“banner
Peuter

Hoe lang mag een peuter tv kijken of online zijn?

Zaten wij een paar minuten per dag achter de PC omdat het internet nog over de telefoonlijn ging, tegenwoordig is alles de hele dag bij de hand. TV, tablet, smartphone. Onze peuters groeien er mee op en weten niet anders. Ze swipen wat af en weten precies hoe ze op Youtube moeten komen. Maar hoe slecht is dat nou eigenlijk? Laat jij je peuter tv kijken en weet je ook hoe lang dat eigenlijk ‘mag?’

philips banner babyfoon

Is het slecht als een peuter veel televisie kijkt en online is?

Onze kinderen weten niet anders. Tv kijken doen 72% van onze peuters, en van de tablet maakt 48% gebruik. We zitten tegenwoordig met ons hele gezin tegelijk op internet. Terwijl jij thuis werkt doet je kind zijn huiswerk en kijkt je peuter een filmpje op Netflix. Voor ons ‘grootverbruikers’ is het dan ook erg fijn om goedkoop internet te hebben. Maar hoe slecht is al dat kijken naar een beeldscherm?

Op zich is het niet erg als een peuter tv kijkt, en online spelletjes speelt. Het zit hem meer in de duur van de schermtijd. Als je kind de hele dag naar een scherm staart is dit niet goed voor hem. Maar als je kind lekker (buiten) heeft gespeeld en daarna even achter de tablet kruipt om een filmpje te kijken? Daar is echt niets mis mee.

Gebruik van media kan je als ouder soms even de vrijheid geven die je nodig hebt, bijvoorbeeld onder het eten koken. Vaak is je peuter dan moe van een lange dag en is dit het moment om even lekker voor de televisie te ploffen. Veel filmpjes die speciaal voor peuters zijn ontwikkeld zijn ook nog eens hartstikke leerzaam. Zo kan menig peuter tegenwoordig alle kleuren in het Engels oplepelen, met dank aan Youtube.

prenatal banner weekaanbiedingen

Wat zeggen de experts over hoe lang een peuter tv mag kijken?

In Nederland zijn geen vaste richtlijnen ingesteld over hoe lang je kind tv ‘mag’ kijken. De verantwoordelijkheid hiervoor wordt bij de ouders gelegd. Gebruik je gezonde verstand en kijk naar de behoeften van je kind. Dan kom je als het goed is tot de juiste verdeling.
Stichting Mijn Kind Online heeft wel richtlijnen. Zij vinden dat kinderen tot 2 jaar maximaal 5 minuten per dag tv mogen kijken, en dan samen met een ouder. Voor kinderen van 2 tot 4 jaar is dat 5 á 10 minuten per keer, maximaal 30 minuten per dag. Als je kind tussen de 4 en de 6 jaar is komen we op 10 á 15 minuten per keer, maximaal 1 uur per dag.

Begeleid je kind bij het mediagebruik

Verbieden van schermen gaat niet werken. De aantrekkingskracht zal alleen maar groter worden en je kind zal proberen om stiekem achter een scherm te kruipen. Op deze manier kan je je kind niet begeleiden en controleren. En vroeg of laat zal je kind toch in aanraking komen met beeldschermen, of dat nou bij vriendjes of op school is.
Stel een tijdlimiet in en doe dit bijvoorbeeld met behulp van een kookwekker. Toon interesse in wat je kindje aan het doen is, en kijk af en toe mee. Stel gerichte vragen. Zo weet je wat je kind doet en doe je het meer samen.
onderzoek mediagebruik kleine kinderen

Onderzoek naar het media gebruik van kleine kinderen

De meeste onderzoeken naar het mediagebruik van kleine kinderen komen uit Amerika. Dit zijn dan ook onderzoeken met veel uiteenlopende uitkomsten. Zo blijkt uit het ene onderzoek dat media gebruik van kleine kinderen erg schadelijk is. Ze zouden meer kans hebben op ADHD, vetzucht, agressief gedrag, autisme en stoornissen op sociaal- en taalkundig vlak.
Maar in dit onderzoek is niet gekeken of de kinderen die veel achter een beeldscherm zitten ook meer snack en snoep eten, en dus daardoor meer kans op vetzucht hebben.

Uit een andere onderzoek bleek dat peuters veel kunnen leren van tv kijken. Zo hebben ze vaak een grotere woordenschat. Ook wordt de fantasie gestimuleerd en leren ze problemen op te lossen. Uit deze onderzoeken kan je dus weinig halen. Behalve dat alles met mate het beste is, dus een beeldscherm is oké, maar niet de hele dag.

Voordeeldrogist Pampers banner

Leuke programma’s voor peuters om te kijken

Er zijn veel peuterhelden te vinden op tv. De Teletubbies zijn bij veel ouders wel bekend, maar ook niet het meest populair. Het goede oude Sesamstraat is nog steeds op televisie, en de meeste kinderen vinden het nog steeds hartstikke leuk. Als je Dora op zet kan je peuter interactief mee doen, help Dora met het oplossen van problemen en leer ondertussen Engelse woordjes.
Mickey Mouse Clubhouse (te zien op Disney+) is ook erg leuk. Je kind wordt echt meegenomen in de wereld van Mickey en moet helpen met allerlei opdrachten.

Anno 2020 ontkom je er gewoon niet meer aan, of je nou wilt of niet. Laat jij je peuter tv kijken en voel je je daar schuldig over? Niet doen, zolang je zelf de controle houdt is er niets aan de hand. Stel regels op en houd je daar aan, en zorg dat je weet waar je kindje naar kijkt.

de beste drogisterij aanbiedingen banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!