Als zwanger worden op de natuurlijke wijze niet lukt zijn er verschillende vruchtbaarheidsbehandelingen die je kunnen helpen om jouw kinderwens in vervulling te laten gaan. Een ervan is eiceldonatie. Maar hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk en wanneer kom je voor eiceldonatie in aanmerking?
Wanneer is eiceldonatie een optie?
Bij eiceldonatie is het erg belangrijk dat je als wensmoeder een goed functionerende baarmoeder hebt. Misschien ben je wel vervroegd in de overgang gekomen, omdat je moeder dat ook was, of omdat je bijvoorbeeld chemotherapie hebt gehad. Het kan ook zijn dat je al bezig bent met een vruchtbaarheidsbehandeling maar je erachter komt dat er weinig eicellen groeien. Ook als je eicellen een verminderde kwaliteit hebben kun je kiezen voor eiceldonatie.
Hoe oud je als wensmoeder bent, heeft weinig invloed op de behandeling. Toch is deze leeftijd wettelijk vastgesteld op 45 jaar. Je moet immers wel sterk genoeg zijn om een zwangerschap en bevalling aan te kunnen. En je hebt nog een aantal jaren te gaan voor je kind volwassen is. De kans van slagen bij een eiceldonatie is even groot, soms nog groter dan bij een IVF behandeling.
Waar vind je een eicel donor?
Veel wensouders proberen eerst zelf een donor te vinden. Je kunt proberen of een bekende jouw eicel donor wil zijn, bijvoorbeeld een zusje, vriendin of nichtje. Maar denk hier goed over na. Het kan heel moeilijk zijn, voor zowel jou als de donor. Hoe nuchter je er van tevoren misschien over nadenkt, als je donor vaak bij je over de vloer komt kan een kind tot hele confronterende momenten leiden.
Als je geen bekende eicel ,donor wilt kun je ook een oproep plaatsen op een bemiddelingswebsite of op sociale media. Bij het zoeken naar een donor zijn er een aantal punten erg belangrijk.
-
Leeftijd
Jouw eiceldonor mag niet ouder zijn dan 40. Het zou fijn zijn als ze jonger is dan 36 jaar, dit verhoogt de slagingskans;
-
Gezond
Logisch, maar het is belangrijk dat je kiest voor een gezonde donor. En ook dat er geen erfelijke ziektes in haar familie voor komen;
-
Steun en voltooid gezin
De steun van de partner is voor je eiceldonor erg belangrijk. Lichamelijk en geestelijk komt er best wat op haar af. Ook moet je donor geen kinderwens meer hebben. Er bestaat natuurlijk altijd een risico op complicaties.
Je kunt ook hulp zoeken bij een van de drie eicelbanken in Nederland: het UMC Utrecht, Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp of het AMC in Amsterdam. Of in België bij Ziekenhuis Oost Limburg. Met de hulp van een eicelbank hoef je dus niet zelf op zoek naar een eiceldonor. Er is alleen veel meer vraag dan aanbod, dus de wachtlijsten zijn lang.
Ruil- of spiegeldonatie
In Nederland wordt er nog weinig gebruik van gemaakt, maar er is nog een manier om aan een eiceldonor te komen. Bijvoorbeeld door middel van een ruildonor. Heb je wel zelf een donor gevonden maar wil je liever een donor die je niet kent? Dan kan je gebruik maken van een ruildonor.
Jullie donor doneert dan wel haar eicellen, maar die worden niet bij jou ingebracht. De eicellen van jullie donor worden ingebracht bij een andere wensmoeder. En jij krijgt de eicellen van een andere donor.
Ook spiegeldonatie is een manier van ruilen. Stel dat jij eicellen nodig hebt en een ander stel zaadcellen, dan kunnen jullie ruilen. Hierdoor kunnen de wachtlijsten verkort worden. Als je als wensouders naar een kliniek of ziekenhuis komt, mag niet aan je gevraagd worden of je zelf ook wilt doneren.
Spiegeldonatie: Je zou er wel alvast over na kunnen denken, jij wilt graag geholpen worden met eicellen. Maar andersom kun je misschien ook andere stellen helpen als zaaddonor.
Hoe worden de eicellen bevrucht?
Om te beginnen is er een complete IVF behandeling nodig bij de donor. Haar cyclus wordt onderdrukt met medicatie. Ze krijgt hormooninjecties om de eierstokken te stimuleren om meerdere eitjes tot rijping te brengen. En uiteindelijk moet met een eicelpunctie de eicellen geoogst worden.
Jij als wensmoeder moet ondertussen medicijnen gebruiken om je baarmoederslijmvlies voor te bereiden op de innesteling. Mocht je een cyclus hebben, dan moet deze zelfs stilgelegd worden. Op de dag van de punctie worden de donor eicellen bevrucht met sperma. Als er embryo’s ontstaan, zullen er na een paar dagen een of twee embryo’s bij je worden teruggeplaatst.
Lees ook: Draagmoederschap! Als je zelf niet zwanger kunt worden!
Voordelen en nadelen van eiceldonatie
Al met al is eiceldonatie dus een heel proces. Het voordeel is dat als er meerdere goede embryo’s uit komen, dan kunnen deze worden ingevroren voor een later tijdstip. Mocht je de eerste keer niet zwanger raken, dan kan je het dus nog eens proberen.
Maar er kleven ook wat nadelen aan. Zoals de lange wachtlijst bij de eicelbank. Als je zwanger raakt heb je kans op complicaties. Dit kunnen bloedingen zijn in het eerste trimester, een verhoogd risico op een miskraam of zelfs zwangerschapsvergiftiging. Je zal dus altijd onder controle staan van de gynaecoloog. Ook voor jouw eiceldonor is het heftig, ze zal zich behoorlijk moeten inzetten en loopt ook risico op complicaties.
Wat zegt de wet?
Vanaf 2002 is anonieme donatie in Nederland verboden. Toen kwam de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting. Kinderen hebben er recht op om, als ze dat willen, te achterhalen van wie ze afstammen. Alle donoren, dus sperma- eicel en embryodonoren worden landelijk geregistreerd bij Stichting Donorgegevens. Het is dan ook verboden om je donor te betalen. Maar het is zeker wel gepast om een onkostenvergoeding te betalen.
Je donor zal heel wat extra kosten maken om je haar eicellen te kunnen geven. Denk aan reiskosten, medische kosten en parkeerkosten. Maar ook het extra gebruik van maandverband, de telefoontjes die jullie zullen plegen. Als je donor werkt zal ze ongetwijfeld vrije dagen moeten opnemen, dus ook inkomstenderving valt hier onder.
Wist je trouwens dat eiceldonatie verboden is in Italië, Duitsland, Zwitserland en Noorwegen? In Spanje is alleen anonieme donatie toegestaan. Veel Nederlandse stellen wijken uit naar dat land, omdat er bijna geen wachtlijsten zijn.
Kiezen voor eiceldonatie is dus niet iets wat je in een kwartier beslist. Er komt een heleboel bij kijken, voor zowel jou als wensmoeder en je donor. Lees je goed in. Probeer altijd in je achterhoofd te houden dat ook eiceldonatie geen garantie is op een zwangerschap.
Heb jij ervaring met eiceldonatie? Als wensmoeder, of misschien wel als donor? We lezen graag je reactie of neem contact op om je verhaal te vertellen..