot 3 jaar

  De houten (nopjes)puzzels zijn op deze leeftijd nog steeds ideaal. Je hebt ze dan ook met meerdere stukjes. Ook houten blokpuzzels zijn leuk om mee te beginnen. Kartonnen puzzels met 12 tot 16 stukjes zijn voor deze leeftijd vaak ook geschikt.

 • 4 jaar

  De meeste kinderen van deze leeftijd zijn nu wel toe aan puzzels met meerdere stukjes, zoals 24. Vloerpuzzels zijn ook erg leuk om samen te maken. Vindt je kindje het toch moeilijk? Help dan, of pak een makkelijkere puzzel. Het zou zonde zijn als je peuter niet meer wil puzzelen omdat het niet lukt. Als je kind het gemakkelijk kan is het natuurlijk prima om een moeilijkere puzzel te nemen.

speelgoed banner

Leuke puzzels voor een dreumes

 • Little Dutch legpuzzel dieren

  Deze leuke set van 6 stuks bestaat uit meerder puzzels voor de allerkleinsten. Er zitten 6 puzzels in met elk 3 tot 5 stukjes. Zo kan je dreumes steeds een stapje verder gaan. De puzzel is gemaakt van dik karton en geschikt voor kindjes vanaf 2 jaar oud

 • nijntje houten puzzel

 • Ravensburger houten puzzel Nijntje op de boerderij

  Een echte nopjespuzzel van 8 stukjes, geschikt voor kleine kinderhandjes (en mondjes). Aanbevolen voor kindjes van 2 en 3 jaar.

 • Nijntje Vormen Stoof

  Een mooie kleurrijke puzzel met 8 verschillende vormen. Gemaakt van kunststof en geschikt voor dreumesen vanaf 1 jaar.

nijntje vormen stoof

Leuke puzzels voor een peuter

 • Bumba Vloerpuzzel

  Een puzzel van 16 stukjes die op twee manieren te maken is. Je peuter kan zelf kiezen wie Bumba meeneemt op zijn schouder, Kiwi of de papegaai. Helemaal in elkaar gepuzzeld is deze Bumba maar liefst 60 centimeter groot! Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

 • Ravensburger Paw Patrol Puppies op pad

  Alles in een, vier puzzels van 12/16/20/24 stukjes, zo is je kindje wel even zoet. In deze box zitten meerdere puzzels met verschillende aantallen stukjes. Zo kan je kindje steeds een stapje verder op puzzel gebied! Geschikt vanaf 3 jaar.

 • Ravensburger Paw Patrol Puppies op pad

 • Sorteerspel Kleuren en Vormen

  Met deze vorm van puzzelen leert je kindje meteen sorteren op kleur en vorm. Om uren zoet mee te zijn en geschikt vanaf 3 jaar.

sorteerspel vormen en kleuren

Behalve ‘echte’ puzzels voor een peuter zijn er ook een hele hoop puzzel apps te vinden voor op de tablet. Leuk voor onderweg! Toch zit er wel een verschil tussen puzzelen op een scherm en puzzelen in het echt. Maar met deze leukste puzzels voor een peuter is het allemaal een leuke en leerzame uitdaging!

cheezzbaby banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!