header luiers van pampers met 50% korting
Bevalling

10 Signalen dat de bevalling gaat beginnen!

Je hebt die 9 maanden er bijna opzitten en nu is het alleen nog maar wachten tot de bevalling gaat beginnen. Elke dag kan het gebeuren, spannend hoor en misschien ook een tikkeltje vermoeiend. Hoe weet je nou zeker dat je binnen een korte tijd gaat bevallen? Dat is lastig te voorspellen, maar er zijn wel een aantal signalen dat de bevalling gaat beginnen. Lees ze hier alle 10!

disneybanner

Hoe voelt een beginnende bevalling?

Niet iedere bevalling begint hetzelfde. Bij mijn bevalling braken mijn vliezen eerst (jup, de befaamde plens met water) en kwamen de weeën pas de volgende dag op gang. Bij anderen start het met de weeën en breken de vliezen later pas.
Maar één ding is zeker: een bevalling begint pas echt, als er weeën zijn. Want die weeën moeten ervoor gaan zorgen dat je ontsluiting krijgt en je kindje richting de uitgang wordt geduwd.
Het kan beginnen met harde buiken, ook wel Braxton-Hick weeën genoemd. Deze kun je al eerder in de zwangerschap gevoeld hebben. Deze weeën staan ook wel bekend als ‘oefenweeën’ en stellen in principe nog niet zoveel voor. Maar als deze weeën overgaan naar indalingsweeën en voorweeën, dan kan het zomaar zijn dat je aan het bevallen bent. Lees hier meer over de soorten weeën die er zijn.

nog deze zomer zonnepanelen op het dak

Voorweeën als start van de bevalling

De voorweeën zorgen ervoor dat de baarmoedermond weker wordt, wel zo handig als daar later een kind doorheen moet. Voorweeën duren ongeveer 30 seconde per wee, zijn qua pijn vergelijkbaar met een behoorlijke menstruatiekramp en volgen elkaar onregelmatig op.
Als de wee langer gaat duren en met meer regelmaat komt (bijvoorbeeld om de 5 minuten) dan zijn de ontsluitingsweeën begonnen en geloof me: die zijn een stuk heftiger.
10 Signalen dat de bevalling gaat beginnen!

Als je krimpend van de pijn tegen een kast aanhangt, mag het duidelijk zijn dat je bevalling nu echt is begonnen. Maar voordat je op dat moment komt, zijn er nog ongeveer 10 signalen dat de bevalling gaat beginnen. (niet per definitie op chronologische volgorde)

 1. Indalen

  Je bevalling kan niet goed beginnen als je baby nog vrolijk in de baarmoeder rond zwemt. Hij of zij zal eerst moeten indalen, dit betekent dat het hoofdje in de goede positie ligt (als het goed is naar beneden) en je baby zakt tot diep in je bekken.

  Wanneer je baby gaat indalen kan al rond de 30ste week van je zwangerschap. Het is dus niet per se een heel direct signaal dat de bevalling gaat beginnen, maar het is wel een belangrijke ontwikkeling!

 2. Vermoeider of juist actiever

  Als de bevalling dichterbij komt kan het twee kanten op. Of je lijf is uitgeput omdat je mega slecht slaapt en je het gewoon letterlijk zwaar hebt met een baby (door de dikke buik en het feit dat je baby is ingedaald en dus fijn op je blaas drukt). Of je hebt energie voor 10 en maakt dagelijks je huis spik en span (inderdaad: nesteldrang). Allebei de signalen geven aan dat de bevalling in aantocht is.

 3. kleertjes sale 70
 4. Je gewrichten worden soepeler

  Een belangrijk signaal is dat je gewrichten soepeler worden. Dit wordt veroorzaakt door het hormoon relaxine. Soepele gewrichten, en dan met name die bij je bekken, zijn nodig om ruimte te maken voor je baby. Hoe je dit precies kunt merken weet ik eigenlijk niet. Maar hé, altijd interessant om te weten toch?

 5. De baarmoederhals wordt weker

  Dit is ook één van die essentiële signalen dat de bevalling gaat beginnen: de baarmoederhals wordt weker. Dit kan je zelf niet voelen, maar jouw verloskundige wel. Normaal gesproken is je baarmoederhals hard, maar als de bevalling voor de deur staat wordt het zachter en dunner zodat de ontsluiting wat soepeler kan verlopen.

 6. Diarree

  Zit je om de haverklap op de wc omdat je diarree hebt, ook dat is heel normaal en een veelvoorkomend signaal van een naderende bevalling. Ergens wel fijn toch, is dat er in ieder geval allemaal al uit voordat je straks ligt te persen.

 7. Kramp en rugpijn

  Ongemakkelijke pijntjes zoals kramp en pijntjes in je rug, liezen en buik geven allemaal aan dat je lichaam zich langzaam gaat voorbereiden. De spieren gaan verschuiven en oprekken.

 8. tekenen bijna gaat bevallen

 9. Je verliest de slijmprop

  Tijdens je zwangerschap is de baby en de baarmoeder veilig afgeschermd van de buitenwereld door een slijmprop. Tegen het einde van de zwangerschap gaan vrouwen deze slijmprop verliezen, want het is straks niet meer nodig.

  Dit is ook een mooi signaal dat de bevalling gaat beginnen. Sommige vrouwen verliezen de slijmprop in één keer. Het ziet er dan uit als een mega grote snottebel met wat bloed erin. Het kan ook zijn dat je de slijmprop in beetjes verliest en dus wat sliertje slijm in je onderbroek vindt. Anderen merken helemaal niets, maar zijn ‘m wel ergens een keer verloren. Dat maakt niet uit hoor. Ook dan komt de bevalling gewoon op gang.

 10. Je hebt vaker last van harde buiken en voorweeën

  Harde buiken kan je al vaker hebben gevoeld tijdens de zwangerschap. Vanaf het tweede trimester zijn ze echt voelbaar. Harde buiken doen in principe geen pijn. Het voelt aan als een spanning in je buik dat een beetje lijkt op kramp. Aan het einde van de zwangerschap kunnen de harde buiken vaker voorkomen en misschien zelfs overgaan tot voorweeën.

 11. Je vliezen breken

  Dit is misschien wel één van de meest duidelijke signalen dat de bevalling gaat beginnen. Je vliezen kunnen aan de zijkant of bovenkant scheuren, je verliest dan steeds een beetje vruchtwater. Veel vrouwen hebben dit niet eens zo door omdat ja, ze verliezen wel meer vocht daar beneden tijdens de zwangerschap.

  Bij vrouwen waar de vliezen scheuren aan de onderkant, komt er in één keer een plens vruchtwater uit (dat had ik). Je weet dan echt dat de baby eraan komt, maar toch hoeft dit niet te betekenen dat je meteen gaat bevallen. Soms start de bevalling pas uren en of een dag erna.

 12. Je krijgt weeën

  Begin je echte weeën te krijgen? Dit zijn krampen die opkomen, een hoogtepunt qua pijn hebben en dan wegzakken. Andere kenmerken zijn dat ze met enige regelmaat komen en ongeveer een minuut duren. Heb je dit, dan ben je echt aan het bevallen!aambeien zwangerschap zalf

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019