header luiers van pampers met 50% korting
Bevalling

Alles over het uitkloppen van de navelstreng!

De navelstreng is de hele zwangerschap erg belangrijk voor de baby. Jouw baby is volledig afhankelijk van de navelstreng. Door deze streng krijgt hij alle voedingsstoffen en zuurstof binnen die hij nodig heeft. Als de baby eenmaal geboren is, heeft hij die navelstreng niet meer nodig en zal men deze snel doorknippen. Je kunt ervoor kiezen om daar even mee te wachten en ‘de navelstreng uit te laten kloppen’. Maar wat betekent dat en wat zijn de voordelen van het uitkloppen van de navelstreng?

startersbox zwitsal banner

Wat wordt bedoeld met het uitkloppen van de navelstreng?

Het uitkloppen van de navelstreng, misschien heb je er wel eens van gehoord, misschien ook niet. Ik had er een raar beeld bij, iets met letterlijk kloppen op de navelstreng. Maar dit heeft er niets mee te maken.

Simpelweg betekent het uitkloppen van de navelstreng dat de navelstreng niet meteen wordt doorgeknipt als je kindje geboren is. Na de geboorte van de baby, krijg je de baby meteen op je borst (als de medische toestand dit toelaat, natuurlijk). Je hebt de tijd om elkaar te bewonderen en kennis te maken.

En terwijl jij geniet van de eerste bijzondere momenten met de baby, zit de navelstreng nog aan de baby vast. Als dit minstens 3 minuten het geval is, spreek je van het uitkloppen van de navelstreng. Nu ik dit schrijf besef ik me dat dit bij onze jongste dochter wel gebeurd is, ook al hebben we het hier niet over gehad voor de bevalling.

nutricia actie banner

Voordelen van uitkloppen navelstreng

De baby is met jou verbonden via de navelstreng en de placenta. Door die navelstreng vindt een constante uitwisseling van bloed plaats. Ook als je baby al geboren is gaat deze uitwisseling gewoon door. Als je kindje wordt geboren zit 70% van het bloed ‘in je baby’ en de overige 30% zit nog in de navelstreng en de placenta. Door ervoor te kiezen om niet meteen na de geboorte de navelstreng door te knippen gaat deze circulatie iets langer door.
Het uitkloppen van de navelstreng heeft de volgende voordelen:

  1. De baby krijgt in principe ‘extra’ bloed en heeft dus ook een grotere hoeveelheid ijzer wat bloedarmoede kan voorkomen.
  2. In het bloed van je baby zit een grotere hoeveelheid witte bloedcellen. Hierdoor is de hoeveelheid antistoffen hoger.
  3. Ook bevat het bloed een grotere hoeveelheid bloedplaatjes, wat goed is voor het stollen van het bloed.
  4. Via het extra bloed krijgt je baby eigen stamcellen binnen, deze zijn van groot belang voor de gezondheid van je kindje.
  5. Er wordt gezegd dat de lichaamstemperatuur van je baby beter wordt gereguleerd. Ook is er de eerste uren sprake van een betere bloedcirculatie.
  6. De baby krijgt gedurende het uitkloppen ook nog zuurstof door de navelstreng. Zo kan je baby nog iets langer wennen voor hij helemaal zelf adem moet halen. En is de ‘schok’ is minder groot.

Is het uitkloppen gevaarlijk?

Op het eerste gezicht lijken er dus alleen maar voordelen te zitten aan het uitkloppen van de navelstreng. Toch wordt er beweerd dat het uitkloppen van de navelstreng gevaarlijk is.

Maar dit is nooit wetenschappelijk onderbouwd. Men zegt dat er te veel bloed terug kan stromen de placenta in, maar ook dit heeft niemand kunnen bewijzen. Het lichaam van je baby kan de bloedtoevoer al heel goed zelf reguleren, ook als hij pas geboren is.

Alternatief: de navelstreng melken!

Misschien ben je bevallen en moet “het afnavelen” sneller gebeuren en is er geen tijd om te wachten op het uitkloppen. Dan kun je er ook voor kiezen om de navelstreng te melken. Dit is bijvoorbeeld een mogelijkheid als de baby te vroeg geboren is.

Meestal heb je dan geen tijd om rustig kennis te maken met je baby. Je kindje moet zo snel mogelijk nagekeken worden om te kijken of hij gezond is. Misschien moet je baby wel heel snel de couveuse in of heeft de baby zuurstoftekort na de geboorte.
Het kan ook zijn dat je tijdens de zwangerschap al weet dat je baby medisch niet helemaal in orde is. Misschien staat er zelfs wel een team om je heen omdat je baby meteen geopereerd moet worden.

Als er tijd voor is kun je misschien de navelstreng laten melken. Dit duurt gemiddeld maar 6 seconden, terwijl uitkloppen 30 tot 60 seconden duurt en eigenlijk 3 minuten zou moeten duren. Toch zijn de effecten hetzelfde. Bij het melken van de navelstreng knijpt men zachtjes in de streng om het bloed richting je baby te krijgen.

Lees ook het verhaal van deze moeder: Spoedkeizersnede door een uitgezakte navelstreng!

Stamcellen uit de navelstreng opslaan!

Er is nog een andere manier om al het goeds uit de navelstreng niet verloren te laten gaan. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om het bloed uit de navelstreng op te laten slaan. Na de geboorte wordt meestal de vraag aan je gesteld: “Wil je de placenta nog bewaren?” Bij mij bracht dit alleen maar gedachten op aan mensen die ze opeten, of in de grond planten met een boom. Dus: “Nee!” Zonde, want eigenlijk is dit niet te vraag.

Bij het bewaren halen ze het resterende bloed uit de navelstreng en de placenta. In dit bloed zitten stamcellen die eventueel van pas kunnen komen als je baby (ook op latere leeftijd) ernstig ziek wordt. Je wilt er niet aan denken, maar bij ziektes als leukemie kun je stamcellen nodig hebben. En welke stamcellen werken er nou beter dan die van jezelf? Als je ervoor kiest om de stamcellen uit de navelstreng op te laten slaan kun je de navelstreng dus niet laten uitkloppen. Lees hier meer over stamcellen opslaan uit de navelstreng!


Voor mijn eigen bevalling had ik me dus best iets beter kunnen inlezen over het uitkloppen van de navelstreng. Tijdens de bevalling van de oudste was er geen tijd voor, omdat ze randprematuur was. Maar bij de jongste is de navelstreng achteraf dus wel uitgeklopt, wat ik me dus nu pas besef.

Nu ik dit allemaal weet ben ik er heel blij mee dat Myrah dat extra bloed en die stamcellen binnen heeft gekregen. Maar ook het opslaan van stamcellen lijkt mij nu een hele mooie methode. Zou jij er voor kiezen om de navelstreng uit te laten kloppen? Of wil jij misschien wel stamcellen op laten slaan? Als je er ervaring mee hebt lezen we dit natuurlijk graag!

banner billendoekjes waterwipes

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019