“waterwipes
Zwangerschap

7 Tips die jouw huis bevalling klaar maken!

Als je week 30 in de zwangerschap gepasseerd bent, dan komt de bevalling pas ècht steeds dichterbij. Daarom is het hoog tijd om jouw huis bevalling klaar te maken. Dit betekent dat alles in huis klaar is voor de baby, alles is gewassen, in elkaar gezet en dat de kasten zijn gevuld en je hebt alles klaar voor de thuisbevalling of ziekenhuisbevalling.

startersbox zwitsal banner

Waarom moet je je huis bevalling klaar maken?

Of je nu thuis gaat bevallen of kiest voor een ziekenhuisbevalling: het is echt belangrijk dat je jouw huis bevalling klaar gaat maken. Zeker als je thuis bevalt ben je eigenlijk soort van verplicht ervoor te zorgen dat je de benodigde spullen voor de thuisbevalling hebt anders kan de bevalling niet goed uitgevoerd worden.

Ga je in het ziekenhuis bevallen dan is het sowieso handig om een vluchtkoffer klaar te hebben staan. Dit is een koffertje met spullen die je nodig gaat hebben in het ziekenhuis en na de bevalling zoals kleding voor tijdens de bevalling, schone kleding en kleertjes voor jouw baby. Lees hier meer over de ziekenhuisbevalling.




Maar je huis bevalling klaar maken gaat verder dan de benodigde spulletjes klaar zetten voor de bevalling. Want na de bevalling komt je baby en het is zeker prettig als je ook alles voor je baby klaar hebt. Denk aan de kinderkamer, het bedje, de box, luiers en ga zo maar door. Als je baby er is, ga je merken dat je tijd tekort komt.

Een goede voorbereiding is echt het halve werk! Mijn baby kwam 5 weken te vroeg en wij hadden toen nog niet alles klaar. Dat wil je echt niet!

tips huis bevallingsklaar thuisbevalling

Huis bevalling klaar maken bij thuisbevalling

Wil je graag thuis bevallen, dan is het noodzaak jouw huis bevalling klaar te maken voor jouw thuisbevalling. Zorg er sowieso voor dat je het kraampakket in huis hebt! Een kraampakket kan je aanvragen bij je zorgverzekeraar, mits je aanvullend verzekerd bent. Ben je dit niet, dan kan je zelf een kraampakket online bestellen of aanschaffen bij de drogist. Lees hier wat er allemaal in het kraampakket zit!

prenatal extra korting banner

Beval je thuis, dan heb je de volgende spullen ook nog nodig: bedzeil, klossen, vuilniszakken, keukenrol, emmers en een zaklamp.

huis bevallingsklaar ziekenhuis bevalling

Huis bevalling klaar maken bij ziekenhuisbevalling

Ga je in het ziekenhuis bevallen, zorg er dan ook voor dat je helemaal klaar bent voor de bevalling. Zet bijvoorbeeld een vluchtkoffer klaar met onder andere een pyjama, schoon ondergoed, tandenborstel en kleertjes voor de baby.

prenatal banner weekaanbiedingen

Checklist babyspullen die je in huis moet hebben

Heb je alles binnen om je huis bevalling klaar te maken? Vergeet dan ook niet om er ruim op tijd voor te zorgen dat je alle babyspullen in huis hebt. Is dit je eerste kindje, pak dan eens de baby uitzetlijst er bij. In deze lijst staat alles wat je nodig hebt voor je eerste baby. Van de kleertjes die je baby wel minimaal nodig heeft, tot autostoeltje, benodigdheden voor in bad, alle spulletjes die je nodig hebt voor verschonen en voor slapen.

Vergeet ook de benodigdheden voor het voeden niet zoals een borstkolf (zoals deze bij Prenatal), voedingsbeha’s en zoogkompressen als je borstvoeding geeft. Denk aan de flesjes, spenen, kunstvoeding en flessenreiniger als je flesvoeding geeft.

7 Tips die jouw huis bevalling klaar maken

Tja… je komt er niet onderuit: als je een baby krijgt moet er een hoop gekocht en geregeld worden. Naast alle spullen die behoorlijk cruciaal zijn om te hebben, zijn er nog een paar andere dingen die je kunt doen om je huis bevalling klaar te maken. Ik beloof het: dit is echt het laatste!

Extra tips om jouw huis bevalling klaar te maken:

  1. Begin op tijd

    Dit is de allerbelangrijkste tip om jouw huis bevalling klaar te maken! Het is echt niet fijn als je baby er is en je nog niet helemaal klaar bent. Ik spreek uit ervaring! Mijn baby kwam 5 weken te vroeg en ik was bijna blij dat we in het ziekenhuis moesten blijven zodat mijn man kon zorgen dat alles helemaal af en geregeld was. Mijn voorstel: zorg dat je rond week 36 helemaal klaar bent!

  2. Box, kast, bed alles in elkaar

    De babyspullen kopen is één ding, maar ervoor zorgen dat het in elkaar staat en klaar is voor gebruik is een tweede. Je hoeft echt niet te wachten met de box opzetten totdat de kleine er is. Zet het al eerder op zodat je daar niet meer naar om hoeft te kijken.

  3. Wassen, wassen, wassen

    Alles wat in contact komt met jouw baby moet hygiënisch schoon zijn. Dat zijn niet alleen de kleertjes, ook de matras, knuffels, hoes van het voedingskussen en aankleedkussen, boxkleed, hydrofiele doeken en ga zo maar door. Alles moet van te voren goed gewassen worden. Doe dit op tijd, want als de baby er is heb je hier geen tijd voor!

  4. Bed op klossen

    Zet je bed op klossen, dit ben je verplicht te doen voor de kraamhulp. Waarschijnlijk zullen zij dit ook tegen je zeggen.

  5. Voorraad luiers, luierdoekjes op meerdere plekken

    Met 1 pak luiers kun je misschien één week vooruit. Koop daarom al eerder in je zwangerschap een flinke voorraad. Er zijn vaak fijne aanbiedingen van luiers zoals 1+1 gratis of 50% korting. Kom je zo’n aanbieding tegen, sla meteen je slag. Van luiers kun je nooit teveel hebben.

    Leg de luiers boven en beneden neer. Het is sowieso handig om zowel boven als beneden een verschoonplek te hebben (als je een boven en beneden hebt natuurlijk) zodat je niet altijd naar boven moet strompelen met een lichaam dat net bevallen is.
    Tip voor de luiers: let op de maat! Je kunt beter een maatje groter kopen dan te klein! Begin bijvoorbeeld met maat 2 i.p.v. maat 1.

  6. luierkorting op pampers banner
  7. Regel opvang bij ziekenhuisbevalling

    Wil je in het ziekenhuis bevallen, zorg dan dat je opvang hebt voor oudere kinderen of huisdieren.

  8. Voorraad voeding

    Waar je echt geen tijd en zin in hebt na de bevalling is boodschappen doen en eten koken. Werk daarom op tijd aan een voorraad en zorg dat je koelkast goed gevuld is. Kies voor een aantal makkelijke en houdbare maaltijden zoals soep, knakworsten, brood, crackers, gezonde diepvriesmaaltijden of stoommaaltijden, diepvriesgroenten etc. zodat er altijd iets snel klaargemaakt kan worden.

    Let er daarnaast op dat je ook alle schoonmaakspullen, kookbenodigdheden, wasmiddel, douchespullen, tandpasta, koffie (je mag weer!), thee etc. in huis hebt zodat niets in het heetst van de strijd in één keer op is. Heel vervelend namelijk.



blije doos banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019