“waterwipes
Baby

Hoe moet je een kind in het autostoeltje vervoeren?

Wist je dat er nog steeds veel kinderen verkeerd in het autostoeltje zitten? 75% van de kinderen in België worden niet goed vervoerd en in Nederland hebben we helaas geen betere resultaten. Wil je er zeker van zijn dat jouw kind veilig in de auto zit? Lees dan deze blog en krijg antwoord op de vraag, hoe moet je een kind in het autostoeltje vervoeren?

kleertjes sale 70

We vervoeren ons kind verkeerd in de auto!

De cijfers van VeiligheidNL zijn best schokkend. 75% van de ouders vervoert hun kind niet veilig! Hiervan zit 15% van de kinderen niet in de juiste autostoel. 33% van de autostoeltjes is niet goed bevestigd en ruim 40% van de kinderen zit niet goed vast in het stoeltje. Een ander veelvoorkomende fout is dat ouders te snel overstappen naar een grotere autostoel. Wil je snel weten hoe je deze punten kunt controleren of verbeteren? Bekijk dan onderstaande video.




Video: Hoe moet je een kind in het autostoeltje vervoeren?

Checklist: Zo kan je veilig een kind in het autostoeltje vervoeren!

Als eerste is het belangrijk dat je jouw kind in de juiste autostoel vervoert. Je begint met een autostoel uit groep 0+ (meer informatie volgt). Als je kind met het hoofdje boven de bovenkant van de stoel uitkomt, is het goed om een grotere autostoel te gebruiken. Stap niet te vroeg over! Let daarnaast heel goed op de volgende punten:

  1. Je kind moet altijd vastgeklikt in het autostoeltje zitten, ook al is je autorit maar 1 minuut.
  2. Zorg dat de riempjes goed zijn aangetrokken. Er mag maximaal 1 centimeter speelruimte zitten tussen de riem en je kindje.
  3. De riempjes mogen niet onder de oksels of rug lopen.
  4. Controleer of de gordels niet gedraaid zitten.
  5. Je kunt je kind beter niet met een dikke jas in het stoeltje zetten.
  6. Weet 100% zeker dat je kind in het juiste stoeltje zit. Controleer dus altijd of het gewicht en de lengte van je kind past bij het autostoeltje. Vraag desnoods advies in de winkel.
  7. Plaats het autostoeltje tot 15 maanden oud tegen de rijrichting in.
  8. Kan je kind zichzelf vastklikken? Controleer dan altijd of het goed is gedaan.

Lees ook: Waar moet je op letten met een autostoeltje op vakantie?

autostoeltje vervoeren wetgeving

Kinderzitje in de auto en de wetgeving

In Nederland zijn er een aantal strikte regels als het gaat over je kind in het autostoeltje vervoeren of in de auto zetten. Voldoe je hier niet aan dan is het in eerste instantie best gevaarlijk voor je baby en daarnaast kan je een boete krijgen van 140 euro.
Zorg dus dat je altijd onderstaande regels nastreeft:

  1. Kinderen die kleiner zijn dan 1,35 meter moeten in een goedgekeurd kinderbeveiligingssysteem zitten (autostoeltje). Dit stoeltje moet ook goed passen bij de lengte en het gewicht van je kind.
  2. Het kinderstoeltje moet een ECE keurmerk hebben. Er zijn twee ECE keurmerken de nieuwe en standaard i-Size goedkeuring (ECE-R129) en de wat oudere ECE-R44 norm.
  3. Kinderen groter dan 1,35m moeten een autogordel dragen in de auto. Zij hoeven dus niet meer in een autostoeltje.
  4. Je mag een kind van 3 jaar of ouder in een autogordel in de auto zetten, als er in de auto al twee kinderen zitten die gebruik moeten maken van het kinderbeveiligingssysteem. In dat geval heb je dus geen plek meer voor een derde zitje. Je kind mag niet voorin zitten met een autogordel, maar moet achterin.
  5. Kinderen vanaf 3 jaar mogen incidenteel zonder autozitje en met autogordel vervoerd worden als ze bij iemand anders in de auto zitten en niet bij eigen ouders of pleegouders. Niet iedereen heeft namelijk een kinderbeveiligingssysteem in de auto. Het kind moet wel vervoerd worden op de achterbank en het moet gaan om korte afstanden.
  6. Vervoer je kind niet in een autostoeltje dat naar achteren is gericht, als er op die plek ook een airbag zit (tenzij deze is uitgezet).

Lees deze blog voor nog meer tips voor het kopen van een autostoeltje!

Nieuwe regels autostoeltjes

Geregeld worden de regels omtrent autostoeltjes aangepast omdat de technologie van autostoeltjes en auto’s niet stil staat. Momenteel bestaan er twee ECE keurmerken: de oudere ECE-R44 norm en de nieuwe i-Size goedkeuring.

Nu is een autostoeltje met een ouder ECE-R44 keurmerk niet onveilig, maar een autostoeltje met het nieuwe keurmerk zal waarschijnlijk iets beter zijn. Zo zijn er strengere eisen geweest waaraan de stoeltjes moesten voldoen om buikletsel te voorkomen.

Vanaf 2018 is de i-Size (ECE-R129) de enige regelgeving voor autostoeltjes in Nederland. Deze regeling stelt dat kinderen tot 15 maanden achterwaarts vervoerd moeten worden in een autostoeltje dat is uitgerust met een isofix-bevestiging. Stoeltjes met een gordelbevestiging zullen van de markt verdwijnen. Als je kind achterwaarts vervoerd wordt, en je krijgt een botsing, worden de krachten over het gehele lichaam verspreid. De druk ligt dan niet alleen op het nekje en het hoofd, wat veel ergere schade kan veroorzaken.
Welk autostoeltje volgens i-Size

Welk autostoeltje volgens i-Size?

Als je jouw kind in een autostoeltje wilt vervoeren volgens de nieuwe regeling, moet je natuurlijk weten welk stoeltje je moet kiezen. Er zijn 4 groepen.

  1. Groep 0+:

    Voor baby’s van 0-13 kilo met een lengte tot 75 centimeter. Monteer de stoeltjes tegen de rijrichting in.

  2. Groep 1:

    Voor peuters tussen de 9 tot 18 kilo of tot 105 centimeter. Autostoeltje mag in de rijrichting geplaatst worden, maar de Consumentenbond adviseert om je kind zo lang mogelijk tegen de rijrichting te vervoeren. Hier zijn speciale stoeltjes voor verkrijgbaar, let er wel op dat deze vaak wat duurder zijn.

  3. Groep 2:

    Tot 25 kilo, meestal zijn deze autostoeltjes geschikt voor kinderen tot 5 jaar. Ook zitverhogers vallen onder groep 2.

  4. Groep 3:

    Voor kinderen van 18 kilo tot 36 kilo. Ze zijn dus voor dezelfde kinderen geschikt als de groep 2 stoeltjes, alleen kan je kind hier langer in zitten.

De autostoeltjes die nu verkocht worden, worden bevestigd met Isofix. Dit is een bevestigingssysteem dat aan het onderstel van de auto verankerd zit. Heb je een wat oudere gezinsauto en dus geen Isofix? Geen probleem, de meeste stoeltjes die je tegenwoordig kunt kopen, kunnen ook met autogordels vastgemaakt worden.

Lees ook: Een draaiende autostoel! Wat is dat?

autostoeltje kopen

Kind in autostoeltje voorin

Je mag een kind in het autostoeltje vervoeren dat voorin staat. Sterker nog: in Nederland mag je elk kind van alle leeftijden voorin vervoeren. Kinderen kleiner dan 1,35 meter moeten wel in een autostoeltje.
Let daarnaast heel goed op de volgende punten:

  1. Zet bij kinderen tot 15 maanden het stoeltje achterwaarts.
  2. Bekijk of de stoel voorin wel is uitgerust met Isofix. Dit zit namelijk bij sommige auto’s alleen achterin.
  3. Je kind mag alleen voorin vervoerd worden als de stoel achterwaarts wordt gezet en als de airbag is uitgeschakeld!
  4. Let erop dat er in het buitenland andere regels kunnen gelden.
  5. Zorg dat het stoeltje past bij het gewicht en lengte van je baby.

Volg je bovenstaande regels niet op, dan kun je een boete van 140 euro krijgen!

Met deze tips is er geen twijfel meer hoe je veilig je kind in het autostoeltje vervoeren kan!



startersbox zwitsal banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019