header banner hema
Bevalling

Welke kleding tijdens de bevalling? Wat trek je aan?

De bevalling! Er zijn moeders (in spe) die hem tot in de puntjes willen voorbereiden. Terwijl het meestal totaal anders loopt dan je verwacht. Sommige moeders willen er piekfijn uitzien na de bevalling en vooral op de foto’s. Dat mag, dat kan. Als dat is waar jij je goed bij voelt. Maar het meest belangrijk is dat jij je prettig voelt, niet dat je mooi zit te zijn omdat je denkt dat dat hoort. Behalve dat kapsel en de make-up is er nog iets: wat dacht je van de kleding tijdens de bevalling? Wat trek je aan?

philips banner babyfoon

Welke kleding is fijn tijdens de bevalling?

Het ligt er natuurlijk helemaal aan wat voor bevalling je hebt en wanneer je bevalling begint. Bij onze oudste begon de bevalling midden in de nacht, ik heb gewoon een pyjamabroek en een trui aan getrokken. Eenmaal in het ziekenhuis had ik het zo warm dat ik zonder gene alles (behalve mijn hemdje) uit trok en op bed plofte.
Bij de tweede was het anders. De bevalling kwam langzaam op gang en ik was dan ook gewoon aangekleed. In het begin liep ik in mijn jurkje door de verloskamer. Na het douchen om de weeën op te wekken, toen het echte werk begon, had ik alleen een hemdje aan. Jij voelt je misschien prettiger in een nachthemd, of in een T-shirt. Doe wat voor jou goed voelt. En als alles heel snel gaat heb je niet eens tijd om erover na te denken.

7 Kleding tips voor tijdens de bevalling

 1. Lang nachthemd

  Hier zijn veel vrouwen fan van, een nachthemd. Zo heb je toch iets over je billen hangen als je rond aan het lopen bent. Maar als de verloskundige een controle bij je moet doen, kan ze er wel gemakkelijk bij.

 2. Joggingbroek of pyjamabroek

  Fijn om in te beginnen. Zeker als je veel moet staan of (trap)lopen om de weeën op gang te houden.

 3. libido banner
 4. Ademende kleding

  Zorg voor ademende stof. Tijdens de bevalling ga je zweten en als je dan in een synthetische glitterjurk ligt is dit alles behalve fijn.

 5. Laagjes

  Zeker als je bevalling wat langer duurt is dit fijn. Een voor een pel je alle laagjes af, tot het tijd is om te bevallen. Je begint bijvoorbeeld in een joggingbroek met een shirt en een vestje.

 6. Donkere kleding

  Misschien draag je nooit donkere kleding. Toch is dit voor het ‘dramatische’ effect tijdens de bevalling best een kleine tip. Bevallen zonder vies te worden bestaat niet. Als je kindje bij je wordt gelegd, zal hij nog onder het bloed en smeer zitten. Met een smetteloos wit shirtje ziet dit er toch iets ‘viezer’ uit op de foto’s dan met een donkere kleur. 😉
 7. Dikke sokken

  Heel veel vrouwen krijgen koude voeten tijdens de bevalling. Zorg dus dat je warme sokken in de aanslag hebt!

 8. Geen bh

  Bevallen zonder bh is voor de meeste vrouwen het fijnst. Sowieso is alles wat knelt een puntje van irritatie tijdens deze gebeurtenis. Het is fijn als je baby meteen op je blote borst kan liggen zonder dat er een bh in de weg zit.

Lees ook: 14 Dingen die je moet weten over een pasgeboren baby!
Welke kleding is fijn na de bevalling?

Als je van plan best om borstvoeding te geven is het handig om hier rekening mee te houden in je kledingkeuze. Dus kleding met knoopjes, of speciale voedingstops. Of een leuke voedingsjurk. Je kunt de eerste weken nog prima je zwangerschapskleding aan als dit fijn voelt. Je buik zal echt niet in een keer weer plat zijn.

Vijf kledingtips voor na de bevalling

 1. Zorg dat het klaar ligt

  Leg de kleding voor na de bevalling op een duidelijke plek in je vluchtkoffer, of in de kledingkast als je thuis gaat bevallen. Zo hoef je niet tijdens het puffen of na de bevalling te bedenken wat je eigenlijk aan wilt.

 2. Grote onderbroeken

  De eerste dagen na de bevalling zal je heel wat bloed verliezen. Daarom ga je kraamverbanden dragen, die niet blijven zitten in je normale lingerie. Ik droeg gewoon de oude boxers van mijn man. Die zijn lekker ruim en daar past je verband prima in.

 3. Voedingsbh

  Ga je borstvoeding geven? Kies dan voor een voedingsbh.

 4. Ruimvallende kleding

  Wil je niet meer je zwangerschapskleding aan? Zorg dan dat je ruimvallende kleding in huis hebt. Bij Myrah liep ik in van die fijne jurken, midi-jurken, die je nu zoveel ziet. Ze verdoezelen je buikje en zitten heerlijk.

 5. Strak hemdje

  Misschien vind jij het juist fijn om extra strakke hemdjes te dragen, om zo je buikje te verdoezelen. Of om de stuwing tegen te gaan.

Welke kleding tijdens de bevalling je ook draagt. Onthoud een ding goed: je ligt daar niet om mooi te zijn! Iedereen die je bevalling begeleid, heeft al van alles voorbij zien komen. Het belangrijkste is dat jij je kindje op de wereld gaat zetten. Hoe je er op dat moment ook uit ziet.

Lees ook: Tips als je gaat kleding shoppen na de bevalling of zwangerschap!Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019