prenatalbanner sale
Bevalling

De wondere wereld van het kraampakket!

Het kraampakket bevat een aantal spullen die je echt nodig hebt na de bevalling. De meeste producten heb je misschien nog nooit gezien, na de bevalling zijn ze je beste vrienden. Want in het pakket zit alles wat je nodig hebt na de geboorte van jouw kleine. Lees hier wat er in het kraampakket zit, of je het vergoed krijgt en wanneer je het pakket moet aanvragen.

beste babyfoon bol.com

Het kraampakket onmisbaar bij en na elke bevalling!

Een kraampakket moet je aanvragen bij een zorgverzekeraar zoals Zilveren Kruis of je schaft het zelf aan. Check altijd eerst je zorgverzekering als je zwanger bent, want dan weet je wat er vergoed wordt en wat je moet regelen. Een kraampakket hoort daar ook bij.
Het klinkt heel gezellig ‘kraampakket’ en misschien denk je in eerste instantie aan een mand vol cadeautjes voor de baby en jezelf. Maar dat is het totaal niet.
Het kraampakket bevat wel allemaal spulletjes, maar die zal je niet snel op je verlanglijstje zetten. Toch ga je er ontzettend blij mee zijn want de medische artikelen in het pakket zijn onmisbaar voor en na je bevalling.

blije doos banner

Denk bijvoorbeeld aan een matrasbeschermer die het vruchtwater opvangt mochten je vliezen ’s nachts breken. Of kraamverband dat het bloedverlies tijdens de zwangerschap kan opvangen. Alles heeft tot doel om een goede hygiëne te bewaren en jezelf en je baby zo goed mogelijk te verzorgen.

Wat zit er in het kraampakket?

Wat er exact in een kraampakket zit kan een beetje verschillen, maar de basis is bij elk pakket hetzelfde:

 • Flesje alcohol om te ontsmetten.
 • Handschoenen.
 • Hygiënische handgel en handzeep.
 • Inlegverband.
 • Kraamverband om het bloedverlies op te vangen. Deze lijken op maandverband, maar dan maatje XXXXXL.
 • Luiertape.
 • Navelstrengklem of Cordring Deze wordt gebruikt om de navelstreng af te klemmen na de geboorte.
 • Onderleggers, dit zijn matjes die vocht opvangen. Handig voor tijdens de verzorging zodat het bed of aankleedkussen niet vies wordt.
 • Stretchbroekje voor mama. Dit zijn vreemde netbroekjes die heerlijk zijn de eerste dagen na de bevalling. In deze broekjes past het kraamverband mooi in.
 • Verbandwatten
 • Diverse wondkompressen
 • En…soms zit er in het kraampakket een leuke knuffel voor de baby.

Krijg je een kraampakket vergoed?

Het kraampakket krijg je (deels) vergoed als je aanvullend verzekerd bent. Soms kan het zeer voordelig zijn om bij een zorgverzekeraar een aanvullende verzekering af te sluiten als je zwanger bent. Zeker wanneer je graag in het ziekenhuis wilt bevallen zonder dat je hiervoor een medische indicatie hebt.

Veel zorgverzekeraars hebben speciale pakketten voor vrouwen in verwachting. De kosten van de kraamhulp of een lactatiekundige kan je hiermee bijvoorbeeld ook (deels) vergoed krijgen. Bekijk goed welke mogelijkheden diverse verzekeraars hebben en of een aanvullend verzekerd zijn voor jou voordelig is. Als je kiest voor een uitgebreide aanvullende verzekering is het kraampakket gratis.

Wil je geen aanvullende verzekering, dan kun je het kraampakket alsnog aanvragen bij je zorgverzekeraar. Meestal kan je het kraampakket dan met korting kopen als je het niet gratis krijgt vanuit de verzekering.
Een andere optie is dat je het zelf aanschaft. Dat kan bijvoorbeeld op bol.com of natalis.nl.

Lees ook: Het doe het zelf kraampakket voor na de bevalling!

Wanneer vraag je het pakket aan?

Het kraampakket kun je het beste aanvragen voor de 30ste week van je zwangerschap. Je hebt het pakket dan ruim op tijd in huis en dat is wel zo belangrijk mocht de baby besluiten om eerder te komen.

(Dit artikel is een samenwerking)

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!