zorgbanner2021
Zwangerschap

Zorgverzekering en zwangerschap in 2022: hier moet je op letten!

Ben je zwanger of hoop je dat binnenkort te worden? Dan is het een goed idee om uit te zoeken of jouw zorgverzekering nog helemaal bij je past. Een zwangerschap en bevalling kunnen best wat medische kosten met zich meebrengen en niet alles wordt zomaar vergoed door de zorgverzekering. Hoe dat precies zit met de zorgverzekering en zwangerschap? Dat leggen we je uit.

zwitsal box banner

Waarom de zorgverzekering aanpassen voor je zwangerschap?

Als je zwanger bent, is je zorgverzekering extra belangrijk. Je zal voor controle naar de verloskundige moeten en misschien word je wel overgedragen aan de gynaecoloog.
Als een zwangerschap zonder problemen verloopt, ‘mag’ je niet zomaar gratis in het ziekenhuis bevallen. En als je zwangerschap niet zonder complicaties verloopt, zal je extra zorg nodig hebben, zoals bijvoorbeeld fysiotherapie.

Je hebt natuurlijk geen zin in hele hoge rekeningen en daarom kan je beter zorgen dat je de beste zorgverzekering hebt. En dat is een verzekering die alles dekt wat je nodig hebt aan medische zorg tijdens de zwangerschap!
Dekking basisverzekering zwangerschap in 2022

De zorgverzekering vergoedt veel zorg die je als zwangere nodig hebt. In de basisverzekering voor 2022 zitten namelijk al de volgende vergoedingen:

 1. Echo’s

  De termijnecho (12 weken echo) en 20 weken echo worden vergoed. Ook alle echo’s die worden voorgeschreven door de huisarts, verloskundige of gynaecoloog zijn gedekt door je basisverzekering. Deze echo’s zijn dan medisch noodzakelijk. Als je zelf kiest voor een extra pretecho, zal je deze zelf moeten betalen.

 2. nutricia actie banner
 3. Verloskundige zorg

  Tijdens jouw zwangerschap ga je behoorlijk vaak naar de verloskundige. Zij ondersteunt je tijdens de zwangerschap maar ook tijdens en na jouw bevalling. Alle verloskundige zorg wordt vergoed.

  Ook andere onderzoeken worden vergoed. Zo zal je waarschijnlijk een bloedonderzoek ondergaan, wat naar een laboratorium wordt gestuurd. Bij geneesmiddelen, vervoerskosten en laboratoriumonderzoek betaal je wel eigen risico.

 4. Prenatale screening

  Als je zwanger bent, kan je ervoor kiezen om bepaalde tests te doen. Zo kan je laten checken of je kindje een verhoogde kans heeft op bijvoorbeeld het Downsyndroom. Hiervoor heb je eerst een counselinggesprek dat volledig wordt vergoed. Vervolgens doe je de NIPT (of: niet-invasieve prenatale test).

  De NIPT wordt alleen vergoed als je een medische indicatie hebt, dus een verhoogd risico op bepaalde afwijkingen. Als er een erfelijke aandoening in jouw familie voor komt bijvoorbeeld. Of als je op iets oudere leeftijd zwanger bent. Als je hier niet voor in in aanmerking komt betaal je een eigen bijdrage van € 175.

 5. Lees ook: Wat is autosomaal recessief? Meer over erfelijkheid en zwanger worden!

 6. Bevalling

  Het moment waar je de hele zwangerschap naartoe leeft, is het moment dat je kindje geboren wordt. De bevalling! De kosten van een thuisbevalling zijn volledig gedekt door de basisverzekering. Hoe zit het met de vergoeding bevallen in het ziekenhuis?

  Een ziekenhuisbevalling wordt alleen vergoed wanneer je hier een medische indicatie voor hebt gekregen. Kies je er vrijwillig voor om in het ziekenhuis te bevallen, zonder medische noodzaak? Dan heet dat poliklinisch bevallen. In dat geval krijg je €225 vergoed, de overige ziekenhuiskosten betaal je zelf.

 7. Kraamzorg

  Wist je dat onder kraamzorg ook de assistentie bij de bevalling valt? Dus dat de kraamverzorgster de verloskundige helpt bij de bevalling? Waarschijnlijk denk je alleen aan de week na de bevalling, de zorg voor jou en jouw pasgeboren baby om ervoor te zorgen dat alles goed gaat.

  De basisverzekering dekt minimaal 24 en maximaal 80 uur kraamzorg, verdeeld over 10 dagen. Voor kraamzorg betaal je wel een eigen bijdrage. Dit is in 2022 €4,60 per uur bij kraamzorg die je thuis ontvangt. Lig je nog in het ziekenhuis na de bevalling? Dan zijn de kosten voor de kraamzorg €18,50 per dag voor de moeder en €18,50 per dag voor de baby.

zorgverzekering en bevallen ziekenhuis

Overige zorg die wordt vergoed vanuit de basisverzekering in 2022

 • Medische nazorg na een bevalling (door de gynaecoloog)
 • Gynaecologische hulp
 • Vruchtwaterpunctie en vlokkentest (bij een medische indicatie)
 • Ziekenhuisopname tijdens de zwangerschap in verband met complicaties

Aanvullende verzekering bij zwangerschap

Een heleboel zorgkosten tijdens jouw zwangerschap zijn gedekt vanuit je huidige basisverzekering. Maar het kan slim zijn om daarnaast voor een aanvullende verzekering te kiezen.
De volgende dingen zijn dan namelijk ook vergoed:

 • Zwangerschapscursussen
 • Kraampakket
 • De eigen bijdrage bij kraamzorg (€ 4,60 per uur)
 • Bekkenfysiotherapie
 • Babymassage
 • Hulp bij borstvoedingsproblemen
 • Ivf-behandelingen (na de derde keer)
 • Ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak

Het kan dus best lonen om eens goed naar je zorgverzekering te kijken. Je gaat er natuurlijk van uit dat jouw zwangerschap zo goed mogelijk verloopt, maar dat heb je helaas niet zelf in de hand. De kans dat je naar de bekkenfysiotherapie moet is best wel groot. En als je dat zelf moet betalen, is het ook best duur. Dat geld gebruik je natuurlijk veel liever voor spulletjes voor jullie baby!

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder about you
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!