zorgkiezer banner header
Nieuws

Mag je tijdens de zwangerschap overstappen van zorgverzekering?

Heb jij je al verdiept in de wirwar van zorgverzekeringen? Misschien vind je het wel prima zo en heb je helemaal geen zin om je er mee bezig te houden. Maar als je een kinderwens hebt, kan het toch verstandig zijn om een aanpassing te doen. Waarom? En mag je ook nog tijdens de zwangerschap overstappen van zorgverzekering? Lees het hier.

zorgkiezer banner

Mag je overstappen van zorgverzekering als je zwanger bent?

Kort gezegd, ja dat mag! Echter, er is eigenlijk maar een periode in het jaar dat je kunt overstappen van zorgverzekering. Alle nieuwe zorgverzekeringen starten op 1 januari. Je kunt dan ook altijd aan het eind van jaar kiezen voor een andere zorgverzekeraar.

Maar er zijn sommige verzekeringen die aanbieden dat je tussentijds jouw zorgverzekering mag aanpassen. Dus als je daar voor kiest is het wel mogelijk om tussentijds een aanpassing te doen. Maar ineens kiezen voor een andere zorgverzekeraar halverwege het jaar, dat kan dus niet.

Als jij in november of december weet dat je zwanger bent, is er geen enkele reden om niet over te stappen. Sterker nog, des te meer redenen om wel over te stappen! Maar ook als je hoopt volgend jaar zwanger te worden, kan het dus lonen om daar alvast jouw verzekering op aan te passen. Kijk eens op poliswijzer.nl/zorgverzekering/ voor informatie over de vergoedingen bij zwangerschap.

zorgkiezer banner

Zwanger zonder aanvullende verzekering

Als je alleen een basis zorgverzekering hebt, is er natuurlijk niet meteen iets aan de hand. Alle basisverzekeringen in Nederland vergoeden heel veel zorg, dat is prima geregeld. Maar als je zwanger bent, is de kans groot dat je zorgkosten gaat maken en dan kan een aanvullende verzekering een goed idee zijn.

In de basisverzekering zitten eigenlijk altijd de volgende zorgkosten die te maken hebben met zwangerschap, bevallen of baby’s:

 1. Bevallen op medische indicatie in het ziekenhuis.
 2. Fysiotherapie, maar hier zit speciale bekkenfysio niet bij in, die je tijdens je zwangerschap misschien juist wel nodig hebt.
 3. Kraampakket, bij de meeste zorgverzekeringen krijg je een gratis kraampakket. Soms moet je zelf een klein deel meebetalen.
 4. Kraamzorg, zonder de wettelijke eigen bijdrage.
 5. Thuis bevallen met begeleiding van een verloskundige.
 6. Verloskundige hulp.
 7. Vruchtbaarheidsbehandelingen.
 8. Zwangerschapsonderzoeken, zoals de 20 weken echo.

Voor poliklinisch bevallen in een ziekenhuis of bevallen in een geboortecentrum zal je zelf moeten bijdragen als je alleen een basisverzekering hebt.

zorgkiezer banner

Waarom kiezen voor een aanvullende verzekering?

Veel extra zorg die je bij een zwangerschap of na een bevalling nodig hebt, wordt niet, of gedeeltelijk vergoed vanuit de basisverzekering. Daarom kan je kiezen voor een aanvullende verzekering.
Hieruit worden onder andere de volgende dingen vergoed:

 1. Bekkenfysiotherapie
 2. Couveuse nazorg
 3. Kraamzorg (minder eigen bijdrage, of extra uren)
 4. Lactatiedeskundige, die je kan helpen met de borstvoeding.
 5. Poliklinisch bevallen in ziekenhuis of geboortecentrum
 6. Zwangerschapscursussen

Lees hier nog meer tips over zorgverzekering en zwangerschap in 2023 om op te letten, mocht je willen overstappen van zorgverzekering dit jaar!

Hoe kies je een goede zorgverzekering met betrekking tot zwangerschap?

Op internet kan je gemakkelijk verschillende vergelijkers invullen. Hier kan je invullen welke zorg je belangrijk vindt en kan je alvast in je achterhoofd houden wat jouw ‘plannen’ zijn voor het komende jaar. Vaak kan je op die manier een beetje filteren uit het grote aanbod van zorgverzekeraars en zo bekijken of je wilt overstappen van zorgverzekeraar.

De hoogte van je zorgpremie verandert met de hoogte van je eigen risico. Denk er wel aan dat het belangrijk is om wat geld achter de hand te hebben. Stel dat je ineens een hoge rekening krijgt, dan moet je die wel kunnen betalen.

Zoals je hebt kunnen lezen is overstappen van zorgverzekering tijdens de zwangerschap alleen mogelijk aan het eind van het jaar. Probeer dus vooruit te plannen als je volgend jaar zwanger wilt worden. Heb jij al een idee welke zorgverzekering je voor volgend jaar nodig hebt? Als dat niet zo is, is het een goed idee om je er nu alvast in te verdiepen, want de tijd vliegt en voor je het weet ben je alweer te laat.

zorgenzeker banner2

Lees ook: Wat je moet regelen per trimester als je zwanger bent!banner vitamine-D kind

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!