deonlinedrogist lactacyd banner
Baby

Welke zwembandjes kies je voor jouw kind?

Wil je lekker samen met je kind gaan zwemmen deze zomer? Dan moet je zwembandjes aanschaffen, zeker als je peuter nog geen zwemdiploma heeft. Maar welke zwembandjes moeten je dan kopen? Lees hier vanaf welke leeftijd je bandjes moet omdoen en welke op dit moment de beste zijn, beoordeeld door ouders. Onze top 3 met beste reviews!

luierkorting op pampers banner

Wat zijn zwembandjes?

Zwembandjes, ook wel zwemvleugels genoemd, zijn opblaasbare kussentjes of bandjes van schuimrubber die je om de bovenarmpjes van je kindje kunt schuiven. Dankzij de lucht in de kussens of het schuimrubber blijft je peuter met het hoofdje boven het water drijven.

Zwembandjes behoren tot de categorie ‘recreatieve zwemhulpmiddelen’ en zijn voornamelijk geschikt voor in het zwembad. Op plekken waar een sterke stroming is zoals de zee of een rivier, zijn de bandjes minder geschikt. Je kind blijft namelijk op het water drijven en kan zo door de stroming of de wind meegesleurd worden. Maar als je met je peuter of baby naar het strand gaat dan kan je ze natuurlijk wel omdoen.

Vanaf welke leeftijd gebruik je zwembandjes?

Zwemvleugels zijn geschikt voor kinderen die geen zwemdiploma hebben. Er zijn al zwembandjes te koop voor baby’s vanaf 0 jaar, maar let dan wel heel goed op de maat.
Welke zwembandjes je moet hebben voor jouw baby ligt aan het gewicht van je kindje. Bij de bandjes staat altijd aangegeven vanaf en tot welk gewicht ze geschikt zijn. Zorg ervoor dat de bandjes goed om de armpjes zitten en er niet vanaf kunnen schuiven.
Vaak zijn de bandjes voor kleine kinderen, toch nog te groot. Pas ze dus altijd! De beste manier om ze om te doen is eerst om het armpje schuiven tot net onder de oksel en dan opblazen. Het bandje moet goed blijven zitten en niet kunnen schuiven.

De Consumentenbond adviseert om zwembandjes te blijven gebruiken totdat je kind een zwemdiploma heeft. Kan je kind zelf zwemslagen maken en het hoofd boven water houden door te trappelen, dan kun je in plaats van zwemvleugels een drijfpakje gebruiken.

Welke zwembandjes zijn het beste getest?

De Consumentenbond heeft tot op heden geen zwembandjes getest, toch zijn er wel een aantal eisen die je kunnen helpen om te bepalen welke zwembandjes je het beste kunt kopen voor jouw baby.

 1. Meerdere luchtkamers: Het opblaasbaar gedeelte heeft meerdere luchtkamers: mocht er één lek zijn dan kan je kind nog altijd blijven drijven.
 2. Stevig materiaal: Zwembandjes kunnen heel snel lek gaan mits ze van goed materiaal zijn gemaakt. Let hier dus goed op, want het zou zonde zijn als de bandjes lek gaan zonder dat je kind ook maar één plonsje in het zwembad heeft kunnen doen.
 3. Keurmerk: De beste graadmeter om te bepalen welke zwembandjes je moet kopen, is het keurmerk. Zwembandjes moeten minimaal het keurmerk EN 15649 hebben, maar de bandjes zijn nog beter als ze aan het strengere keurmerk EN 13138 voldoen. Dit laatste keurmerk heeft meer eisen. Dit geldt ook voor de EN 12402 norm.

Welke zwembandjes? Onze top 3 met beste reviews!

Wil je nu meteen weten welke zwembandjes het best beoordeeld worden door veel ouders en ook nog het meest verkocht zijn?
Dan is hier de top 3 van meest verkochte bandjes!

de beste drogisterij aanbiedingen banner
 1. Beco zwembandjes

  beco beste zwembandjesVeilige zwembandjes van het bekende merk Beco zijn zeker een goede keuze. En voor slechts 9,95 ook nog eens goedkoop! De Beco zwemvleugels zijn feloranje van kleur en voldoen aan de strenge eisen van de EN 13138 norm. Maar liefst 106 ouders hebben deze bandjes beoordeeld met 4,6 sterren. Prijs: €15,-

 2. Flipper Swimsafe

  flipper swimsafe zwembandjes zwemvleugelsMisschien niet de mooiste bandjes, maar wel één van de meest stevige bandjes met als extra nog een stevige schuimkern. Mochten de bandjes lek gaan, dan blijft je kind nog steeds drijven. De bandjes hebben een mooi rond model, zodat ze niet in het gezichtje prikken en zijn ook geschikt voor smalle armpjes! Met een beoordeling van 4,7 sterren uit 75 reviews door ouders, heb je een van de best beoordeelde zwemvleugels gevonden! Prijs: €39,95

 3. Sevylor Zwemvest – puddle jumper

  Dit zijn zwembandjes met een klein vestje eraan zodat het om de armpjes en borst zit. Het vestje zit achter op de rug vast zodat het niet af kan glijden tijdens het zwemmen.Sevylor Zwemvest – best beoordeelde zwembandjes
  Door het ontwerp knellen de bandjes niet en is het comfortabel voor je kind om te dragen. 4,8 sterren uit 194 reviews! De meest verkochte zwembandjes voor peuters van 15 tot 30kg! Ze zijn wel iets prijzig, namelijk rond de €24,99.

vadersschapsverlof 2019