“babydeals
Peuter

Oorbellen bij een baby of peuter! Hoe zit dat?

Weer zo’n onderwerp waarin je twee duidelijke kampen hebt: De voor- en de tegenstanders. Of je vindt het geweldig, of je vindt het zielig. Er zijn in Engeland zelfs protesten geweest omdat het kindermishandeling zou zijn. Oorbellen bij een baby, wat vind jij. Zielig of geweldig?

Vanaf welke leeftijd mag een baby oorbellen?

Er zit in Nederland geen officiële leeftijdsgrens aan het schieten van gaatjes voor oorbellen bij een baby. Je kunt er dus voor kiezen om je kindje heel snel na de geboorte te voorzien van oorbellen. Toch is er een kleine kans op infecties, waardoor wordt geadviseerd om minstens 6 maanden te wachten.

Je zou het misschien niet verwachten, maar tegenwoordig kiest de meerderheid van de ouders ervoor om hun kind al in de eerste twee jaar van zijn leven oorbellen te geven. Soms zelfs al binnen een week na de geboorte! Meestal is dit een ‘familie ding’ en hebben deze ouders zelf ook al op hele jonge leeftijd oorbellen gekregen. Het is een soort traditie of onderdeel van een cultuur.
Niet alle juweliers zullen meewerken aan oorbellen schieten bij kleine kindjes. Sommige hanteren zelfs een leeftijdsgrens van bijvoorbeeld 5 of 6 jaar. Onder de 16 jaar moeten ouders altijd toestemming geven.

sale banner

Drie tips waar je op moet letten bij gaatjes schieten bij kleine kinderen

Ga jij gaatjes voor oorbellen laten schieten bij je baby? Dan kan je je kindje daar eigenlijk niet op voorbereiden. Zorg er wel voor dat je baby wakker is, schrikken zullen ze zeker en huilen ook. Maar het lijkt me niet echt lekker wakker worden met een pistool op je oor.

 • Inslikgevaar

  Bij kleine baby’s zal je dit probleem niet hebben. En bij kinderen die groot genoeg zijn om zelf oorbellen te willen ook niet. Maar bij alle kinderen die er tussenin zitten, is er een risico. Kinderen friemelen graag overal aan en oorbellen kunnen los. Je hebt dus kans dat je kindje de oorbellen uit krijgt en in zijn mond zal stoppen.

  Vermoed je dat dit gebeurd is? Bel dan direct de huisarts en laat een foto maken. Aan oorbellen zitten scherpe randjes, die voor inwendige schade kunnen zorgen.

 • Lees wat je moet doen: Eerste hulp als de baby stikt!

 • Twee gaatje tegelijk

  Hoe stoer je kindje ook de juwelierswinkel in loopt. Het kan zijn dat ze na een gaatje niet meer wil. En dat staat toch wel erg vreemd. Als er twee medewerkers in de winkel zijn, kan je vragen of ze de gaatjes in een keer willen schieten. Zo schrikt je kindje maar een keer en is het ook meteen klaar.

 • Schoonhouden

  Zorg dat je de eerste tijd na het schieten de oortjes goed schoonmaakt. Hiervoor krijg je een speciaal flesje mee. Door aan de oorbelletjes te draaien loop je minder kans op infecties en groeit het gaatje niet meer dicht.

 • tips gaatjes schieten in oren kleine kinderen en baby

  Wel of niet doen? Oorbellen bij een baby

  Hier worden we het nooit over eens, en dat is maar goed ook. De voorstanders vinden het juist zielig om langer te wachten en je kind op latere leeftijd bloot te stellen aan de pijn. Maar laten we wel wezen, het is meer schrik dan pijn. Tegenstanders vinden het kindermishandeling, om zo’n klein kindje al bloot te stellen aan het ‘verminken’ van je lichaam.

  Persoonlijk heb ik helemaal niets met baby’s en oorbellen. Het past in mijn optiek gewoon niet bij elkaar. Je geeft je baby toch ook geen neuspiercing? Die kun je er later ook wel weer uithalen als ze het zelf niet mooi vindt. Ik vind het zielig. Niet omdat het zo’n pijn doet maar omdat een klein kindje in mijn ogen meteen een bepaalde uitstraling heeft.

  Vooroordelen, ik weet het. Toch krijg ik altijd de associatie met ‘aso’s’ en ‘tokkies’ als ik een baby met oorbellen zie. En dat vind ik dan weer sneu voor zo’n kindje, want die heeft bij mij dus meteen een label.

  Ik laat onze kinderen zelf kiezen of ze oorbellen willen. Straks laat ik ze zetten en wil ze zelf helemaal geen oorbellen. Ook niet als ze tien is of twaalf. En dan zit ze met gaatjes in haar oren waar ze helemaal niet op zat te wachten. Dat ze weer dicht groeien weet ik, maar je blijft het toch zien.

  Opvallend is wel dat het echt een ‘cultuurverschil’ is. Niemand in mijn directe omgeving zet oorbellen bij een baby. Als het in mijn familie normaal was geweest, had ik het misschien ook wel laten doen.

  Actuele aanbiedingen bij onze partners:
  folder prenatal
  folder about you
  folder hema
  folder deonlinedrogist
  folder kleertjes
  folder mamalicious

  Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!