blije doos banner
Zwanger Worden

Draagmoederschap! Als je zelf niet zwanger kan worden

Wat als je zelf niet zwanger kan worden, maar wel een hele grote kinderwens hebt? Je zou dan kunnen kiezen voor draagmoederschap. Wat houdt dat precies in? Is het tegen betaling en wat zijn de regels en wetgeving hierover? Hoe verloopt de bevruchting en hoe vind je een draagmoeder? Je leest het in deze blog.

beste zwangerschapstest direct bestellen banner

Wat is draagmoederschap?

Draagmoederschap houdt in dat een vrouw een kindje draagt (dus zwanger is van een kindje) en deze na de bevalling afstaat aan de wensouders. De wensouders adopteren de baby. Het kan zijn dat de eicel van de draagmoeder is en dat deze is bevrucht met een zaadcel van de wensvader.
Het kan ook zijn dat de eicel van de wensmoeder is bevrucht door de zaadcel van de wensvader en dat dit bevruchte eitje vervolgens in een draagmoeder wordt geplaatst.

Er wordt gekozen voor draagmoederschap als de moeder fysiek niet in staat is een kindje te dragen, bijvoorbeeld omdat de baarmoeder verwijderd of misvormd is. Ook homostellen kunnen kiezen voor een draagmoeder.
Soorten draagmoederschap

Er zijn twee vormen bekend van draagmoederschap, laagtechnologisch en hoogtechnologisch.

 1. Laagtechnologisch draagmoederschap

  Laagtechnologisch draagmoederschap houdt in dat de bevruchting plaatsvindt door middel van kunstmatige inseminatie met het zaad van de wensouder. De draagmoeder is in dit geval de biologische moeder van het kindje. Deze vorm wordt vaak toegepast wanneer de wensmoeder geen vruchtbare eicellen heeft of wanneer de wensouders twee mannen zijn.

 2. clearblue testen of je zwanger bent banner
 3. Hoogtechnologisch draagmoederschap

  Bij deze vorm komt wat meer bij kijken, er wordt namelijk een Ivf-behandeling uitgevoerd. Bij deze behandeling wordt de eicel van de wensmoeder bevrucht door het zaad van de wensvader. Het embryo dat daaruit ontstaat wordt teruggeplaatst in een draagmoeder. De wensouders zijn dus ook de biologische ouders.

  Het kan ook zijn dat de eicel wordt gedoneerd door bijvoorbeeld een zus van de wensmoeder en dat deze wordt bevrucht en teruggeplaatst in een draagmoeder (dat een andere vrouw mag zijn).
  Sommige stellen kiezen ervoor om de eicel te laten doneren door een familielid omdat het kindje dan zoveel mogelijk op de moeder lijkt.

Lees ook: Zwanger worden door eicel donatie! Hoe werkt het?

Wat zijn de regels voor draagmoederschap?

De behandelingen, zeker de ivf-behandeling, is niet zonder risico’s. Hier geldt daarom een leeftijdsgrens voor de draagmoeder (niet ouder dan 45 jaar) en de wensmoeder of donor van de eicel (niet ouder dan 40 jaar).

Een andere sterke regel omtrent draagmoederschap in Nederland is dat draagmoeders geen geld mogen krijgen voor het dragen van het kind. Ze mogen alleen een onkostenvergoeding ontvangen.

Er zijn landen waar commercieel draagmoederschap wel is toegestaan. In veel van deze landen zijn er bureaus die hierin bemiddelen. Let er alleen wel op of er geen sprake is van uitbuiting of dat de vrouw wordt gedwongen draagmoeder te zijn. Landen waar je terecht kunt voor commercieel draagmoederschap zijn India, bepaalde Amerikaanse staten en Oekraïne.

regels voor draagmoederschap

Daarnaast moet je onthouden dat wanneer je kindje geboren is, jij en je partner niet automatisch het ouderlijk gezag hebben, ook niet wanneer jullie de biologische ouders zijn. In de Nederlandse wet staat dat de vrouw die het kind heeft gebaard de moeder is. Is die vrouw getrouwd, dan is haar man automatisch de vader.

Om het ouderlijk gezag over jullie kind te krijgen moet je dus juridische stappen ondernemen. Dit geldt ook voor de kinderen van draagmoeders uit het buitenland. Ook al zijn jullie in dat land meteen de ouders, dan geldt dat nog steeds niet in Nederland. Laat je hierover goed informeren.

Hoe kan je een draagmoeder vinden?

In de meeste gevallen vragen wensouders die kiezen voor draagmoederschap een vrouw uit hun omgeving, maar dat is natuurlijk niet zo makkelijk als dat het klinkt. Er moet maar iemand bereid zijn om 9 maanden jullie kind te dragen of om de moeder van jullie kind te zijn en het na de zwangerschap af te staan.

Als jullie een vrouw kiezen die jullie kennen, is het cruciaal om goede afspraken te maken. Leg bijvoorbeeld vast wat haar rol gaat worden na de geboorte van jullie kind. Bijvoorbeeld: hoeveel zeggenschap heeft ze of wat vertellen jullie het kind als die ouder is? Leg ook vast welke kosten jullie gaan vergoeden en stel een goed bevallingsplan op. Vergeet overigens niet dat draagmoederschap emotioneel heel zwaar kan zijn.

Kunnen jullie niemand vinden in je omgeving, dan zou een draagmoeder uit het buitenland een optie kunnen zijn al is het dan wel heel belangrijk dat je jezelf goed laat voorlichten. Bereid jezelf er ook maar op voor dat het behoorlijk wat geld gaat kosten.

Lees meer informatie over draagmoederschap in deze folder. Hier staan ook een aantal advocaten in benoemd die ervaring hebben met draagmoederschap.

Lees ook: Zwanger worden door embryo donatie!Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!