luieraanbiedingen header
Bevalling

Laat de navelstreng niet direct doorknippen!

Als de baby nog veilig in jouw buik zit, is hij of zij via de navelstreng verbonden met de placenta. Wanneer de baby geboren wordt, is de navelstreng en de placenta niet meer nodig. Maar dat geldt niet voor de eerste minuten vlak na de geboorte! Laat de navelstreng niet direct doorknippen na de bevalling, want dan loopt je kleine baby veel belangrijke stoffen mis! Ik zal je uitleggen waarom.

Zalando 1 75p korting banner

De navelstreng

De navelstreng bestaat onder andere uit 2 slagaders en een gewone ader en heeft een lengte van 50 à 60 centimeter. De navelstreng bevat daarnaast ook belangrijke stamcellen voor je baby. Vanuit de placenta transporteert de navelstreng voedingsstoffen, bloed, zuurstof en antistoffen naar je baby.

Laat de navelstreng niet direct doorknippen!

Voordat jouw baby geboren wordt, zit 30% van het bloed van de baby in de placenta. Tijdens de geboorte wordt er wat bloed uit het lichaampje van je baby geperst omdat hij of zij zich door een smalle doorgang moet begeven.

Zodra de kleine op de wereld is gebracht stroomt dit bloed weer terug naar je baby via de navelstreng. Zo krijgt je baby meer ijzer en zuurstof binnen. Maar dit is alleen mogelijk als de navelstreng niet vroegtijdig wordt doorgeknipt.

navelstreng uitkloppen hoe lang

In sommige ziekenhuizen wordt dit te snel gedaan, soms al na 10 tot 60 seconden. Dat is erg zonde want er zijn dan nog voedingsstoffen, extra bloed, zuurstof en antistoffen in de navelstreng aanwezig die je baby misloopt.

Op het moment dat jouw baby is geboren is er namelijk nog steeds een uitwisseling van stoffen van de placenta naar je baby. Deze uitwisseling vindt plaats zolang de hartslag van de baby nog voelbaar is in de navelstreng.

Kies je ook voor de voordelen van een Cordring of navelring in plaats van een navelklem?

Uitkloppen van de navelstreng

Om je baby nog te laten profiteren van dat laatste bloed, voedingsstoffen, zuurstof, stamcellen en antistoffen die nog in de navelstreng zitten, moet de navelstreng de kans krijgen om uit te kloppen. Dit duurt ongeveer 3 tot 4 minuten, maar je kunt het beter voelen. Zolang de hartslag van je kindje nog voelbaar is in de navelstreng, moet deze nog intact blijven.
Voordelen van de navelstreng niet direct doorknippen

  1. Er stroomt nog wat zuurstofrijk bloed naar je baby met meer rode bloedlichaampjes en ijzer. Dit kan bloedarmoede voorkomen.
  2. Met name prematuurtjes hebben veel baat bij het extra bloed. Zij hebben waarschijnlijk minder vaak bloedtransfusies nodig.
  3. Je kind krijgt nog wat extra antistoffen binnen waardoor je baby weerbaarder is tegen ziektes en infecties.
  4. Je kind krijgt nog wat extra stamcellen binnen. Stamcellen zijn erg belangrijk voor de gezondheid. Lees hier meer over de voordelen van het bewaren van stamcellen van de baby.

navelstreng na geboorte

Argument tegen uitkloppen achterhaald

Er is één argument bekend tegen het uitkloppen van de navelstreng. Maar die reden is achterhaald en niet van toepassing. Het argument wat gebruikt wordt is dat het uitkloppen van de navelstreng ervoor zorgt dat de baby geel gaat zien. Dit zou komen omdat de baby veel extra rode bloedcellen binnen krijgt. Er is geen wetenschappelijke theorie die dit argument onderbouwt.

Het is juist goed voor de baby dat hij of zij extra rode bloedcellen krijgt omdat deze zorgen voor een grotere zuurstoftoevoer. Tevens kan je baby dit extra bloed prima reguleren, er kan dus nooit te veel bloed naar je baby gaan.

Naast de voordelen die hier beschreven worden over het niet direct doorknippen van de navelstreng is er nog een afweging die je kunt maken: Het laten opslaan van de navelstreng. Bij het laten opslaan van de navelstreng heeft je baby namelijk een leven lang voordeel in plaats van alleen na de geboorte!

stamcellen opslaan baby

Leg je wensen bij de bevalling vast in een geboorteplan

Nu je dit gelezen hebt, wil je waarschijnlijk ook heel graag dat de verloskundige of verpleegkundige de navelstreng niet direct doorknippen. Maar als je net je baby hebt gebaard is dat misschien iets dat je vergeet te melden. Maak je geen zorgen, je kunt dit duidelijk van tevoren aangeven bij je verloskundige.

Een andere zeer goede manier om je wens duidelijk te maken is deze beschrijven in je geboorteplan. Een geboorteplan is een document waarin je al je wensen beschrijft voor tijdens de bevalling. Het plan is niet verplicht, maar in dit geval is het wel heel handig om het te hebben. Lees hier hoe je een geboorteplan kunt opstellen.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019