“waterwipes
Bevalling

Wat is poliklinisch bevallen?

Als je er zelf voor kiest om zonder medische redenen naar het ziekenhuis te gaan om te bevallen, noemen we dat poliklinisch bevallen. De ene vrouw vindt dit een heel fijn idee, de ander moet er niet aan denken. Maar wat zijn de voor- en nadelen eigenlijk van poliklinisch bevallen?

lAlles voor je baby banner

Wat is poliklinisch bevallen?

Poliklinisch bevallen is een eigen keuze. Je bevalt dan zonder medische indicatie in het ziekenhuis, onder begeleiding van je eigen verloskundige. Het kan zijn dat je er tijdens de zwangerschap voor kiest om poliklinisch te bevallen. Maar het kan ook zijn dat je poliklinische bevalling alsnog een medische reden krijgt, bijvoorbeeld omdat je zwangerschapsdiabetes krijgt.

Let er wel op dat je toch je huis zal moeten voorbereiden op de bevalling. Ook als je in het ziekenhuis bevalt, zal je je bed op klossen moeten zetten en een kraampakket heb je ook nodig. Lees hier meer tips wat je thuis hebt klaar staan als je gaat bevallen.




Wat zijn de voordelen van poliklinisch bevallen?

  1. Kiezen voor pijnbestrijding

    Als je wilt kunnen kiezen voor pijnbestrijding, is dat vaak wel te regelen.

  2. Je hebt een houvast

    Zeker als je opziet tegen de bevalling. Als je weet dat je in het ziekenhuis gaat bevallen, kan je je hierop voorbereiden. Kijk alvast eens waar de ingang is, rijd een proefritje om te kijken hoe lang je er over doet en krijg een rondleiding als de mogelijkheid er is.

  3. Krijg je complicaties of moet je ineens toch een (spoed)keizersnede?

    Dan scheelt dat een stressvol ritje naar het ziekenhuis (in misschien wel een ambulance).

  4. Eigen verloskundige

    Zo lang er niks geks gebeurt, mag je eigen verloskundige jou begeleiden.

Persoonlijk koos ik er bij onze eerste dochter voor om poliklinisch te bevallen. Ik moest er niet aan denken om het thuis te doen, die ‘viezigheid’. En stel dat er iets mis gaat? Onze dochter kwam spontaan bijna 5 weken te vroeg en ik moest dus wel in het ziekenhuis bevallen.

Bij onze jongste dochter had ik best thuis willen bevallen, maar mijn man vond dat geen fijn idee. Uiteindelijk was ik blij dat ik in het ziekenhuis was, omdat op het eind het medische team toch even nodig bleek te zijn. Voor mij alleen maar voordelen dus.

cheezzbaby banner

Zijn er nadelen aan in het ziekenhuis bevallen?

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan een poliklinische bevalling. Zo mochten wij tijdens de bevalling van onze jongste de kamer niet uit (Corona). Dus we zaten met zijn vieren ‘gevangen’ in een kleine verloskamer.

  1. Minder ‘vrijheid’

    In je eigen huis kan je doen en laten wat je wilt en waar je wilt. 100 Keer de trap op en neer om de weeën op te wekken? Geen probleem, dat kan in een ziekenhuis lastiger worden. Ook kan je niet iedereen bij jouw bevalling hebben wie je graag wilt. Vaak omdat er een limiet aan het aantal personen zit, zeker in Corona tijden.

  2. Geen huiselijk gevoel, of in ieder geval minder

    Hoewel in de meeste ziekenhuizen de verloskamers tegenwoordig prachtig zijn. Misschien nog wel mooier dan je slaapkamer thuis.

  3. Meer vreemde gezichten

    Als jouw bevalling lang duurt, zal je misschien veel verschillende mensen aan je bed zien omdat de shifts bijvoorbeeld wisselen tussendoor.

  4. Niet gratis

    Als je zelf kiest voor een poliklinische bevalling, zitten hier kosten aan verbonden. Check goed hoeveel dit is en of dit misschien (gedeeltelijk) vergoed kan worden door jouw zorgverzekering.

Lees ook: Zorgverzekering en zwangerschap! Hier moet je op letten!




Niet vergeten als je poliklinisch gaat bevallen!

Zorg ervoor dat een aantal weken voor de uitgerekende datum jouw vluchtkoffer klaar staat. Denk ook aan de Maxi Cosi, en oefen van tevoren even hoe het werkt, zodat je jouw baby veilig in de auto kunt vervoeren van het ziekenhuis naar huis!

Leg een muntje in de auto voor de rolstoel, en vergeet je verzekeringspasje niet. Ook is het handig om de kleertjes voor de baby in een apart zakje te stoppen. Als je kindje dan moet worden nagekeken door de kinderarts, kan je zo het tasje meegeven en wordt het geen grote zoektocht.

Behalve ‘vrijwillig’ in het ziekenhuis bevallen, kan je ook kiezen voor een geboortecentrum of ‘kraamhotel.’ Meer informatie daarover lees je in: Wat is een moeder kind centrum?.



prenatal banner weekaanbiedingen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019